Det är litet, lätt och billigt. Därför är det lätt att se mellan fingrarna med att optiska prestanda inte är helt perfekta.
Bredare bildvinkel betyder dessvärre flera optiska utmaningar, bland annat i form av förvrängning, oskärpa och ljusförluster. En 24 mm vidvinkel har svårare än en 35 mm, en 28 mm har svårare än en 50 mm och så vidare. Det beror på att man måste kompromissa mycket för att inte priset ska skjuta i höjden, när man konstruerar till exempel en 28 mm vidvinkel.
Som vi testar här, i form av Sonys nya FE 28 mm/f2,0 till Sonys a7-fullformatkameror. Det är inget stort objektiv, längden är 6 cm och vikten 200 gram. Men storleken gör det perfekt som allround-vidvinkelobjektiv. Av det slag som många föredrar att använda ofta, eftersom 28 mm ger bred vidvinkel utan alltför mycket förvrängning.
Optiska svårigheter
De kompakta måtten och den låga vikten hade inte varit möjligt att få till utan att hoppa över vädertätning, komplexa linselement och måttlig ljusstyrka. Resultatet är ett billigt och bra vidvinkelobjektiv som har f2,0 som största bländare och som passar till gatu- och resefoto.
Jag skulle inte använda det till arkitektur. Den tunnformiga förvrängningen är för synlig för det. Den går att kompensera för, och kameran gör det automatiskt i JPEG-filer, men för fotografer som skjuter obehandlade råfiler innebär det extrajobb. Det blir också ett jobb att ta bort vinjetteringen (ljusförluster) som är mer än måttlig. I synnerhet vid f2,0–2,8. Där är skärpan också mindre i hörnen. Från f2,8 blir båda delar märkbart bättre, och skärpan är som allra bäst mellan f4 och f11, fast naturligtvis inte i samma klass som i Sony Zeiss FE 35 mm/f1,4.
Men det hyggliga priset är en förmildrande omständighet och gör Sonys lilla 28 mm till ett bra val för Sony-fotografer som behöver en ljusstark och billig vidvinkel med bra bildkvalitet.
Objektivet går att använda med Sonys två adaptrar, en med 0,57x förstoring som ger fotografen 16 mm fisheye med 180 graders bildvinkel och en 0,75x som ger 21 mm ultrabred vidvinkel. De kostar 2 700 respektive 2 100 kronor.