Låt mig börja med att reda ut en källa till förvirring. Alla Sony-kameror som brukade heta något med ”NEX” heter numera något med ”a”, som i alpha. Men de är fortfarande kompakta systemkameror med utbytbar optik och bland de minsta systemkameror man kan köpa.
De utmanar spegelreflexerna på sin egen hemmabana: bildkvalitet och användarvänlighet, även om det går att argumentera för att kompakta systemkameror är behändigare eftersom de är mindre, och alltså mer lättskötta. Diskussionen om bildkvalitet är död och begraven för länge sedan. Det var länge sedan de små systemkamerorna knappade in på spegelreflexernas kvalitetsförsprång. Nya Sony a6000 bevisar det ännu en gång, och dessutom har den ett par fördelar som ingen spegelreflex i samma klass kan matcha.
De närmaste konkurrenterna i den här prisklassen är små systemkameror som Samsung NX30 och Panasonic Lumix GX7. Men även spegelreflexer som Canon EOS 700D och Nikon D5300. Den senare matchar också Sonys 24-megapixlars APS-C-bildsensor som sitter i a6000.
Sony-kameran har naturligtvis wifi, med NFC för snabb uppkoppling mellan kamera och mobil. a6000 är utrustad med en ny 24,3-megapixlars bildsensor samt en ny Bionz X-processor som dyker upp i alla nya modeller nu för tiden.
Precis som i den nyss lanserade a5000 går det att installera foto-appar från Sonys kamera-app-universum. De fungerar precis som apparna i mobilen och utökar funktionaliteten med filtereffekter, med mera.
Sökare
Märkligt nog saknar a6000 en riktig pekskärm, men har däremot en blixtsko med kontakter för elektroniska tillbehör. Och viktigast av allt: en inbyggd elektronisk sökare, precis som föregångaren NEX-6 hade. Fast med vissa modifikationer, upplösningen har nämligen sjunkit till 1,44 Mp och storleken har minskat pyttelitet. Det betyder att sökarbilden inte är lika upplöst och du kan se en tendens till flimmer, men färgåtergivningen är markant bättre.
Skärmen går att vinkla, men inte 180 grader runt som en selfie-skärm.
Hög funktionsnivå
Bland höjdpunkterna i a6000 märks en bildhastighet på 11 bilder/s, inbyggd och uppfällbar blixt som kan vinklas mot taket för att ge mjukare ljus, full-HD-video med 50 bilder/s och 28 Mbit/s datahastighet, okomprimerad videosignal ur HDMI-utgången samt processorstyrd diffraktions- och bruskontroll.
Men den allra största höjdpunkten är det nya autofokussystemet, med 179 fasbaserade fokuspunkter på sensorn som täcker 90 procent av bildytan och sägs reagera på 0,06 sekunder. Den fungerar över all förväntan och lyckas både låsa fokus och följa rörliga motiv med förbluffande precision. Det är bara Olympus E-M1 som kommer i närheten av a6000:s fokushastighet, men Sony har bättre fokusspårning med förutsägbar fokus genom att mäta flera avstånd i motivet medan det är i rörelse. Om man behöver en liten actionkamera är detta definitivt en av de mest användbara. Även när man filmar video, där fokussystemet kombinerar blixtsnabb precision med ljudlös fokus.
Sony a6000 ligger bättre i handen än både a5000 och föregångaren NEX-6, tack vare ett större gummerat handgrepp och att flera knappar kan programmeras så att man kommer åt valda funktioner omedelbart med en enda knapptryckning. Det finns ett inställningshjul på toppen som ger snabb tillgång till exempelvis bländaröppning, slutartid eller exponeringskompensation. För att bara nämna några. Den mest allvarliga invändningen mot skötseln är att minneskortplatsen sitter på undersidan, bredvid batteriet. Samt avsaknaden av pekskärm. Låt oss hoppas att Sony skärper sig och inför en pekskärm och flyttar kortplatsen till sidan av kameran på en eventuell a7000.
Bildkvalitet
Sony levererar en bra 16–50 mm kit-zoom för 8 900 kronor, men merparten av testet är gjort med Sonys fina 16–70 mm/f4. Som jag antar är zoomobjektivet som de flesta erfarna fotografer kommer att använda. Det har en optisk kvalitet som är mycket bättre än kit-zoomens.
Tillsammans med den nya 24,3 Mp-sensorn och Bionz X-processorn ger objektivet en skärpa och upplösning som få andra spegellösa kameror matchar. Det visar också att en kamera med så hög upplösning blir ännu bättre med skarpare optik, som är bättre rustad för att få fram de minsta detaljerna i bilderna.
Kameran utmanar Sonys egna fullformatmodeller som A7, men även Nikons D5300 med 24 Mp. Färgåtergivningen är mycket jämn och mättad upp till ISO 1600, från ISO 3200 sjunker färgdynamiken och då dyker även markerat brus upp. Från ISO 6400 krävs det mycket efterbehandling för att få bort så mycket kornbrus som möjligt och för att kompensera för färgbruset.
Bildkvaliteten kommer faktiskt så nära D500 att jag misstänker att de har samma bildsensor, för både bilddynamiken, färgdjupet och brusegenskaperna är nästan identiska. För dig som kund betyder det att du får klassledande bildkvalitet i ett kompakt format, men med överlägsna autofokusegenskaper.
Slutsats
Sony a6000 är en av de bästa systemkamerorna vi har testat för under 10 000 kronor. Tack vare det nya autofokussystemet, hög bildhastighet, en lysande sökare och en mycket bra användarvänlighet är det få andra kameror i klassen som kan mäta sig med a6000. Urvalet av optik växer, men är inte lika omfångsrikt som hos Panasonic och Olympus, för att inte tala om Canon och Nikon. Men det finns ändå mycket bra kvalitetsoptik till a6000. Pekskärm är det enda vi saknar i det som annars är en ren kamerafullträff.
Läs hela artikeln med LB+
Nyårserbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
30% På LB+ Total i 6 månader!
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 6 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser