När beskedlig storlek, god bildkvalitet och enkel skötsel står högt upp på önskelistan kan Sonys nya a5000 vara ett bra alternativ. Det är helt enkelt en systemkamera med utbytbar optik, av den typen som är ypperlig om man vill ta steget från en kompaktkamera men tycker att en spegelreflex är för stor och tung.
Sony skryter med att a5000 lättast i klassen, och med en grundvikt på 210 gram är det korrekt i skrivande stund. Med batteri, minneskort och objektiv väger hela paketet 390 gram. Relativt lätt alltså.
Närmaste konkurrenterna i prisklassen är Samsung NX300 och Panasonic Lumix GF6. Som också är kompakta systemkameror.
I a5000 har Sony stoppat i den obligatoriska wifi-funktionen, med NFC för snabb parkoppling mellan kamera och mobil. Det finns en ny 20-megapixelsensor också, samt Sonys nya Bionz X-processor. Som ska se till att bildkvaliteten ligger i topp.
Men kameran har också en bit kuriosa, som jag är osäker på hur många som kommer att använda. Man kan nämligen installera appar i kameran genom att ladda ner dem från Sonys kamera-app-system. De kan utöka funktionaliteten, men många av dem kostar pengar. Precis som när man köper appar till mobilen.
Sony-kameran saknar både pekskärm, blixtsko och sökare men skärmen går att vända 180 grader så att man kan ta fina självporträtt. Eftersom det inte finns någon tillbehörssko går det inte att sätta på någon extern sökare. Eller något annat tillbehör för den delen. Mikrofon, till exempel. Nackdelen är att kamerans funktionsnivå förr eller senare tangeras av fotografens växande kunskaper. Fördelen är att det inte försvårar användandet av kameran för nybörjare som saknar erfarenhet.
Precis som alla kameror som är lika små som a5000 är det inte lika enkelt att få ett bra grepp om den som en spegelreflex. Fingrarna hamnar under kameran och till och med de små knapparna på baksidan går att komma åt med tummen så att man aktiverar funktioner av misstag. Samma sak gäller dock konkurrenternas kameror i den här klassen.
Detta är ingen actionkamera. Autofokusen är relativt snabb i bra ljus, men hastigheten är max 4 bilder per sekund, och det är inte tillräckligt snabbt för att hänga med när det går undan. Sony ska ha beröm för att de städat upp i NEX-kamerornas menyer, men en kamera med så få och små knappar hade tjänat på en pekskärm. En inställningsratt på toppen hade gjort a5000 ännu mer användbar, då hade man snabbt kunnat ändra bländare, slutartid, exponeringskompensation eller någon annan funktion som många fotografer kan tycka är praktisk att komma åt fort.
Skärmen kan vinklas framåt, perfekt för selfies som sedan delas med vänner.
Bildkvalitet
Sony har utrustat a5000 med samma 16–50 mm-zoom som vi testat flera gånger förut, bland annat på NEX-kameror som 3N och 5N – två modeller som båda ersätts av a5000, åtminstone om vi ser till specifikationer och pris.
Objektivet är inte det skarpaste som går att få tag, det har gott om förvrängning och vinjettering på vidvinkel. Riktigt skarpt i hela bildytan, inte bara i centrum, blir det inte förrän du zoomar in eller väljer minst bländare 5,6. Relativt sett ligger objektivet över snittet bland billiga normalzoomar, men det saknar samma skärpa som Panasonics 12–32 mm och Olympus kompakta, elektroniska 14–42 mm.
Den nya bildprocessorn och en ny 20 Mp-bildsensor ger tillsammans en enastående upplösning och lite brus. Färgåtergivningen är rikt mättad, jämn och har få avvikelser. Du kan alltså räkna med att a5000 bevarar både hudtoner och färgerna i höstlöv riktigt bra.
Brus märker du inte av förrän du närmar dig ISO 3200, då dyker det upp synligt kornbrus som blir väldigt markant från och med ISO 6400. Håller man sig under ISO 3200, framför allt i långa exponeringar och i dåligt ljus, behöver man inte lägga tid på att ta bort brus när man efterbehandlar bilderna.
Slutsats
Sony a5000 är en bra kamera, som är en kompakt och relativt billig utgångspunkt för många lyckade ögonblicksbilder. Den lovar inte mer än den håller och har en begränsad funktionsnivå som antagligen tilltalar nybörjare mer än erfarna fotografer. Somliga kommer säkert att sakna blixtsko och pekskärm, andra en högre bildhastighet, men ingen blir besviken över bildkvaliteten. I synnerhet inte de som är vana vid kompaktkameror.