TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Se mer med superzoom

Se mer med superzoom

Kraftfull zoom finns inte bara i stora kameror. De här fyra slinker ner i fickan och ger dig ändå 10x eller 12x zoom. Praktiskt – fast inte helt oproblematiskt.

Av / 2009-07-08 - 17:50
Se mer med superzoom

Ljud & Bild tycker

  • Mycket hög bildkvalitet. Bra videokvalitet. Snabb motivautomatik. Snabb och lättanvänd.
  • Ingen optisk zoom på video. Brus från ISO 800. Optisk färgbrytning. Trög blixtladdning.

Numera måste man inte ha en stor kamera för att få längre zoom. De små kompaktkamerorna har fått längre zoom för varje generation som lanserats, och nu kan man välja mellan flera modeller som har 10x eller ännu mer. De minsta av dem, till exempel Olympus Mju 9000, är inte mycket större än en kamera med exempelvis 3x zoom, men har alltså en betydligt längre räckvidd med sin 10x. Vilket gör det möjligt att få med mer på bilderna eftersom kameran har bred vidvinkel på 28 mm – och 280 mm tele så att man kan komma närmare motiv som befinner sig långt borta. Väldigt praktiskt.

Eftersom kamerorna fortfarande har behändiga format är det allt fler som föredrar att betala ett par hundralappar extra för att få mer zoom. De fyra testdeltagarna ser ut som vanliga kompaktkameror med 3x eller 5x zoom, även om Samsung WB500 och Canon PowerShot SX200 IS är lite större än Olympus-kameran och Panasonic Lumix DMC-TZ7. Samtliga spelar in video med HD-upplösning, bortsett från Olympus-kameran som bara har VGA-kvalitet, och Lumix TZ7 spelar dessutom in stereoljud och kan zooma när man filmar. Men de har mer gemensamt än kraftfull zoom, och här finns någonting för alla.

Superzoom
Den praktiska nyttan som en stor räckvidd medför, innebär också vissa utmaningar. När man ökar zoomräckvidden måste man göra mer komplexa objektiv. Sådant brukar skapa optiska problem, till exempel avtagande skärpa ut mot hörnen, synlig förvrängning och ökad risk för färgbrytningar som orsakar färgstick runt kontrastrika konturer. Objektivets ljusstyrka – alltså hur mycket ljus som kan släppas igenom – blir dessvärre mindre när man zoomar till långa brännvidder (tele), vilket kan leda till oexakt och trögare autofokus.

Dessutom leder mindre ljusgenomsläppning till att slutartiderna sjunker så mycket att man i värsta fall riskerar att få oskarpa bilder. De flesta kameror löser detta genom att ha en bildstabilisator som kompenserar för rörelser så att kameran kan ge skarpare bilder i dålig belysning och med långa slutartider. Vissa kameror höjer dessutom ljuskänsligheten (ISO-talet) för att kunna ta bilder med kortare slutartider. Kameror som både har mekaniskt bildstabilisator och automatisk höjning av ljuskänsligheten skryter ofta med ”dubbel bildstabilisator”, men i själva verket har de bara en: den mekaniska.

Smart automatik
Alla testdeltagare är helautomatiska. Allt man behöver göra är att zooma in motivet och trycka på utlösaren. Kameran tar hand om fokus, ljusmätning och exponering, ställer in vitbalans så att man inte får färgstick samt justerar ljuskänsligheten efter ljusförhållandena. Nyare kameror har smart automatik med något som kallas motivigenkänning, vilket innebär att kameran till exempel själv tar reda på om den är så nära att den måste aktivera makrofunktionen, eller om motivet är i rörelse och att sportprogrammet måste aktiveras för att sänka slutartiden så att bilderna blir skarpa.

Annons

Funktionen heter Intelligent Auto på Panasonics och Olympus kameror, och Smart Auto på Canons kamera, där den markeras med en grön symbol. Samsung WB500 har inte någon smart automatik som väljer motivprogram, så det måste man göra själv.

Ansiktsigenkänning är en vanlig funktion som alla kamerorna i testet har. Den registrerar om det finns ansikten i motivet och prioriterar fokus och exponering på ansikten, så att de blir skarpa och korrekt exponerade.

Video
Samtliga kan spela in video med ljud. Olympus Mju 9000 spelar in vanlig video i 4:3-format och bara med VGA-upplösning. De tre övriga spelar in HD-video med högre upplösning i 720-linjers 16:9-bredformat. Lumix TZ7 lagrar filerna i AVCHD-format, vilket även modernare HD-videokameror gör för att det ger högre bildkvalitet med mindre filer. Men TZ7 komprimerar filerna ytterligare för att spara lagringsplats, därför kallas formatet AVCHD Lite. Den spelar dessutom in stereoljud i Dolby-format och har som enda kamera i testet optisk zoom när man spelar in video.

Med en HDMI-kabel ansluten till kameran kan man titta på videosnuttarna i hög kvalitet på en flatskärm, mycket bättre än VGA. Men testet visar tydligt att inte någon kamera har lika hög HD-videokvalitet som en riktig HD-videokamera.

Canon PowerShot SX200IS

Canon PowerShot SX200IS

Canon-kameran är mycket lättanvänd, levererar en hög bildkvalitet och har längst tele.

Mycket hög bildkvalitet. Bra videokvalitet. Snabb motivautomatik. Snabb och lättanvänd.
Ingen optisk zoom på video. Brus från ISO 800. Optisk färgbrytning. Trög blixtladdning.
Läs hela testet

Samsung WB500

Samsung WB500

Grym vidvinkel

Skarpa bilder med bra kontrast. Snabb ansiktsigenkänning. Snabba reaktioner. Ordentlig vidvinkel.
Färgavvikelser. Synliga bilstörningar från ISO 400. Detaljförluster över ISO 400. Optisk förvrängning.
Läs hela testet

Olympus Mju-9000

Kompetent kompakt

Alla som är sugna på ordentligt med zoom, men som bara vill ha en liten kamera, bör välja Olympus.

Enastående färgåtergivning. Mekanisk bildstabilisator. Trådlös blixtstyrning. Kompakt och solid. Prisvärd.
Ojämn blixtautomatik. Synliga bildstörningar från ISO 800. Små knappar. Kort batteritid. Trög laddning från xD-kort.
Läs hela testet

Panasonic Lumix DMC-TZ7

Bäst i test

Lumix kameran är dyrast och bäst på HD-video, men den är inte bäst på allt.

Strålande bildkvalitet. Ytterst hög videokvalitet i HD. Snabba reaktioner. Bra optiska prestanda.
Funktionsratten! Synliga störningar från ISO 800. Begränsad längd på HD-filmer. Bristfällig programvara. Högt pris.
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

50%

Supererbjudande - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 925 kr)

Prova LB+ Total i 1 månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-

30% På LB+ Total i 6 månader!

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 6 månader

Bara 77:- / mån
79:- / for 1 månad
107.80:- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser

För Fuji-fotografer på fågeljakt

Navigerar med radar

Kanonbra budgetkamera

Neumann M 49 V: Så bra att nyinspelning behövdes

Billig selfie-drönare

Fyra trådlösa mikrofoner som gör dina videor professionella

Blixtsnabb perfektion

Sätter en ny standard

Canons bästa kamera någonsin

Proffskamera light

Mellanformat med mer fart

Välj rätt objektiv till kameran

Ljud & Bild