Här är kameran som tigger om att få hänga med ut. Den trivs lika bra på resor som till gatufoto eller nästan vad som helst. PEN-F är liten, lätt och blixtsnabb och har en bildkvalitet som till och med de kräsnaste fotograferna lär nicka instämmande till.
Under den oförskämt läckra retrodesignen bor det en värstingkamera som bygger på en 20-megapixlars bildsensor och som har ett 50 Mp-läge som ger synligt bättre detaljskärpa.
Snabb är den också, med upp till 10 bilder/s och rask autofokus.
Den integrerade OLED-sökaren är en av de bästa elektroniska sökarna på marknaden just nu och den praktiska pekskärmen kan vinklas ut och vridas och man kan använda funktioner, välja fokuspunkt och ta ett foto med pekfingret på skärmen.
PEN-F har Olympus stora urval av inbyggda konstfilter och flera svartvita lägen med tre olika profiler, färgprofiler och finjustering av färgbalans, färgtemperatur och färgmättnad. Här kan du verkligen sätt fart på kreativiteten, med Insta-liknande effekter och personliga inställningar.
Kameran säljs med ett 17 mm/f1,8 som alternativ till den smala normalzoomen, med det objektivet blir den inte större än en kompaktkamera – och betydligt mindre än en spegelreflex.
Bildkvalitet
Detaljskärpan är enastående och väljer man 50 Mp-funktionen är detaljeringen fullt i klass med Canon EOS 5DSR som kostar 50 000 kronor och är utrustad med en 50 Mp-sensor i fullformat. Jämfört med Canon-kameran är nackdelen att PEN-F måste stå på stativ och att motivet måste vara orörligt när man tar bilder i 50 Mp-läget.
Färgbalansen är mycket bra, färgmättnaden jämn och färgstick välkontrollerade. Du riskerar inte illgrönt gräs eller rosa hudtoner, och det är ingen idé att oroa sig för brus under ISO 6400. Med andra ord är detta en kamera som går utmärkt att använda utan den medföljande blixten, i de flesta ljusförhållanden.
Tack vare Olympus och Panasonics fina urval av objektiv till den här typen av kameror – micro four thirds – får du en mycket resvänlig kameralösning. En PEN-F med 17 mm, normalzoomen och en 45 mm/f1,8 till porträtt får plats i en liten väska.
Passar bäst för
Olympus läckra PEN-F är en av de bästa små systemkamerorna vi har testat, och kanske den som är roligast att fotografera med. Man behöver inga förkunskaper för att ta snygga bilder. Olympus-kameran kombinerar det bästa av båda världar: kompakt och kompetent, med oerhört hög bildkvalitet och funktionsnivå.
Också i detta test:
Panasonic Lumix TZ100
Bästa superzoomen
Med 10x zoom kan du ta bilderna som mobilen inte klarar.
Sony Cyber-shot RX100 III
Bästa fickkameran
Sonys bidrag är helt enkelt det bästa köpet i kompaktklassen.
Panasonic Lumix GX800
Den bästa av de små
Panasonics minsta systemkamera är en riktig ulv i fårakläder.
Canon EOS M6
I stället för spegelreflex
Nu för tiden är Canons bästa kameror inte spegelreflexer.
Nikon D5600
Bästa spegelreflexen
Nikon-kameran är klassens bästa spegelreflex och en naturlig följeslagare på resan.
Fujifilm X-T20
Mest avancerad
Med den här systemkameran har Fujifilm kört om konkurrenterna.
Panasonic Lumix FZ2000
Bästa ultrazoomen
Behöver du 20x zoom och skarp 4K-video så är den här kameran bäst.
Läs hela artikeln med LB+
Julerbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
LB+ Total 12 månader / 156 kr
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser