När Panasonic lanserade systemkameror i fullformat slog det ner som en bomb i fotobranschen. Det var åtminstone många som blev förvånade. För fram till dess, 2018, hade Panasonic uteslutande gjort systemkameror i MicroFourThirds-format. Sådana gör de fortfarande, så varför börja med fullformatkameror?
En del av anledningen till den plötsliga förändringen av strategi är att Panasonic såg att marknaden krympte och att de på många sätt hade nått en mättnadspunkt rent tekniskt med MFT-formatet, på samma gång som konkurrenter som Sony, Canon och Nikon jobbade hårt med att skapa en marknad för spegellösa fullformatkameror. Alltså med 24 x 36 mm-bildsensor, till skillnad från APS-C-formatets 15,7 x 23,5 mm och MFT-formatets 13 x 17,3 mm.
För att möta konkurrensen på den växande fullformatmarknaden ingick Panasonic en allians med Sigma och Leica och skapade sedan ett nytt kamerasystem som heter Lumix S. Och lanserade Lumix S1R med 47 Mp-fullformatsensor, Lumix S1 med 24 Mp-sensor samt den mer videoinriktade Lumix S1H med 24 Mp-sensor och ännu mer avancerade 4K-videofunktioner.
Som vanligt med fullformatkameror blir de relativt stora, men Panasonics var mycket större än konkurrenternas. Bortsett från Leica SL. Tyvärr gick S-objektiven i L-systemet i samma riktning så att en Lumix S1 med en 24–105 mm/f4-zoom är en voluminös kombination som väger nästan 1,6 kg.
Panasonic själva hävdade att storleken hängde ihop med kvaliteten och hur robust de kunde bygga kameran, och det tror vi på. Sällan har vi haft något så gediget i händerna när vi testat en kamera.
Men alla behöver inte en pansarkamera. Vilket Panasonic har insett, för här är Lumix S5. En mycket kompaktare fullformatkamera med en behändig 20–60 mm-zoom, där det mesta av tekniken på insidan kommer från den större Lumix S1.
Kompakt och prisvärd
Lumix S5 är inte bara mindre än S1. Den är även mindre än Lumix GH5 med MFT-format, och med den medföljande zoomen Lumix S 20-60mm f3.5-5.6 är detta ett kompakt och resevänligt kamerakit till ett långtifrån avskräckande pris.
När man dessutom inser att man i stort sett får en Lumix S1 rent tekniskt verkar S5 vara ett mycket bra köp.
Det är det också.
Man får en 24 Mp CMOS-bildsensor med en femaxlars bildstabilisator och en möjlighet att få 96 Mp-upplösning – när kameran står på stativ, märk väl. Detta innebär möjligheter man inte får med många andra kameror.
4K-video
Lumix S5 är en kompetent videokamera som kan spela in i oerhört hög kvalitet. Det finns till och med en separat, stor röd inspelningsknapp på ovansidan. Precis som på Panasonics professionella kameror.
Den har välspecificerad 4K/25p-video från hela bildytan i 10-bitars 4:2:2 (upp till 200 Mbit/s i H.265) eller 50p i APS-C-format med 10-bitars 4:2:0. Det här är videofunktioner på hög nivå, som tillsammans med 10-bitars HLG och Log-inspelning är en utmärkt utgångspunkt för att göra video av professionell kvalitet.
Det går att spela in video i 30 minuter med högsta upplösning och filkvalitet, och oändligt länge i 4K eller 1080 HD med 8-bitars 4:2:0.
Apple-programlägena fungerar även med video, (PASM) och kameran har Panasonics variabla bildfrekvens – frame rate – som man hittar under Slow & Quick på programhjulet. Med S&Q aktiverat kan man styra bildfrekvensen i många steg från 1 fps (50x snabb) till 180 fps (36x långsam) inspelning.
Man kan också hämta ut stillbilder i 6K- eller 4K-upplösning med 30 eller 60 fps bildfrekvens ur en videoström och alltså få precis den där bilden man vill ha.
På kameran finns även mikrofon- och hörlurskontakt och man kan lagra stillbilder på ett av minneskorten och video på det andra. Eller använda båda två för allting.
Autofokus och seriefoto
Panasonic har ett autofokussystem som de kallar för Depth from Defocus och som fungerar utmärkt med vissa stillbilder och seriefoto utan panorering, så länge motivet inte rör sig snabbt. Det kontrastbaserade DFD-systemet räknar ut avståndet till motivet och flyttar fokusgruppen i objektivet efter motivet för att få bra skärpa.
Tidigare fungerade systemet fram till en viss punkt, men i S5 har Panasonic förbättrat DFD och nu har det en fokusalgoritm som är mycket bättre på att hitta och hålla fokus i rörliga motiv. Autofokusen kan följa ett ansikte även när personen vänder sig bort en sekund eller försvinner bakom ett föremål. Och det gäller i både stillbilder och videoinspelningar.
Så autofokus upplevs som en förbättring i S5, men bildhastigheten är måttliga sju bilder/s. Eller fem om man vill ha autofokus mellan varje bild i serier. Det är mindre än vad Lumix S1 klarar med sina nio och Sony a7 III med tio, och mycket mindre än Nikon Z6 II klarar med sina fjorton.
Med andra ord är detta ingen skarpskjutande actionkamera.
Live composite och högupplöst 96 Mp
Men den kan mycket annat snitsigt. Som Live Composite. Praktiskt att använda om man vill ta bilder av stjärnhimlen, eller bara bilder i mörker. Man ställer in antalet exponeringar och intervall, sedan tar kameran det angivna antalet exponeringar ovanpå varandra och registrerar ljusförändringar. På så sätt kan man bland annat göra stjärnränder eller skapa andra ljuseffekter i bilderna. Vilket inte alls alla kameror kan.
S5 har även time lapse för de gånger man vill sätta ihop en videoström med enskilda bilder tagna med intervall.
Högupplöst exponering finns också. Här fungerar det så att bildstabilisatorn flyttar bildsensorn åtta gånger under tiden som kameran genererar en bildfil med 48 eller 96 Mp. Alltså fyra gånger så hög upplösning som bildsensorn har.
Det finns två inställningsalternativ i HR-menyn, ett som prioriterar upplösning och detaljskärpa och ett som analyserar rörelserna i motivet och använder data från första bilden för att minska rörelseoskärpa.
Bildkvalitet
Man behöver absolut inte oroa sig för bildkvaliteten i S5. Den är fullt i klass med de bästa fullformatkamerorna och har utmärkt bilddynamik med ytterst lite bildbrus vid höga ISO-tal.
Detaljskärpan med skarpa objektiv som Lumix S 50 är nästan i nivå med S1R:s 47 Mp, och bilddynamiken är nästan på samma nivå – och till och med bättre än referensen Sony a7 III vid alla ljuskänsligheter åtminstone upp till ISO 3200. I utskrifter i A2-format ser man inte någon skillnad, det säger en hel del om hur mycket det går att hämta ut ur bildsensorn. Som för övrigt saknar lågpassfilter.
Jag tycker att Panasonic har blivit bättre på färger. Djupet i färgåtergivningen i bilderna från S5 är fullt i klass med de bästa i fullformatsklassen. Som Canon EOS R5 och Nikon Z7.
Videokvaliteten i 4K måste nämnas. Bättre hittar man inte i den här klassen. 4K-video har ytterst bra skärpa, utan synligt bildbrus, och det finns måttliga mängder rolling shutter (panorerings-artefakter). Till och med ljudet i de inbyggda mikrofonerna är bra.
Användning
Kompakta Lumix S5 är en ypperlig kamera för de som behöver ett verktyg för porträttfoto, eftersom bilddynamiken i kombination med färgåtergivningen gynnar naturliga hudtoner med ett tonomfång som är som klippt och skuret för efterbehandling av råfiler.
Även om kameran är mindre än Lumix S1 har handgreppet en bekväm storlek.
Knappar och rattar är större än på många av konkurrenternas kameror, det enda vi kan klaga på vid normal användning är att sökarens upplösning, storlek och ljusstyrka/kontrast inte är lika bra som de bästa.
Somliga föredrar kanske en separat omkopplare mellan stillbilder och video, som med en enkel handrörelse växlar mellan de två och tar med sig alla inställningar. Här måste man använda programhjulet för att växla. Eller så kan man bara trycka på den röda inspelningsknappen, så startar en inspelning med de senast använda inställningarna.
Fast vem kom på idén att joysticken inte behöver kunna röra sig diagonalt? Den fungerar bara vertikalt och horisontellt. Fixa det, Panasonic.
Slutsats
Panasonic Lumix S5 är en förträffligt lyckad kamera när det gäller användarglädje och bildkvalitet. För att inte tala om videokvalitet. I den här klassen hittar du knappt någon bättre allroundkamera. Och till skillnad från några av konkurrenternas kameror levereras S5 med ett mycket skarpt och kompakt zoomobjektiv. S5 är en kamera som inte står i vägen för kreativitet genom att ha alltför komplex funktionalitet, och bortsett från den måttliga bildhastigheten är Lumix S5 en kamera som passar på de flesta arenor. Ett suveränt val för entusiaster som ska byta ut sin spegelreflex mot en bättre kamera med bra videoegenskaper och felfri stillbildskvalitet.
Läs hela artikeln med LB+
Nyårserbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
30% På LB+ Total i 6 månader!
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 6 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser