Kameror som den här täcker de flestas behov. Man behöver knappt köpa fler objektiv för att klara av alla motiv. Superzoomkameror som Panasonic Lumix FZ1000 har nämligen zoom från bred vidvinkel till smal tele.
Då har man en kamera som kan ta bilder av djur, barn eller föremål på långt håll, och sekunden efteråt kan den användas för att föreviga solnedgången i ett vackert vidvinkellandskap.
FZ1000 klarar ett så stort zoomomfång – 25–400 millimeter – att man behöver minst två objektiv till en spegelreflex för att täcka samma område.
I vanliga fall är superzoomkameror så fulla av kompromisser att man inte kan räkna med en bildkvalitet som ens når en spegelreflex till knäna. Optiska prestanda i kombination med en pytteliten bildsensor har stora begränsningar.
Men i likhet med Sony RX10 har Lumix FZ1000 påkostad optik och en mycket större bildsensor än de flesta superzoomkameror har. En 20 Mp sensor på 1 tum och en stor 16x Leica-zoom, i kombination med 4K-video, låter lockande. Med testet av RX10 färskt i minnet vet vi att detta betyder mycket hög bildkvalitet, men Panasonic-kamerans 4K-video på 8 Mp krossar Sony-kamerans HD-video som har mycket lägre upplösning – 2 Mp mot 8 Mp är en ojämn kamp.
Ljusstark zoom
Det Leica-märkta objektivet täcker alltså 25–400 mm med f2,8 som bästa ljusstyrka. Som jämförelse har RX10 en 24–200 mm zoom, fast med den går det att använda bländare f2,8 på alla brännvidder. I FZ1000 sticker största bländare iväg till 3,5 när du passerar 50 mm brännvidd, och från 170–400 mm är största bländare f4,0.
Objektivet har motorstyrd zoom- och fokusring, men inte manuell bländarring som RX10. För att ställa in bländaröppning måste man använda det klickbara inställningshjulet på baksidan. Men det går att zoom i steg, 28, 50 mm och så vidare.
Hela fem av knapparna kan programmeras efter egna önskemål och man får snabb tillgång till de vanligaste inställningarna med en knapptryckning.
Kvalitetskänslan är inte på samma nivå som i RX10. Vi är faktiskt lite besvikna över plastkänslan, kameran kostar ju trots allt 8 000 kronor. Fast den ligger fint i handen och har en ljusstark och stor elektronisk sökare med bättre upplösning än RX10, vridbar skärm och blixtsnabb autofokus. Som är snabbare än i RX10. Kameran har även trådlös inkoppling med NFC (närfältsteknik) och överföring via wifi, men ingen pekskärm eller GPS.
16x zoom med bra ljusstyrka och 4K-video är unikt på dagens marknad.
4K-video
I övrigt har Panasonic-kameran ganska lika specifikationer som Sony RX10, bortsett på ett väsentligt område: video. Med FZ1000 kan man naturligtvis filma i full-HD (1080), precis som med Sony-kameran, men även 4K-video med en datahastighet på hela 100 Mbit/s. Det ger videofiler som levererar en helt annan kvalitet än någonting man har sett från HD i en kompaktkamera.
4K-videoströmmen överförs okomprimerad från HDMI-utgången, så att man kan njuta av fyra gånger så hög upplösning på filmduken hemma. 8 megapixlars videoupplösning ger en överlägsen detaljskärpa.
Det är också möjligt att använda fokusmarkering för att markera skarpa områden när man fokuserar manuellt, och zebramönster för att markera överexponerade områden.
Två inbyggda mikrofoner ger bra stereoljud med god ljudkvalitet och det går att koppla in en extern mikrofon via en 3,5 mm-kontakt på sidan.
Knivskarp elektronisk sökare och många inställningar.
Bild- och videokvalitet
Detta är en snabb kamera. 12 bilder/s är mycket bra, men bufferten är i snålaste laget om man väljer att lagra fotografierna som råfiler i stället för JPEG-filer. Då sjunker buffertgränsen (när kameran har fyllt minneskortet) från ungefär 40–45 exponeringar till 10–12.
Men autofokusen med 49 punkter och Panasonics djupbaserade fasfokus är så snabb att man inte får problem med skarpa actionbilder. Kom bara ihåg att välja JPEG-lagring av bilderna.
FZ1000 har flera små finesser, som det skulle ta för mycket plats att nämna här, men det är uppenbart att 4K-video för 8 500 kronor är det mest uppseendeväckande i Panasonic-kameran.
Med fyra gånger så hög upplösning som HD-video är skärpan och detaljåtergivningen enastående. Zoomobjektivet har inga problem med den höga upplösningen – inte heller på stillbilder – och färgåtergivningen är något av det bästa vi har sett i videoinspelningar. Möjligheten att hämta ut stillbilder från 4K-filmen, i 8 Mp, är en välkommen bonus.
Stillbilderna står och faller med den optiska kvaliteten och bruset. FZ1000 klarar sig mycket bra även på detta område, med jämnt bra skärpa på alla brännvidder från 50 till 200 mm, med lite mer diffraktion och förlust av hörnskärpa på 400 mm samt 25 mm vidvinkel. När största väljare är vald.
Brus dyker upp vid ISO 1600, men bilderna är fullt användbar upp till A4-utskrifter. Vid ISO 3200 dyker även färgbrus upp, men kameran suddar inte ut detaljer vid hög ljuskänslighet som RX10 gör. Mer än ISO 6400 är det ingen poäng med, om man inte har något annat val. Då är nämligen färgbruset massivt.
Slutsats
Panasonic Lumix FZ1000 är en strålande allroundkamera. Här får man utmärkt bildkvalitet i de flesta situationer och skarp videokvalitet med 4K-upplösning. På många sätt får man mer för pengarna här än med Sony RX10, som är den närmaste konkurrenten. Sony-kameran är bättre byggd, fast saknar bland annat lika mycket zoom, 4K-video och lika upplöst sökare. Om man föredrar maximal bländare 2,8 över hela zoomomfånget och inte behöver 4K-video är RX10 värd att överväga. Annars är det FZ1000 man ska ha.
Läs hela artikeln med LB+
Julerbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
LB+ Total 12 månader / 156 kr
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser