Isamarbete med Olympus skapade Panasonic det mest spännande kamerasegmentet sedan Oskar Barnack uppfann småbildskameran. De kompakta systemkamerorna – som också kallas hybridkameror – växer våldsamt i popularitet. Skälen är utmärkt bildkvalitet som ryms i en mindre och lättare kamera än den traditionella spegelreflexen.
Hybriderna är ofta innovativa. Elektroniska sökare, pekskärmar och wifi gör dem till små datorer. Och precis som datorer har de en felfri användarvänlighet. Ta till exempel wifi, en praktisk funktion som Lumix G6 också har, men som fram tills nu har varit en pina att få att fungera. Ändlöst knapptryckande och tappade signaler har snarare varit regel än undantag.
Panasonic har löst problemet med hjälp av NFC, närfältskommunikation. Det behövs en surfplatta eller mobiltelefon som också har NFC för att tekniken ska fungera. Man aktiverar NFC på båda enheterna, sedan tar mottagaren, alltså mobilen, automatiskt reda på all information som behövs. Och så vips! får man trådlös överföring och styrning från mobilen.
Wifi och pekskärm
Wifi gör det nämligen möjligt att överföra bilder trådlöst från kameran till mobilen eller surfplattan. Och med hjälp av en app kan man fjärrstyra kameran från mobilen. Om man har en iPhone, som inte har NFC-teknik, måste man knappa in kamerans lösenord för hand. Man kan också titta på bilder på en smart-TV via wifi, antingen direkt eller via ett trådlöst hemnätverk.
Den vridbara pekskärmen ger tillgång till alla inställningar som de flesta av oss kan tänkas behöva. Här är det bara inställningsmenyn som måste aktiveras med menyknappen. Alla andra inställningar nås enkelt från det överskådliga kamerahuset. Fem av knapparna är märkta ”Fn” och kan programmeras så att de aktiverar funktionerna man vill nå smidigast.
Användarvänligheten går inte att klaga på. Erfarna fotografer lär hitta vad de behöver och oerfarna kan förlita sig på kamerans intelligenta autoexponering. Den tar hand om allting, inklusive väljer ett passande motivprogram så att kameran till exempel växlar automatiskt mellan makro- och landskapsfotografering. En inställningsratt på baksidan kan användas till bländare eller slutartid. Och en omkopplare bakom utlösaren går att använda till exponeringskompensation eller zoom om man har ett objektiv med elektronisk zoom. Men omkopplaren kan inte kopplas ur och är tyvärr alldeles för lätt att komma åt av misstag.
Medaljens framsida är massor av fina lösningar. Den stora sökaren med 1,44 megapixlars OLED-skärm är trots en lägre upplösning inte sämre än motsvarande skärmar på Sony NEX-7 eller Fujifilm X100S. Bildsensorn har 16 megapixlar och är en ny variant av den vi testade i Lumix GH3, ljuskänsligheten är utökad till ISO 25 600 (föregångaren G5 nådde till ISO 12 800) och kameran kan fyra av bildserier med 7 bilder i sekunden, eller 5 bilder med kontinuerlig autofokus.
Skarpa detaljer och mästerliga färger
Lumix G5 har stora möjligheter att justera bildparametrarna. Till exempel färg, kontrast, skärpa och mängden brusreducering i +/–5 steg. En annan funktion kallas Clear Retouch och ger fotografen en möjlighet att ta bort oönskade föremål i bilden efter den tagits. Resultatet påverkas väldigt av hur motivet ser ut. Ibland fungerar allt fint, men oftast gör det inte det. Man måste använda pekfingret för att sudda ut området som ska tas bort. Men det brukar bli kvar ”rester” av föremålet. Om det ens försvinner över huvud taget.
Lyckligtvis finns det inte mycket negativt att säga om bildkvaliteten. Lumix G6 rättar in sig i ledet av moderna systemkameror som har strålande tekniska kvaliteter. Här är det den optiska, och inte den elektroniska, kvaliteten som avgör hur bra bilderna blir.
ISO 25600 är bara att glömma. Då drunknar detaljer i brus. Grovt färgbrus och stora grynigheter gör en smörja utan dess like. Vid ISO 12800 är det bättre, där dyker detaljer upp i bilderna, och vid ISO 6400 är brusreduceringen faktiskt så pass bra att bilderna är användbara. ISO 3200 är väldigt bra, och från 1600 och under är bildbehandlingen supermjuk och detaljåtergivningen felfri. Lumix är med andra ord fullt i klass med Sony NEX-6, Olympus OMD och Nikon D5200 när det gäller bruskontroll.
Den är faktiskt bättre, tack vare jämnare färgbalans och ytterst fin färgmättnad. Faktiskt den bästa jag har sett i någon Lumix-kamera hittills. Oavsett om man tar porträttbilder eller landskap. Tillsammans med enastående detaljskärpa och mycket god bilddynamik innebär det att det inte finns mycket att klaga på i G6.
Videokvaliteten är genomgående skarp och brusfri. De två mikrofonerna fungerar utmärkt och plockar inte upp för mycket sus, men eftersom kameran har en mikrofoningång skulle jag råda alla som gillar att filma att köpa en separat videomikrofon. Gärna en med variabel känslighet och hörlursuttag.
Lockande för alla
Lumix G6 får alla spegelreflexer att verka gammaldags. Ett brett urval av funktioner och inställningar innebär att Panasonic-kameran passar fotografer i alla åldrar och på olika kunskapsnivåer. Nybörjare får en kamera som är enkel att komma igång med och som växer med i takt med färdigheterna. Erfarna fotografer hittar få brister av väsentlig art, och ingen av dem kommer att hitta mycket negativt att säga om bildkvaliteten. Lägg därtill ett brett urval av tillbehör till Lumix-systemet – bland annat fler än 50 objektiv – så inser man lätt att Lumix G6 för 6 500 kronor är en av de mest attraktiva och moderna systemkamerorna som finns på marknaden i dag.
Läs hela artikeln med LB+
Årets bästa erbjudande
Full tillgång till allt innehåll i 4 veckor för 4 kr
LB+ Total månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad
LB+ Total 12 månader
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser