Inga andra kameror är så praktiska för aktiva människor som allväderskameror. Sådana tål det mesta. Tappar du dem i asfalten, i vattnet eller i en snödriva så är det ingen kris. Allväderskameror är byggda för att tåla en omgång.
De tål mer än vanliga kameror, och definitivt mer än din mobiltelefon gör. Dessutom blir bilderna mycket bättre.
Åtminstone om du köper en bra. Nikon, Ricoh och inte minst Olympus har robusta alternativ till en kompaktkamera. Olympus är kanske mest känd. Deras Tough-modeller har i princip satt standarden för vad en allväderskamera ska tåla, och de senaste utgåvorna har även gjort stora framsteg i bildkvalitet.
Som den här: Tough TG-5. Efterträdaren till testvinnaren TG-4 ser precis likadan ut, men det enda som är kvar är 25–100 mm-zoomen och batteriet. Resten är förbättrat.
Bland höjdpunkterna finns 4K-video, 20 bilder/s i serie, inbyggd bildstabilisator och en ny 12-megapixels bildsensor. Den har färre pixlar än föregångaren, men med hjälp av en ny bildprocessor har Olympus försökt förbättra bildkvaliteten. Särskilt vid hög ljuskänslighet. Med föregångaren blev bilderna ganska så grumliga redan vid ISO 1600.
Kameran går att dyka med. Ner till 15 meter. Ska du ännu djupare behöver du ett undervattenshus som heter PT-058. Då kan du dyka ner till 45 meters djup med kameran.
Den tål fritt fall från 2,1 meter, temperaturer ner till 10 minusgrader grader och det finns ett brett sortiment av tillbehör för aktiva fotografer.
Till exempel telekonverter. Den ger dig sju gånger zoom. Det finns också en vidvinkelkonverter som ger bredare bildvinkel, blixtdiffusor för bättre makrofotografering (ända till 1 cm) och remmar, väskor, flytande remmar som håller kameran flytande och silikonöverdrag för bättre grepp och skydd.
GPS
Med den inbyggda GPS:en kan du logga var du har varit. Kameran registrerar också temperatur, höjd över havet, djup under vattenytan samt kompassriktningen. Allt detta går att läsa av efteråt.
Bluetooth finns inte, men däremot wifi för överföring av bilder plus ett par ganska så fiffiga makrofunktioner. Närgränsen är 1 cm, men det coolaste är möjligheten för fokusstapling (stacking) för att få så stort skärpedjup som möjligt och bracketing som tar flera exponeringar med fokus på olika ställen i motivet. Det är också möjligt att zooma ännu mer om du verkligen vill förstora makromotivet.
Kameran har en blixtsnabb bildhastighet på 20 i sekunden som ger en kort sekvens med seriebilder. Så att det ska vara lättare att frysa motivets rörelser.
Video
Du kan spela in video med hög bildfrekvens. 4K-video ger dig den bästa kvaliteten upp till 30 bilder/s (fps) men full-HD 1080p ger dig 120 fps. Dubbelt så mycket i 720p och maximalt 470 fps om du är villig att leva med SD-kvalitet i 480-upplösning. Fast då kan du filma helt grymma slowmotion-videor.
Grymt ja. Kameran har inte bara grymma egenskaper och kan filma grym 4K-video – med time lapse-sekvenser – den är dessutom rå eftersom den kan ta bilder i råformat. För mer kreativ efterbehandling.
Bildkvalitet
Kreativ kan du för övrigt vara även med JPEG-bilder. Kameran har flera filtereffekter och fyra undervattenslägen, inklusive HDR-bilder. Som kan ge bleka undervattensmiljöer lite mer färg och kontrast. Flera av kamerainställningarna kan lagras i två minnen, så du kan ha en valfri uppsättning för naturbilder över vattenytan på C1 en annan för undervattensbilder på C2. Lätt tillgängligt på programhjulet.
Annars kan du även välja bländare, till en viss punkt, med inställningshjulet på ovansidan. Tyvärr får du inte full kontroll. Vid 25 mm brännvidd kan du välja bländare 2 eller 2,8 eller 8. Vid 100 bara 4,8 eller 6,3 eller 18!
Trots färre pixlar är bildkvaliteten märkbart bättre än i föregångaren TG-4. Olympus har lyckats skapa en ännu bättre färgbalans, med bättre kontrast och utmärkt skärpa. Detaljrikedomen är faktiskt bättre, trots färre pixlar, och det syns märkbart mindre brus.
Bilder från TG-4 blev grumliga redan vid ISO 3200 men nu dämpas bruset bättre utan att detaljer drunknar, ända upp till ISO 3200 ISO. Jag hade varit försiktig med ISO 12800, men även bilder vid ISO 6400 kan vara fullt användbara.
Tuff och bra
Olympus Tough TG-5 är den bästa allväderskameran vi har testat hittills. Nikon Coolpix AW130 och AW300 (den senare har vi inte testat ännu) dyker djupare och tål mer, men Olympus-kameran ger dig bättre kontroll, zoomen har bättre ljusstyrka med vidvinkel och bildkvaliteten är ett solklart snäpp bättre än det mesta annat i allvädersklassen. Ska du ha en kamera som tål stryk och tar bättre bilder än mobilen så är det den här.
quote
Läs hela artikeln med LB+
Julerbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
LB+ Total 12 månader / 156 kr
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser