TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Olympus Stylus SP-100EE

Precisionssikte

Olympus har hittat en genial lösning på det största problemet som ultrazoomkameror med 50x zoom har.

Av / 2014-08-24 - 06:00
Olympus Stylus SP-100EE

Ljud & Bild tycker

  • Genialt sikte gör det enklare att pricka motivet på långt håll, och slowmotion-video är en praktisk funktion.
  • Trög autofokus och synliga begränsningar i bildkvaliteten sänker betyget för en kamera som annars har fina fördelar.

Stabilitet är en utmaning när man ska ta bilder med så mycket som 1200 mm zoom. I likhet med Sony HX400V har Olympus-kameran inbyggd bildstabilisator som hjälper en del, men om du inte lyckas hålla motivet i sökaren så får du ändå problem. Framför allt om du ska fotografera något som flyttar på sig, till exempel en fotbollsspelare, en fågel eller en bil.

Olympus har hittat en lösning på det här problemet som fungerar riktigt bra. De har stoppat i ett optiskt sikte som hoppar upp när du fäller upp blixten. I mitten av siktet lyser en lysdiod som ett hårkors, så det är enklare att sikta på föremålet som befinner sig långt borta. Precis som i ett kikarsikte på ett gevär.

Det går till och med att kalibrera hårkorset med en ratt bredvid sökaren, så att det kan placeras precis i mitten av sökarbilden.

Enklast är bäst
Stylus SP-100EE – där EE står för Eagle Eye – är tämligen lik Sony HX400V på de flesta områden, men saknar wifi (den klarar dock FlashAir-minneskort med inbyggt wifi), blixtsko och GPS. Vridbar skärm har den inte heller, och den elektroniska sökaren är inte bättre än i HX400V och saknar sensor som sätter på den när du lyfter kameran till ögat.

Olympus kamera har lika stor sökare som Sonys, men bara 16 megapixlar mot Sonys 20 och hastigheten är 7 bilder i sekunden i stället för 10.

Annons

Annars är det mesta likadant. En 50x zoom från 24 till 1200 mm brännvidd med bländare 2,9–6,5 ger en enorm räckvidd, vilket innebär att sådana här ultrazoomar är lockande för alla som vill ha en kamera som kan användas till allt.

SP-100EE har sju av Olympus mycket fina filter, som kanske är fotoindustrins bästa. Till skillnad från filtereffekterna som många andra kameror har kan dessa faktiskt användas till något, utan att bilderna ser för j-vliga ut efteråt.

Somliga tycker säkert att möjligheten att filma video med 120 bildrutor i sekunden är guld värd. Då kan man spela upp videosekvenser i slowmotion och göra roliga actioneffekter. Eller bara studera golfsvingen.

Den kantiga kameran ligger bekvämt i handen och är lika enkel att använda som Sonys ultrazoomrival, men du kan inte zooma eller fokusera med den gummerade ringen runt kameran. I stället kan du välja mellan en zoombrytare på sidan och en tvåstegs zoombrytare runt utlösarknappen.

Med en omkopplare på sidan går det att begränsa fokusområdet, antingen för motiv långt borta eller nära. Så att man undviker att autofokusen famlar när man till exempel panorerar.

Bildkvalitet
Optiska prestanda är höga för att komma från ett så komplext zoomobjektiv. Dessvärre går det inte att välja fler än två eller tre bländaröppningar själv, vilket ger fotografen vissa begränsningar. Skärpan är överlag bra på vidvinkel upp till cirka 100 mm, men sjunker kraftigt när du zoomar in. Vid 1200 mm syns en markant förlust av skärpa, även för att bildstabilisatorn inte lyckas kompensera tillräckligt bra. Använd stativ om du kan.

Färgåtergivningen är precis som i de flesta Olympus-kameror oerhört fin, men den störs av ett tydligt brus och överprocessade bilder vid hög ljuskänslighet, där detaljer drunknar i grynigheter. Man kan se det redan från låga ISO-värden, men det blir gradvis värre över ISO 800 och från och med ISO 1600 duger bilderna bara till webb eller vykortsstorlekar.

Sammanfattning
Om man letar efter en kamera med mycket zoom är Olympus SP-100EE ett bra alternativ som har en användbar bildkvalitet. Detta är inte en kamera man köper enbart för bildkvalitetens skull – då väljer man hellre Olympus Stylus 1 med 10x zoom – utan för att man verkligen vill ha 50x zoom. Vilket är helt OK, så länge man känner till att SP-100EE har sina begränsningar.

Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

50%

Nyårserbjudande - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 925 kr)

Prova LB+ Total i 1 månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-

30% På LB+ Total i 6 månader!

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 6 månader

Bara 77:- / mån
79:- / for 1 månad
107.80:- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser

Kanonbra budgetkamera

Neumann M 49 V: Så bra att nyinspelning behövdes

Billig selfie-drönare

Fyra trådlösa mikrofoner som gör dina videor professionella

Blixtsnabb perfektion

Sätter en ny standard

Canons bästa kamera någonsin

Proffskamera light

Mellanformat med mer fart

Välj rätt objektiv till kameran

Mycket fotoglädje för pengarna

Prisvärd zoom med räckvidd

Ljud & Bild