TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Nikon D780

Nikons bästa allround-spegelreflex

Man behöver inte vara traditionalist för att uppskatta egenskaperna i Nikons fullblods-spegelreflex.

Av / 2020-02-28 - 00:00
Nikon D780

Ljud & Bild tycker

  • Tjusig stillbildskvalitet och knivskarp 4K-video. Snudd på perfekt ergonomi, stor sökare, extrem batteritid, vädertätning och pekskärm. Superb allround-spegelreflex.
  • Dyrare än Nikon Z6 som den är släkt med. Måttlig bildhastighet. Ingen bildstabilisator eller vertikalgrepp. Saknar styrpinne/pekfokus.

Vem hade kunnat tro att de spegellösa systemkamerorna skulle ge nytt liv åt spegelreflexerna? Som många hade dömt ut men som får en ny vår när de kombinerar de spegellösa kamerornas tekniska framsteg med spegelreflexerna traditionella fördelar.

Det är precis vad Nikon har gjort med D780. En fullformat-spegelreflex i traditionell tappning där mycket av det tekniska kommer från den spegellösa Nikon Z6.

Det är framför allt goda nyheter för de som redan har investerat stort i Nikon och har både kameror och objektiv som passar ihop. För många av de fotograferna känns det meningslöst att byta system, för att inte tala om märke. Även om kamerorna så småningom blir föråldrade är objektiven fortfarande lika bra som de alltid har varit.

Ny bildsensor med 4K-video

Där anser Nikon att det finns en marknad för kameror som just D780. Den efterträder den fyra år gamla D750 – och på sätt och vis är den en D750 med uppdaterad teknik på insidan.

Båda ställer upp i fullformatklassen – 24 x 36 mm bildyta – och har optiska sökare och 24-megapixlars bildsensorer.

Annons

Designen har alltså inte förändrats särskilt mycket, men D780 har högre bildhastighet, överlägset mer exakt autofokus, 4K-video, pekskärm och en möjlighet att använda hela 900 sekunders exponeringstid (15 min) och 1/8000 s slutartid. För att bara nämna något.

Nikon D780 grip scaled 1
Nikon har snyggat till layouten lite, till det bättre.

Den bakbelysta 24 Mp-sensorn har precis som i D750 51 fokuspunkter och dessutom samma 273 hybridfokuspunkter som vi såg i Nikon Z6 fokusmodul.

Inte nog med det, bildhastigheten har ökat till 7 bilder/s, och hela 12 bps i tyst läge och med live-view. Alltså när man använder skärmen som sökare. Pekskärmen har för övrigt dubbelt så många pixlar och är precis som på D750 vridbar åt två håll.

Men D780 har även 4K-videoinspelning i UHD från hela bildområdet (utan beskärning), med HLG, N-Log och 10-bitars video till extern inspelare via HDMI-utgången.

Batteritiden då? 2260 exponeringar – ofta mer, av våra erfarenheter att döma.

Bra grepp och ergonomi

Att hålla i Nikon-kameran är som att träffa en gammal vän. Det tar två sekunder innan allt faller på plats. Knappar, rattar, inställningar och grepp är välkända och det mesta sitter där man förväntar sig på en Nikon-spegelreflex.

Nikon D780 SD scaled 1
Dubbla SD-kortplatser.

Den uppfällbara blixten på D750 finns inte på D780, Info-knappen och i-knappen har bytt sida på baksidan, video-/stillbildsomkopplaren och Live View-knappen har flyttats till bredvid sökaren, ljusmätningsomkopplaren har bytt plats med ISO-knappen och så vidare. En egen AF-ON-knapp finns äntligen på plats. Små förändringar, men alla till det bättre.

Handgreppet är tillräckligt stort för att det också ska gå att hålla kameran i ett säkert grepp, även med handskar, men D780 kan inte använda vertikalgrepp som D750. Det är kanske en nackdel för naturfotografer som behöver något att hålla i när de fotograferar i stående porträttläge.

Att kameran är större än Z6 och Z7 är en nackdel för de som behöver en liten och lätt kamera för resor och semesterfirande, men en fördel för de som behöver ett bra grepp och bättre balans när de använder längre teleobjektiv.

Nikon D780 ports scaled 1
Allt man behöver på ett ställe.

D750 är mycket bättre riggad för video än någon annan spegelreflex från Nikon. Bröllopsfotografer får alltså allt på samma gång med D780. De kan lagra video på ena minneskortet och stillbilder på det andra, koppla in mikrofon och hörlurar och använda alla befintliga Nikon-objektiv. Även de i Nikkor D-serien, om man har några sådana liggande.

Det finns flera anpassningsalternativ och programmerbara inställningar än det finns plats att räkna upp här. Men knapparna på framsidan kan också programmeras, programhjulet ger tillgång till två förinställningar och i menyerna kan man justera och anpassa ännu fler funktioner.

Nikon D780 bak scaled 1
Vridbar pekskärm, fast vi hade velat ha pekfokus också.

Bildhastighet och autofokus

Observera att kamerans ögonsökande autofokus, som är perfekt för porträtt av både brudpar och småbarn, bara fungerar som det är tänkt när man använder kamerans live-view-funktion. Den är inte lika träffsäker som i en Sony a7 III, men den klart bästa vi någonsin har provat på en spegelreflex.

Det här är ingen sportkamera, även om bildhastigheten är bra med 12 bps i live-view, och landskapsfotografer föredrar nog en D850 eller Nikons spegellösa Z7, som ger ännu bättre detaljupplösning.

Nikon D780 Snapbridge
Snapbridge-appen klarar kontinuerlig nedladdning från kameran, inklusive råfiler.

Men D780 är en bra kompromiss. Den är tillräckligt snabb för allt annat, och den nya autofokusmodulen har gjort kamerans fokusspårning både snabbare och mer precis.

Fotografen kan aktivera fokusläge med en knapptryckning på sidan och bläddra till önskad inställning, som visas på skärmen på baksidan och på displayen på ovansidan.

Tyvärr har kameran varken styrpinne eller pekfunktion på skärmen som flyttar runt fokuspunkter. Man får lita på att man har valt rätt fokusläge. Men den kontinuerliga autofokusen är blixtsnabb och bildhastigheten är tillräcklig för att man ska få skarpa bilder av rörliga motiv.

Bildkvalitet

Nikon D780 passar också väldigt bra för konsertfotografering. Då är också det tysta läget praktiskt. Autofokusen är mycket känslig, ner till -6 Ev, och kameran ger en enastående bildkvalitet även vid höga ISO-värden. ISO 3200 och 6400 ger inga problem, inte ens med JPEG-filerna, som inte blir plågsamt gryniga förrän man närmar sig ISO 12800.

Nikon D780 sample II scaled 1
8 sekunders exponering vid ISO 1600 ger marginellt bildbrus.

Om man fotograferar med råfiler kan man välja mellan 12- eller 14-bitars förlustfritt komprimerade råfiler, vilket ger mycket att gå på under efterbehandlingen. Bilddynamiken är exceptionellt bra och man får ganska så enkelt rena och detaljerade bilder från kamerans råfiler.

Färgåtergivningen är kanske den bästa vi har sett från en spegelreflex på väldigt länge. Porträtt i råformat ger fotografen ett eldorado av hudtoner och finmaskiga graderingar att leka med, och till och med JPEG-filerna är fullt användbara, även om de har lite aggressiv brusreducering vid höga ISO med normalläget.

Nikon D780 sample scaled 1
Strålande bilddynamik ger fotografen mycket att gå på.

Så bildkvaliteten är inte bara extremt bra, den är bättre än i D750, och videokvaliteten är naturligtvis i en helt annan klass i D780. 4K ger inte bara mycket bättre skärpa och fler detaljer, utan också finare kontrast och bättre färgdynamik. Mer seriösa videofotografer kan koppla in en extern inspelare för 10-bitars video, med N-Log för gradering eller hybrid-log.

När man filmar kan man använda elektronisk stabilisering med marginell 1,1x-beskärning. Vilket är acceptabelt eftersom kameran inte har någon inbyggd mekanisk stabilisering.

Clacier Iceland 02 20 D780 scaled 1
Det går utmärkt att använda en D780 till landskap.

Det finns mycket att gilla med D780. Precis som Nikons spegelreflexer är allt gjort med perfektion, men kameran saknar inte brister helt. Även om ingen av dem är allvarliga. Priset är däremot avskräckande. Det är inte så långt upp till en Nikon Z7, och en Z6 är betydligt billigare än D780.

Slutsats

Om man ska ha en ny systemkamera finns det mycket att välja mellan. Det är inte svårt att hitta en kamera som är bättre på det ena eller det andra, och Nikons nya Z-serie, Sonys a-serie, MikroFourThirds och Fujifilms X-system har kameror som passar olika behov. Men Nikon D780 uppfyller ett mycket speciellt behov. Behovet för en ny, uppdaterad och bättre fullformat-spegelreflex som passar befintliga Nikon-objektiv. D780 gör precis allt den ska och som allroundkamera är den helt enkelt oöverträffad i sin klass.

Nikon D780 scaled 1

Karakter
Nikon D780
Premium

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

För Fuji-fotografer på fågeljakt

Navigerar med radar

Kanonbra budgetkamera

Neumann M 49 V: Så bra att nyinspelning behövdes

Billig selfie-drönare

Fyra trådlösa mikrofoner som gör dina videor professionella

Blixtsnabb perfektion

Sätter en ny standard

Canons bästa kamera någonsin

Proffskamera light

Mellanformat med mer fart

Välj rätt objektiv till kameran

Ljud & Bild