Har du märkt att mobilkameran inte riktigt räcker till? Bilderna blir ofta gryniga, ibland oskarpa, och om motivet är för långt borta så zoomar du in – bara för att konstatera att det blir ännu grumligare.
Visst, de flesta nyare mobiler tar bra bilder, men de kan inte zooma in och bildkvaliteten ligger en bit efter en riktig kamera. Till och med en inte särskilt dyr kamera kan ge dig bättre bilder. Ändå föredrar de flesta att använda telefonen, helt enkelt eftersom den alltid är med – och du vet vad man brukar säga: Den bästa kameran är den man har med sig.
Men det finns många situationer där en zoom ger bättre bilder. Ska du föreviga knattens första cykeltur med vingliga stödhjul, kompisens försök att göra en volt från 10-meterstornet eller ett vilt djur som befinner sig långt borta, då kommer du (bokstavligt talat) långt med 30x zoom.
Kamerorna vi testar här, superzoomkameror, täcker ett mycket större område än vad mobilen klarar av. De är helt enkelt mer praktiska. För med en lätt tryckning på knappen så kan man zooma ut till en bredare bildvinkel för att plåta landskap och byggnader – eller få med alla på lagbilden – och sedan snabbt zooma in för att fånga motiv som finns långt borta. Till exempel när junior gör mål i fotbollscupen, eller örnen som sitter på grenen i skogen.
En annan fördel med sådana kameror är att de har en mycket högre bildkvalitet alla de gånger när mobilkameran inte räcker till.
Superzoom
De flesta vanliga kameror har 2 eller 3 gångers zoom, men de bästa superzoomkamerorna har minst 30. De brukar täcka området från 24 mm vidvinkel till extrem tele 720 mm. Det är lika mycket som det du ser sportfotograferna ha framför sig när de sitter på fotbollsmatcher och friidrottsarenor.
Ta till exempel en helt vanlig semesterbild av en person framför en historisk byggnad. Med 24 mm vidvinkel får man med hela byggnaden i motivet. Zoomar man till 720 mm brännvidd kan man vilket slags örhängen personen har.
Så mycket zoom innebär nackdelar också. De tre vi testar den här gången från Canon, Panasonic och Sony har samtliga mycket större bildsensor än vanliga mobilkameror. Men de är ändå mycket mindre än sensorerna i systemkameror, och det betyder att de inte sväljer lika mycket ljus. Ju mindre bildytan är på sensorn desto mer brus och grumligheter får man i bilderna, särskilt i dåligt ljus. Lägg därtill måttlig ljusstyrka (största bländaröppning) så försöker processorn höja ljuskänsligheten (ISO) för att inte slutartiden ska bli så lång att bilderna bli oskarpa.
Kamerorna kan kompensera med hjälp av aktiv bildstabilisering och avancerad bildbearbetning, men det går inte att bortse från att bildkvaliteten inte är lika hög som med en spegelreflex.
De tre testdeltagarna är nästan identiska om man tittar på specifikationerna. De har lika stora bildsensorer, ungefär 20 megapixlar och är tillräckligt små för att slinka ner i fickan. Men det finns andra, inte helt oväsentliga, skillnader.
Canons lilla PowerShot SX720 HS är testets enda med hela 40x zoom, vilket är tämligen extremt för något så litet. Det betyder att när de andra når till 720 mm så fortsätter Canon-kameran till 960 mm. Nästan 1 000 mm brännvidd! Ett sådant objektiv skulle ha kostat flera hundratusen kronor om det var gjort för en spegelreflex. Här kostar det lite knappt 4 000 kronor, med kamera.
Panasonic Lumix TZ80 är störst. Och den enda som kombinerar elektronisk sökare med pekskärm. Precis som Sony-kameran har den 30x zoom, men här får du dessutom 4K-video och 4K-stillbilder också. Den har ett praktiskt inställningshjul runt zoomobjektivet som går att programmera med olika funktioner
Sonys ännu mindre Cyber-shot HX90V har också inställningsring runt objektivet och är minst i testet. Den är också den enda med vridbar skärm och uppfällbar OLED-sökare. Här finns dessutom GPS-loggning som märker bilderna med platsen de togs på, så att det blir enklare att sortera och hitta bland semesterbilderna.
De tre testdeltagarna har en lika stor bildsensor på 1/2,3 tum, där bildytan är större än i de vanligaste kompaktkamerorna, och mycket större än i mobilkameran. Det ger högre bildkvalitet, särskilt i dåligt ljus.
Som referenskamera har vi använt Panasonic Lumix TZ100, som är den bästa kompaktkameran med mycket zoom. Den har en större 1-tums bildsensor och mer ljusstark optik med 10x zoom, vilket ger ännu högre bildkvalitet.
Testkriterier och betyg
Alla kameror gick igenom samma checklista. Vi har undersökt greppvänlighet, hur enkelt det är att komma åt de viktigaste funktionerna, responstid, fokushastighet och precision samt naturligtvis kamerans, skärmens och optikens kvalitet.
Testbilder togs med våra sedvanliga testplanscher och färgkartor under kontrollerade ljusförhållanden. Vi undersökte skärpa, upplösning, optisk kvalitet, färgåtergivning och brus.
Bildkvaliteten granskades på en kalibrerad 27-tums iMac-skärm och en 65-tums 4K-TV från Panasonic (AX900).
Alla betyg är satta efter en granskning av olika egenskaper. Viktigast är bildkvalitet och därefter användarvänlighet, funktionsnivå, kvalitetsintryck och prestanda. Kvaliteten på videoinspelning ingår inte i betygsättningen.
Canon PowerShot SX720 HS
Praktisk megazoomkamera
Lägst pris och 40x zoom gör detta till en lockande kamera.
Panasonic Lumix TZ80
Dyrast är bäst
Testets mest användbara kamera kommer från Panasonic.
Sony Cyber-shot HX90V
Mycket kamera för pengarna
Sonys lilla kamera kombinerar kraftig zoom med skarpa bilder och ett bra pris.