Med den nya 56:an får Fuji-fotografer ännu en chans att använda ett ljusstarkt och skarpt porträttobjektiv. För här finns det ingen brist på möjligheter. Bland Fujifilms egna objektiv finns det fem ljusstarka objektiv som är speciellt bra för porträtt.
Fotografer kommer snabbt berätta att man kan ta porträttbilder med vad som helst, och det stämmer. Porträtt kan tas med allt från vidvinkel till ganska smal tele. Det beror på situationen och miljön.
Men för nära porträtt, de med ett smalare skärpedjup och ett smalare utsnitt, är det många fotografer som föredrar objektiv med lite längre brännvidd än normalobjektiv.
Då pratar vi oftast om längre brännvidder än den typiska 50-millimetern, som i sig är ett utmärkt allroundobjektiv, traditionellt sett brukar porträttobjektiv ligga mellan 75 och 135 mm. Sweetspot är ofta 85 mm, och det är precis här nya Fujifilm XF 56 mm f1.2 R WR lägger sig.
Det ljusstarka objektivet är en ny version av Fujifilms XF 56mm f1.2 R som lanserades 2014 och även om brännvidden och ljusstyrkan är densamma så är konstruktionen ny. Jämfört med 35 mm-fullformat motsvarar brännvidden 85 millimeter och tack vare f1,2 går det att få ett så smalt skärpedjup att man enkelt kan isolera motivet från för- och bakgrunden.
Med f1,2 kan man enkelt fotografera i svagt ljus också, den nya 56.an har dessutom mycket bättre autofokus än föregångaren XF 56mm f1.2 R. Som till skillnad från den nya inte har någon vädertätning (WR).
Enkel användning
Den nya 56:an är både vädertätad och gjord av solid lättmetall. Objektivet levereras med ett motljusskydd i metall. Fokus- och bländarringarna känner vi igen från den gamla versionen, men objektivet har lagt på sig 40 gram och är lite bredare och lite längre. Närgränsen har förkortats från 70 till 50 cm, vilket gör den nya versionen mer användbar.
Bortsett från att objektivet har vuxit lite är det först när man sätter det på kameran och riktar det mot motivet som man märker den första, stora skillnaden mot föregångaren. Autofokusen är blixtsnabb, exakt och trevar sig inte fram i svagt ljus. Med Fujis ögonsökande autofokus låser den sig på det närmaste ögat med omedelbar och snudd på ljudlös precision.
Med 11 rundade bländarlameller går det att få nästan perfekt teckning av oskarpa områden – bokeh – med bara pyttelite förvrängning av ljusfläckarna i bildernas kanter.
Optiska prestanda
Den nya optiska konstruktionen har två asfäriska linselement och ett ED-element med ytterst god kontroll över ljusspridningen. Det har bidragit till att objektivet har fått jämnare skärpa över en större del av bildytan och knappt mätbar vinjettering eller förvrängning. På en Fujifilm X-H2 med 40 megapixlar är upplösningen bland det mest extrema vi sett från ett porträtt-teleobjektiv. Bilderna är nästan för skarpa.
Det finns inte mycket diffraktion att tala om med ett 56 mm-objektiv, skärpan är oerhört jämn från full bländare till bländare 8, och extrem mellan f2 och f5,6.
Kromafel går knappat att hitta, utom i hörnen vid minsta bländare, annars syns det ingenting.
Slutsats
Fujifilms nya 56 mm är det bästa porträttobjektivet vi har testat till Fujis kameror i X-serien. Det fysiskt större och tyngre 50 mm f1,0 är ett snäpp mer ljusstarkt och kan användas i ännu mindre ljus, men nya 56:an är ett bättre köp för de flesta fotografer som behöver ett porträttobjektiv. Det ännu mindre och billigare 50 mm f2 är ett bra budgetalternativ med mycket bra optiska prestanda. Men det är inte lika ljusstarkt och inte heller lika skarpt som nya XF 56 mm f1.2 R WR, som är vad vi föredrar för porträtt på en Fujifilm-kamera.
Fujifilm XF 50mm F1.0 R WR
Ett av de skarpaste objektiven i klassen
Fujifilm XF 50mm f1.0 är fantastiskt skarpt och extremt ljusstarkt.