Om man funderar på att utöka med en vidvinkel till en Fujifilm-systemkamera så är möjligheterna stora. Bara från Fuji själva finns det så många som åtta objektiv med mellan 21 och 35 mm brännvidd, och då har jag inte räknat med zoomobjektiven som har vidvinkelbrännvidd.
Det finns också en 18mm f2 – motsvarande 27 mm i 35-format – men den bleknar fullständigt jämfört med nya XF 18mm f1.4.
Det nya 18 mm-objektivet är nödvändigtvis lite större än den ytterst kompakta versionen från 2012, men här är det inte bara ljusstyrkan som är häftigare. Optiken är mycket skarpare, ända ut mot kanterna, och nästan helt befriad från förvrängning och har bara marginell vinjettering.
Fujifilm Fujinon XF 18/1,4 R LM WR heter objektivet, som är vädertätat och försett med bländarring och solskydd, och lägger sig mellan XF 16/1,4 och XF 23/1,4.
Även om det är en del större än 18/2 så är längden på 7 cm fortfarande kompakt för en så ljusstark vidvinkel. Som med en brännvidd som motsvarar 35-formatets 27 mm ger en mycket bredare bildvinkel än 35 mm, men inte lika mycket förvrängning som man kan få med ett ljusstarkt 24 mm.
Alltså är nya 18 mm ett mycket attraktivt objektiv för landskap, arkitektur och gatufoto, men även för astrofoto och mycket annat där en bred bildvinkel kommer till sin rätt.
Autofokus
Nyare Fuji-objektiv fokuserar mycket snabbare än tidigare generationer. På en X-S10 var autofokusen blixtsnabb och ganska ljudlös. Videofotografer behöver inte, men kan enkelt välja att fokusera manuellt om det behövs. Autofokusen följer motivet med silkeslena rörelser när man filmar. Men den elektroniskt styrda fokusringen kan uppfattas som lite okänslig och behöver lite tillvänjning.
Skärpa
Det är här man verkligen spärrar upp ögonen. För de som känner till den äldre 18 mm-versionen kommer det att bli en uppenbarelse att se bilderna från nya 18/f1,4. Skärpan är i en annan liga och optiken är förvånansvärt skarp även ut mot kanterna, ända ner till f1,4. Det blir ännu skarpare i det smala intervallet mellan f2 och 2,8, men man behöver inte oroa sig för bildkvaliteten ens vid full bländare.
Vinjettering och kromatisk aberration
Man förväntar sig alltid lite vinjettering och förvrängning i vidvinkel. Men här finns det fint lite av den varan. Faktiskt mycket mindre än med något annat 27–28 mm jag har testat, och till och med när man fokuserar nära – närgränsen är makrovänliga 20 cm – är den minimal.
Glädjande nog finns det ingen kromatisk aberration man måste ta bort efteråt, men objektivet är känsligt för ströljus, så motljusskyddet rekommenderas. Och man ska tänka på vinkeln mot solen för att undvika väldigt synlig ghosting.
Bokeh
Med så hög ljusstyrka som f1,4 är det alltid frestande att ta bilder med full bländare. Det går alldeles utmärkt, inte bara för att Fuji-objektivet är så skarpt, utan också för att den eftertraktade bokeh-effekten skapar fina, mjuka och ganska enhetliga cirklar av suddigt ljus i bakgrunden.
Slutsats
Fujinons nya XF 18mm f1,4 är ännu ett nästan helt perfekt objektiv från Fujifilm. Vilket är bra gjort, speciellt som en vidvinkel med så bra ljusstyrka sällan kombinerar lika bra och jämn skärpa med nästan ingen förvrängning eller vinjettering. Vädertätningen uppskattas framför allt av landskapsfotografer och den låga vikten och snabba autofokusen gör att objektivet är väl lämpat för gatufoto och resor. Fujinon-objektivet är mycket bättre än sin föregångare och ett av de bästa Fuji-vidvinkelobjektiven till X-kamerorna.
Läs hela artikeln med LB+
Black Week erbjudande
70% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 1 665 kr)
LB+ Total månad / 185 kr
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad
LB+ Total 12 månader / 156 kr
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser