Fem år har gått sedan Fujifilm chockade kameramarknaden med den roligaste kameran vi hade skådat på länge, nu är det på tiden med en ny uppdatering av den stiliga retrokameran. Det var inte länge sedan X100 uppdaterades till X100S vilket medförde en betydligt snabbare autofokus och full-HD-video med 1080p-upplösning. Det mesta utom det fina 23 mm-objektivet (motsvarande 35 mm) blev markant uppgraderat
Kameran fick en förbättrad hybridsökare som kan växla mellan optisk och elektronisk sökarbild med 2,36 megapixlar, en helt ny X-Trans II-bildsensor med 16,3 Mp och autofokusen använder både fas- och kontrastdetektering.
Nu kommer den tredje utgåvan. Som heter X100T och har förbättrats ytterligare. Samma klassiska design, och det oerhört fina fastmonterade 23-millimetersobjektivet (som motsvarar 35 mm brännvidd) finns kvar. Det är ett fint allroundobjektiv som passar till i stort sett allt: porträtt i axelhöjd eller miljöbilder, landskap, reportage, resor och det mesta annat.
Det finns två objektivadaptrar till objektivet också. En vidvinkeladapter (WCL-X100) som ändrar brännvidden från 35 till 28 mm och en annan (TCL-X100) som ger 50 mm brännvidd.
Ny sökarfunktion
Kameran har behållit den klassiska layouten med slutartidshjul på toppen och bländarring på objektivet. Men nu har bländarringen äntligen fått tredjedels klickstopp från bländare 2 till 16 och exponeringskompensationen på toppen av kameran har utökats till +/–3 steg.
Rent tekniskt har inte Fujifilms ingenjörer gjort några förändringar av den 16,3 megapixlar stora X-Trans II-bildsensorn i APS-C-format. Den är fortfarande en av de bästa sensorerna i det här formatet, fast kräver en bra råfilskonverterare för att fotografen ska kunna utnyttja det speciella bildchippets oortodoxa placering av fotosensorer.
Kamerans stora optiska hybridsökare har fått en större bildyta, 92 i stället för 85 procents täckning, och en popup-bild som går att aktivera i optiskt läge med spaken på framsidan. Då dyker en extra skärmbild upp längst ned till höger som visar ett förstorat utsnitt av motivets centrum. Praktisk för exakt inställning av manuell fokus, eller för att bara kolla fokusering i största allmänhet.
I X100T har Fuji äntligen gett oss bländarring med tredjedels steg och utökat exponeringskompensationen med ±3 steg.
Om fotografen vill går det att välja en digital splittad bild i menysystemet, som också innehåller val av fokusmarkering (peaking) där konturer markeras elektroniskt i sökaren för att visa var någonstans skärpan ligger i motivet.
Q-knappen på baksidan är ett arv från X100S och ger precis som tidigare tillgång till de viktigaste inställningarna, till exempel dynamiskt omfång, skärpa, färgmättnad, filmsimulering, bildkvalitet och så vidare, men också till en ny filtereffekt som heter Classic Chrome som ger bilden ett slags 70-talsprägel med ändrad kontrast och färgton.
X100T har hela sju programmerbara funktionsknappar och det går att ändra dem snabbt genom att hålla inne en av dem i tre sekunder, sedan dyker en meny upp och det är bara att välja vilken funktion som ska aktiveras nästa gång knappen trycks ned.
En annan liten men inte alls opraktisk funktion är att flytta fokuspunkterna snabbt med fyrvägsknapparna på baksidan. Utan att behöva bläddra sig igenom skärmmenyerna.
Jag har sparat det bästa – för somliga fotografer – till sist. X100T har fått en elektronisk slutare, med slutartider ner till 1/32 000 sekund!
Den gör det inte bara möjligt för fotografen att frysa rörliga motiv på ett helt nytt sätt, den eliminerar behovet av ett ND-filter för att reducera ljusmängden som når sensorn. Filtret behövs annars när man fotograferar i starkt ljus med full bländaröppning och om 1/4000 sekund inte är tillräckligt kort slutartid.
Fuji har gjort flera små förbättringar i menyerna och ändrat hur vissa funktioner ställs in. Bland annat behöver man färre knapptryckningar för växla mellan automatisk och manuell ISO-känslighet.
Bildkvalitet av högsta klass
Eftersom vi redan har testat kameran när den hette X100S, och Fuji inte har gjort några förändringar av bildsensorn eller bildbehandlingen som syns i bilderna, återger vi här ett utdrag ur testet av X100S från i maj 2013:
”Fujinon-objektivet är detsamma som förut, men en så kallad Lens Modulation Optimizer ska kompensera bättre för optiska fel som diffraktion vid små bländare, färgbrytning och linjeförvrängning. Objektivets kvaliteter går inte att klaga på. Skärpan är strålande vid nästan alla bländare. Hörnskärpan är bättre vid f2 och f2,8 än med X100, och väldigt bra från f2,8 till f16. Skärpan är ändå allra bäst från f2,8 – och från f4,0 är den knivskarp. Och har marginell förvrängning och relativt beskedlig vinjettering vid största bländare. Objektivet är känsligt för ströljus när ljuskällan kommer rakt framifrån, så jag rekommenderar starkt att man använder solskydd när man kan.
Urvalet av tillbehör har växt sedan introduktionen 2010. Nu finns bland annat MHG-X100, ett extra handgrepp till X100-serien.
Fujifilms X-Trans-bildsensor har varit en hård nöt att knäcka för utvecklare av råfilsomvandlare. De första bildfilerna importerades därför till Capture One Pro 7, som har utmärkt stöd för X-Trans-CMOS-sensorn, och än så länge är att föredra som bildverktyg i stället för SilkyPix som ingår när man köper kameran. I efterhand granskades bilderna även i Adobe Lightroom 4.4 med X-Trans-stöd, och vilket verktyg man än använder är bildkvaliteten exemplarisk. Detaljskärpan är bättre än i någon annan APS-C-kamera med 16 megapixlar, och kamerans JPEG-konvertering är den bästa jag har sett.
Vilket motiv man än förevigar är färgåtergivningen makalös, ingen färg sticker ut. Jag har bara sett lika bra kontrast och bilddynamik från fullformatkameror som Nikon D800, Sony RX1 och A99. Hudtoner är vackra och ser mer realistiska ut än från Olympus OM-D, som länge haft klassens bästa JPEG-konvertering. Brus är bara att glömma upp till ISO 6400, och där är den fortfarande så finkornig att den är marginell och försumbar. Vid ännu högre ljuskänslighet framträder dock kornbrus och vid ISO 12800 och ännu högre dyker även färgbrus och mindre avvikelser upp i färgbalansen.”
Ytterligare fulländad
Fujifilm är en av de tillverkare som är snabbast på att uppdatera sina kamerors programvara. De kommer ofta med genomtänkta förbättringar av tekniska detaljer. X100T är ett bra exempel på att de är lite duktigare än de flesta av sina konkurrenter. Tack vare felfri bildkvalitet, en ytterligare förbättrad hybridsökare samt blixtsnabb reaktionsförmåga och autofokus är Fujifilm X100T fortfarande en av de bästa kompaktkamerorna en ivrig fotograf kan hitta på dagens marknad.
Läs hela artikeln med LB+
Årets bästa erbjudande
Full tillgång till allt innehåll i 4 veckor för 4 kr
LB+ Total månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad
LB+ Total 12 månader
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser