TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV
L&B:s Julkalender 2024 Delta här!

TEST: Fujifilm X-T4

Tillbaka på tronen

Fujifilm X-T4 löser nästan alla föregångarens svagheter – och får betyg därefter.

Av / 2020-06-06 - 08:27
Fujifilm X-T4

Ljud & Bild tycker

  • Klassens bästa bild- och videokvalitet. Välfungerande bildstabilisator. Hög bildhastighet och mycket bra fokusprecision. Praktisk vridbar pekskärm för video. Gedigen och vädertätad konstruktion.
  • Saknar fokusspårning på video. Litet buffertminne med 15 bilder/s i råfiler. Levereras utan laddare. Inget hörlursuttag utan adapter.

Fujifilm är ett av märkena som varit företagsamma och lyckats bygga upp ett nytt kamerasystem från grunden. Systemet verkar vara en framgångsrik kompromiss mellan fullformat och det mindre micro four thirds.

Kameror med bildsensorer i APS-C-format behöver inte lika stora objektiv som fullformatkameror, vilket ger kombinationer som inte är sämre än fullformat samtidigt som de är kompaktare och lättare.

Fujis systemkameror i X-serien har hängt med ett tag vid det här laget och urvalet av objektiv och tillbehör har växt stadigt. Genombrottet med X-T1 gjorde snabbt Fujifilm till en stark konkurrent till de etablerade tillverkarnas spegelreflexer.

Den riktigt stora förbättringen kom med Fujifilm X-T3. Som hade en ny bildsensor, högre bildhastighet och bättre autofokus – för att inte tala om 4K-video och en bättre sökare.

Nya XT-4 har likadan sensor och samma bildkvalitet, men har fått inbyggd bildstabilisator, vridbar pekskärm, förbättrad autofokus och högre bildhastighet – och är äntligen fulländad.

Annons
Fuji XT4 topp scaled 1
Välkända kontroller för Fuji-fotografer.

Kameran vänder sig till erfarna fotografer och är på vissa områden en korsning mellan X-T3 och den mer videoinriktade X-H1. Som var den enda i X-serien med bildstabilisator innan X-T4 kom.

För fotografer som har en av varje kan det vara en praktisk uppgradering att byta till X-T4, men X-T3-ägare som främst tar stillbilder behöver inte alls fundera på att uppgradera ännu.

Men för alla de som inte kommit till skott ännu kan Fuji-kameran vara precis vad de har väntat på. X-T4 har starka konkurrenter i bland annat Sony a6600 och fullformatkameran Nikon Z6, men är den mest kompletta systemkameran hittills i APS-C-klassen.

Och den bästa vi har testat.

Fuji XT4 cards scaled 1
Två SD-kortplatser för UHS-II-format.

Integrerad bildstabilisator

Den stora nyheten är den inbyggda bildstabilisatorn. Som ger upp till 6,5 exponeringsstegs kompensation ihop med merparten av Fujinon-objektiven – ungefär 5 steg med de resterande – och fungerar med både stillbilder och video.

Men låt oss börja med de viktigaste egenskaperna i X-T4:

  • Samma 26 Mp X-Trans CMOS-bildsensor som i X-T3
  • Förbättrad autofokus
  • 425 fokuspunkter med ansikts- och ögonfokus
  • Ny mekanisk slutare testad för 300 000 exponeringar
  • 4K UHD/DCI 60p 10-bitars 4:2:0-video, 200/400 Mbit/s, F-Log
  • 6,5-stegs intern bildstabilisering
  • Upp till 20 bilder/s i hastighet (38 JPEG, 17 RAW)
  • Vrid- och vändbar pekskärm
  • Styrpinne på baksidan
  • Två SD-kortplatser
  • Förbättrad batteritid 500 exponeringar
  • Vattentätt kamerahus
  • ISO 80–51 200

Video

De flesta av videofunktionerna har följt med från X-T3. Man kan filma 4K-video i DCI- eller UHD-upplösning, i H.265-format med 30p, 25p och 24p upp till 400 Mbit/s i All-Intra, eller 60p och 50p upp till 200 Mbit/s i Long GOP. Det finns också stöd för F-Log live på skärmen, i 10-bitars inspelningar med 4:2:0 i H.265 (8 bitar i H.264) och kameran stöder okomprimerad 4K ut från HDMI med upp till 10-bitars 4:2:2.

Fuji XT4 rear scaled 1
Pekskärmen är lite skarpare på X-T4.

Det är också möjligt att filma riktig slow motion i 1080 HD, med upp till 240 fps. Inspelningarna är begränsade till 30 minuter åt gången, eller 20 minuter med de två högsta frame-frekvenserna.

Bildstabilisatorn kan kombineras med en digital stabilisator om man skulle behöva mer hjälp. Men då beskärs utsnittet med faktor 1,29x. Det finns också ett boost-läge som gör bildstabilisatorn mer aktiv.

Fuji XT4 ports scaled 1
HDMI, USB med laddning och mikrofoningång, men hörlursuttag kräver adapter.

Kameran kan spela in PCM-ljud i stereo och har mikrofoningång – som även kan fungera som linjeingång för en avspelare, men inte som hörlursuttag. Det ingår däremot en USB-adapter med 3,5 mm minijack-hörlursuttag, så att man kan använda hörlurarna som monitor när man filmar.

Eftersom kameran har två kortplatser kan man välja att ha ett av korten som säkerhetskopia. Och lagra samma upplösning och format på båda.

Autofokus

För varje ny generation har Fujfilms ingenjörer förbättrat kamerornas autofokus. I X-T4 hittar vi samma hybrid-autofokus som i X-T3, med respons ända ner till 0,02 sekunder, men Fuji har försökt förbättra fokusspårningen – och det tycker vi att de har lyckas bra med.

Här används färginformation för att hjälpa autofokusen att hänga fast vid rörliga motiv. Observera att den här funktionen inte fungerar med videoinspelning, men däremot utmärkt med serier av stillbilder. Seriefotografering har ökats till 15 bilder/s med den nya – lite mer tystgående – mekaniska slutaren, som Fuji har testat att klara 300 000 exponeringar.

Med elektronisk slutare ökar bildhastigheten till 20 bps, men observera att bufferten stannar efter kort tid om man lagrar råfiler med hög bildhastighet.

Ansikts- och ögonfokus är märkbart förbättrad, i de flesta fall har den lika hög precision som Sony a7 IV. Som leder i just den här disciplinen.

Användning

De mesta på kamerahuset är identiska med X-T3. En del knappar har bytt plats, och växlingen mellan stillbilder och video har ersatt omkopplaren för ljusmätning, under slutartidsratten. Styrpinnen finns kvar men ögonmusslan av gummi har blivit större.

X-T4 har dessutom fått en vridbar – inte bara utfällbar – pekskärm. Vilket gör att den passar ännu bättre för handhållen video.

Fuji XT4 screen scaled 1
Q-menyn kan användas med både stillbilder och video.

Handgreppet som vi kritiserade X-T3 för har blivit större och bättre, fast inte riktigt lika bra som på X-H1. Kameran har också fått två SD-kortplatser som stöder UHS-II.

Den kan använda vertikalgreppet som utökar batterikapaciteten ytterligare från de angivna 500 bilderna.

Den fina OLED-sökaren har inte förändrats, men den vridbara pekskärmen har högre upplösning. Kameran har nästan oändliga inställningar för personlig anpassning av funktioner, och de överskådliga inställningshjulen gör i princip skärmen överflödig den mesta tiden – utom för live-view, givetvis.

Fuji XT4 AF switch scaled 1
Fokusbrytaren sitter på framsidan.

Bildkvalitet

Som vanligt är det oerhört tillfredsställande att jobba med en Fuji-kamera. Så mycket har gjorts för att användarupplevelsen ska vara bra, och så mycket har gjorts så intuitivt och överskådligt som möjligt för fotograferna.

Det kommer inte heller som någon överraskning att bildkvaliteten i praktiken är densamma som med X-T3. Det fanns inte mycket att förbättra där heller. Fuji är allmänt kända för sin raffinerade JEPG-processning och X-T4 gör oss inte besvikna här heller.

När man tittar på kontrast, färgtoner och graderingar så är allt helt enkelt praktfullt. Bildsensorn använder det asymmetriska X-Trans-färgfiltret i stället för ett klassiskt Bayer-filter och ger en detaljskärpa som på många områden överträffar förväntningarna. Tillsammans med ett Fujinon 90/f2-objektiv gick det att få en detaljskärpa i exempelvis ögonfransar som vi i vanliga fall förknippar med bildsensorer som har mycket högre upplösning.

Fuji XT4 mode scaled 1
Man kommer snabbt åt seriefoto, bracketing, HDR, etc.

Det finns inte mycket bildbrus vid höga ISO-värden heller, man kan mycket väl fotografera i svagt ljus upp till ISO 6400 innan färg- och kornbrus blir ett synligt problem.

Fujifilm har några av de mest användbara filtereffekterna och X-T4 har filmsimuleringar, som Velvia, Eterna, Provia, Astia, Acros, Classic Negative, Classic Chrome och alternativ för Eterna Cinema och Eterna Bleach Bypass. Det senare ökar kontrasten i Eterna-filtret och dämpar färgmättnaden något.

Fotografen kan justera tonkurvan själv, även när filmsimuleringar är valda.

Slutsats

Fujifilm X-T4 är så välgjord och komplett att det är svårt att föreställa sig vad som skulle kunna förbättras. Fokusspårning med video naturligtvis, men allt annat som bildkvalitet, användarvänlighet och inte minst användbarhet, är fulländat. Detta är verkligen en allroundkamera för folk som filmar lika mycket som de tar stillbilder. Den har kanske lite mindre bildsensor, men X-T4 kan verkligen ge fullformatkameror som kostar dubbelt så mycket en hård match om kunderna.

Fuji XT4 1 scaled 1
Fujifilm X-T4 är den bästa kameran i APS-C-klassen.
Karakter
Fujifilm X-T4
Premium
Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

50%

Julerbjudande - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)

Prova LB+ Total i 1 månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-

LB+ Total 12 månader / 156 kr

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

925 kr
79 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annons

Fyra trådlösa mikrofoner som gör dina videor professionella

Blixtsnabb perfektion

Sätter en ny standard

Canons bästa kamera någonsin

Proffskamera light

Mellanformat med mer fart

Välj rätt objektiv till kameran

Mycket fotoglädje för pengarna

Prisvärd zoom med räckvidd

Den bästa fullformat-videokameran?

Knivskarp porträtt-tele

Superläcker kamera i 80-talskostym

Ljud & Bild