TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV
L&B:s Julkalender 2024 Delta här!

TEST: Fujifilm X-S10

Bästa köpet för nybörjare

Fujifilm X-S10 är en ovanligt lyckad kompromiss mellan pris och kvalitet som passar nästan alla.

Av / 2021-05-09 - 10:00
Fujifilm X-S10

Ljud & Bild tycker

  • Klassledande bild- och videokvalitet. Inbyggd bildstabilisator, hög bildhastighet och behändigt format. Mycket kamera för pengarna.
  • Ingen vädertätning. Fokusspårningen är inte snabbast i klassen. Levereras utan laddare.

De flesta systemkamerorna i de lägre prisklasserna saknar ofta funktioner som dyrare kameror har. Det återspeglas i priset, vilket gör kamerorna tillgängliga för fler – så länge man är villig att acceptera tekniska kompromisser, vill säga.

Detta gäller även Fujifilm X-S10, men i mycket mindre utsträckning än vanligt. Fujifilm har inte sparat in på någonting som verkligen betyder något, och det har gjort den till ett av de allra bästa kameraköpen just nu.

Fujifilm X-S10 bygger på samma teknik som flaggskeppet X-T4, en professionell kamera i en mycket högre prisklass. Och en av de mest kompletta kamerorna där ute. Det gör X-S10 till ett otroligt spännande alternativ i den andra änden av prisskalan.

Här får man nämligen samma 26 Mp X-Trans CMOS-bildsensor som X-T4, samma bildprocessor, en modifierad 6-stegs bildstabilisator på insidan och samma autofokussystem som i X-T4. Allt förpackat i ett mindre, lättare och framför allt mycket billigare kamerahus.

X-S10 ser ut som en X-T30, fast med ett ordentligt grepp. Detta är en kamera som länge varit vår favorit i budgetklassen, tillsammans med Nikon Z50, men det är ingen tvekan om att utmärkelsen som den mest kompletta systemkameran hittills i APS-C-klassen går till X-S10.

Annons

Titta bara på det här:

  • Samma 26 Mp X-Trans CMOS-bildsensor som X-T4
  • Samma fasbaserade autofokus med ansikts- och ögonfokus som X-T4
  • 2,36 Mp-sökare (X-T4 har 3,7 Mp)
  • 4K UHD/DCI 30p 8-bitars 4:2:0-video, 200 Mbps, F-Log
  • 5-axlars, 6-stegs bildstabilisator (X-T4 har 6,5 steg)
  • Upp till 20 bilder/s i hastighet
  • Upp till 30 bilder/s med 1,25x beskärning
  • Vrid- och vändbar pekskärm
  • Styrpinne på baksidan
  • En SD-kortplats (X-T4 har två) som också stöder UHS-II
  • 325 bilders batteritid (X-T4 har 500)
Fujifilm X S10 front scaled 1
En modifierad bildstabilisator ger upp till sex stegs kompensation. Foto: Lasse Svendsen

Att använda Fujifilm X-S10

Om man inte behöver två kortplatser, en vädertätad kamera och alla X-T4:s tekniska videoegenskaper så förlorar man inte mycket om väljer X-S10 i stället. Men man sparar mycket pengar.

De analoga inställningshjulen finns inte här. Flera av funktionsvalen på X-T4 har flyttats från knappar och rattar till skärmmenyn i X-S10. Ett programhjul ersätter slutartidshjulet och knappar och reglage sitter i stort sett där de gör på X-T30. Om det finns några inställningar man ofta ändrar så kan de läggas i fyra valfria minnesbanker – C1 till C4 – som man kommer åt direkt med programhjulet på toppen.

Fujifilm X S10 topp scaled 1
Samma layout som Fujifilm X-T30, men med ett ordentligt grepp. Foto: Lasse Svendsen

Kamerakroppens fysik ger lite bättre utrymme mellan knapparna och här finns ett bra handgrepp som ger ett tryggt grepp om kameran. Till exempel när man fotograferar med XF 70-300 eller det ljusstarka och ganska tunga XF 50/1,0.

Den elektroniska slutaren ger bildhastigheter upp till 20 bps, eller 30 bps med lite beskärning. Ansikts- och ögonfokus är hämtad från X-T4 och betydligt snabbare och mer exakt med fokusspårning än någon tidigare Fuji-kamera, även om den inte riktigt är lika bra som autofokusprecisionen i Sony a6600. Man kan flytta fokuspunkten i sökaren med fingret på skärmen eller joysticken på baksidan, som är tryckkänslig och programmerbar, eller låta kameran söka efter och hålla fokus på ett öga.

Fujifilm X-S10 joystick
Joystick och pekskärm. Foto: Lasse Svendsen

Den enda kortplatsen har flyttats till botten, bredvid batteriet. Som har lite lägre kapacitet än batteriet i X-T4, och det är värt att notera att man inte kan använda ett vertikalgrepp med ett extra batteri på X-S10.

OLED-sökaren har lite lägre upplösning, samma sak gäller den vridbara pekskärmen, men inget av detta är så viktigt att det ger minuspoäng. Till skillnad från i X-T4 finns det en inbyggd uppfällbar blixt, vilket är praktiskt när man behöver mer ljus eller bara vill lysa upp skuggor.

Användarvänligheten är välgjord och det enda som irriterade var att inspelningsknappen för video och Q-knappen för snabbmenyn är placerade så nära varandra. Jag kom ständigt åt fel knapp – de flesta av knapparna går dock att programmera om, och stängas av. Då vrider man i stället programhjulet till video och startar sedan inspelningen med utlösarknappen.

Fujifilm X S10 skjerm scaled 1
Q-menyn ger direkt åtkomst till önskade inställningsmenyer. Foto: Lasse Svendsen

Video- och bildkvalitet

Det här är den sortens kamera man kan sätta allt på auto och bara koncentrera sig på motiven. Det gäller video också, men om man vill kan man gå in i menyerna och ändra inställningarna. Till 4K/30p-video i DCI- eller UHD-upplösning, eller 1080/60p och upp till 240 fps om man vill göra slowmotion-sekvenser.

Videoegenskaperna är inte lika omfattande som i X-T4, men man kan lagra 8-bitars 4K i 4:2:0 med 200 Mbps dataström och F-Log, eller 10-bitars 4K i 4:2:2 till en extern inspelare. Det går också göra riktigt långsam slow motion i 1080 HD, med upp till 240 fps.

X-S10 spelar in ljud i stereo och har en mikrofoningång, men inget hörlursuttag. Ska man använda hörlurar så måste man hämta USB-minijack-adaptern från kartongen, som gör att det går att koppla in ett headset.

Fujifilm X S10 ports scaled 1
Ingång för mikrofon, men man måste använda en adapter för hörlurar. Foto: Lasse Svendsen

En sak som gör Fujis kameror unika är det stora urvalet av filmsimuleringar. Alltså färgprofiler som liknar filmtyper som Velvia, Eterna, Provia, Eterna Cinema och så vidare. Om man inte känner till de olika färgprofilernas egenskaper så kan man välja en filmsimulering och trycka på Q-knappen, så får man en förklaring.

Fujis val av det asymmetriska X-Trans-färgfiltret över en bakgrundsbelyst CMOS-bildsensor påverkar verkligen bildkvaliteten, som på alla sätt kan jämföras med X-T4. Alltså identisk i stillbilder och i praktiken likadan med samma inställningar i 4K.

Med andra ord får bilderna en enastående detaljskärpa med en bilddynamik som är fullt i klass med alla kameror i den här klassen. Färgmättnaden och tonaliteten i JPEG-filerna är några av de bäst balanserade i branschen, och med det nya XF 50/1,0-objektivet är bildskärpan felfri.

Bildbrus är inte något problem förrän man passerar ISO 6400, det är först då som färg- och kornbrus kommer krypande, men det är inte irriterande förrän man passerar ISO 12800. Då behöver man inte dra mycket i kurvorna förrän färgbrus dyker upp i bilderna.

Fujifilm X S10 scaled 1
Ihop med finfina XF 18–55/4 blir X-S10 den perfekta allroundkameran för de flesta fotografer. Foto: Lasse Svendsen

Slutsats

Fokusspårningens precision ligger lite efter de allra bästa i den här klassen, men det är också enda väsentliga som finns att klaga på. X-S10 är prisklassens mest avancerade och en av de mest användarvänliga. Erfarna fotografer behöver inte sätta sig in i något för att få bilderna de vill ha och amatörer med liten eller ingen erfarenhet kan börja med helautomatik och leka med alla egenskaperna en så här avancerad kamera har, i takt med att de blir mer erfarna. Fujifilm X-S10 är en kamera som alla kan ta fina bilder med. Bättre hittar du inte i den här klassen.

Karakter
Fujifilm X-S10
Premium
Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

50%

Julerbjudande - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)

Prova LB+ Total i 1 månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-

LB+ Total 12 månader / 156 kr

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

925 kr
79 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annons

Neumann M 49 V: Så bra att nyinspelning behövdes

Billig selfie-drönare

Fyra trådlösa mikrofoner som gör dina videor professionella

Blixtsnabb perfektion

Sätter en ny standard

Canons bästa kamera någonsin

Proffskamera light

Mellanformat med mer fart

Välj rätt objektiv till kameran

Mycket fotoglädje för pengarna

Prisvärd zoom med räckvidd

Den bästa fullformat-videokameran?

Ljud & Bild