TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV
L&B:s Julkalender 2024 Delta här!

TEST: Fujifilm X-M5

Kompetent kamerapaket

Fujifilm X-M5 är specialgjord för vloggare, men passar lika bra till nybörjare.

Av / 2024-12-07 - 11:01
Fujifilm X-M5

Ljud & Bild tycker

  • Stabil bildkvalitet i alla ljusförhållanden. Blixtsnabb och exakt autofokus. Kompakt och lätt kamera till ett bra pris.
  • Väldigt små knappar. Ingen bildstabilisator. Ingen sökare

I takt med att marknaden har rört sig uppåt på prisstegen har de billigaste kamerorna gradvis försvunnit från butikshyllorna. Det finns helt enkelt färre billiga kameror och den klassiska kompaktkameran går nästan inte att få tag på längre.

Men det finns hopp. Fujifilm har nämligen dammat av sin billigaste systemkamera och uppgraderat den med en ny bildsensor, en ny bildprocessor och en grymt bra fokusalgoritm. Vilket har gett den återuppståndna kameran nytt liv, och plötsligt har det blivit möjligt att få riktigt bra bildkvalitet för en liten peng igen.

När X-M1 lanserades 2013 var den Fujis billigaste systemkamera och ett av de bästa köpen i sin klass. I dag är konkurrensen betydligt mindre och nya X-M5 har inte många utmanare till tronen som den bästa kompakta systemkameran i budgetklassen.

Precis som föregångaren har X-M5 ingen inbyggd sökare. Allt onödigt har plockats bort för att göra kameran så kompakt och lätt som möjligt. Men Fuji har inte velat kompromissa med bildkvaliteten, så på insidan sitter deras välkända 26-megapixels X-Trans BSI CMOS-bildsensor, samt nya X-Processor 5 med en ny autofokusalgoritm som får god hjälp av artificiell intelligens att hitta och följa motivet. Så att man får skarpa bilder i alla lägen.

Läs också Mycket fotoglädje för pengarna Fujifilm X-T50 är den perfekta kameran för entusiastiska nybörjare.

I övrigt har kameran en funktionsnivå ungefär i linje med den större Fujifilm X-T50. Man får en vridbar pekskärm, 6,2K/30p-video i 3:2-bildformat, 4K/30p-video eller 4K/60p-video med 1,18x i beskärning.

Annons

Det finns ingen bildstabilisator eller inbyggd blixt, men ett separat inställningshjul för 20 filmsimuleringar är placerat till vänster om blixtskon.

Fujifilm X M5 2
Vlogg-inställning på programhjulet. Foto: Lasse Svendsen

Vlog

Eftersom alla filmsimuleringar är smidigt tillgängliga på ett tydligt inställningshjul ökar både användarvänligheten och användarglädjen. Man kan också lagra tre av sina egna filminställningar, som är lätt åtkomliga på samma inställningshjul. På andra sidan av blixtskon hittar man ett programhjul med en egen filtermeny, och en särskild Vlog-inställning.

Den är faktiskt ganska fiffig. Vrid bara skärmen mot dig själv och vrid ratten till Vlog, så dyker det upp en överskådlig meny på skärmen där du kan ställa in exponering, välja en så kallad portrait enhancer som slätar ut rynkor samt välja om kameran ska fokusera på ansiktet eller ögonen. På skärmen kan du också ställa in digital bildstabilisering – som ger 1,32x beskärning, men som kommer väl till pass om kameran är handhållen.

På den nedre raden av skärmen kan du ställa in en oskarp bakgrund eller, om du ska visa upp en produkt, välja ett separat läge för product priority. Det fungerar så att när du lyfter upp en produkt framför kameran så flyttas fokus till produkten och när du lägger ner den igen så flyttas fokus tillbaka till dig.

Fujifilm X M5 4
Kylfläkten skruvas in i kameran under skärmen. Foto: Lasse Svendsen

Det finns också ett 9:16-videoläge, vilket innebär att du kan spela in vertikal video för sociala medier, och du kan ställa in upp till 60 sekunders videoklipp från samma skärm. Det är inte bara vloggare eller influencers som kan dra nytta av kamerans videofunktioner. Kameran har även ett slags long play-läge där du kan spela in 4K- eller HD-video, där bildytan beskärs för att hålla temperaturen under inspelning så låg att du kan spela in video kontinuerligt, i över en timme i 4K-kvalitet.

Det bör också nämnas att X-M5 kan använda Fujifilms fläktbaserade kylare. Som skruvas in under skärmen och kyler ner kameran under tiden den filmar.

Om videokvalitet inte har högst prioritet kan du även ställa in en lägre bithastighet, 25 eller 8 Mbit/s, då får du en något lägre videokvalitet och en mycket mindre filstorlek. Vilket gör det snabbare och enklare att dela videoklipp på sociala medier och andra ställen där videokvaliteten är mindre viktig än kvantiteten.

Fujifilm X M5 2
Foto: Lasse Svendsen

Val av mikrofonriktning

En annan sak som definitivt är värd att nämna är kamerans inbyggda mikrofon. De flesta kameror har inbyggda mikrofoner för höger och vänster kanal, och det är allt. Det finns inte mycket du kan göra annat än att ställa in inspelningsnivån.

Men här får du inte bara ett inbyggt brusfilter, utan tre mikrofoner som kan konfigureras för ändamålet. Vill du bara ha ljud framifrån väljer du mikrofonriktning i menyn, då kommer ljudet som kommer framför kameran att prioriteras. Du kan ställa in mikrofonen så att den är mest känslig för ljud som kommer bakifrån. Praktiskt om du till exempel ska prata själv under inspelningen.

En extern mikrofon kan kopplas in i kamerans minijack-ingång på baksidan och monteras i blixtskon. Fast då fungerar inte inställningarna för mikrofonriktning

Fujifilm X M5 5
Foto: Lasse Svendsen

Bildhastighet och autofokus

X-M5 är inte främst gjord för sport eller action, bildhastigheten är måttligs 8 bilder per sekund. Men väljer du elektronisk slutare mer än fördubblas hastigheten till 30 per sekund – visserligen med 1,25x beskärning, men ändå.

Hög bildhastighet är egentligen värdelöst om autofokusen inte hänger med. Men gissa vad? I X-M5 får du faktiskt en häpnadsväckande snabb och exakt autofokus, bättre än i X-T50 och mycket bättre än i X-S20.

Ja, det vore knappast fel att påstå att Fujifilm har tagit ett stort steg i rätt riktning med X-M5. Om det beror på artificiell intelligens eller bara en förbättrad algoritm är svårt att säga. Kanske är det en kombination av båda.

Autofokusen följer motivet med orubblig hängivenhet. Fokus är som fastklistrat, vilket antagligen både bloggare och stillbildsfotografer kommer att uppskatta mycket.

Bildkvalitet

Vilket naturligtvis leder oss till bildkvaliteten. Den är, för att uttrycka det enkelt, lätt att känna igen. Vi har sett samma bildsensor i andra kameror från Fujifilm och vi har länge hävdat att den tillhört de bästa bildsensorerna i APS-C-format. Ända tills Fujifilm lanserade den nya X-Trans-bildsensorn i samma format, med 40 megapixlar, för två år sedan.

Men bildprocessorn i kameran här är bättre än i tidigare kameror med samma bildsensor. Det ger dig lite finare teckning av detaljer och bättre kontroll över bildbrus vid höga ISO. Även i bilder som är tagna i svagt ljus, där ISO-värdena skjuter i höjden, behöver man inte oroa sig för bildbrus. Åtminstone inte förrän man hamnar på väldigt höga ISO-värden.

Videokvaliteten är oklanderlig, men 6,2K-video är nog lite i överkant för bloggare och influencers. För alla praktiska ändamål ger 4K-video lika bra videokvalitet. Det finns med andra ord inte mycket att klaga på när det gäller skärpa eller färgåtergivning, även om hastiga panoreringar leder till synlig rolling shutter-effekt.

_DSF0048_2 _DSF0040_2 _DSF0005_2 _DSF0008_2 _DSF0038_2 _DSF0031_2 _DSF0016_2 _DSF0010_2
<
>
Foto: Lasse Svendsen

När kamerahuset är så litet som här finns det inte plats för stora knappar. Du kan bara glömma att använda X-M5 med handskar eller vantar. Och styrpinnen på baksidan är lätt att komma åt av misstag om du trots allt bestämmer dig för att sköta kameran med handskar. Då flyttar fokuspunkten runt och man blir hela tiden tvungen trycka in styrpinnen för att flytta tillbaka fokuspunkten till startpunkten. Även utan handskar är det lite pilligt att komma åt alla pyttesmå knappar. Men inställningshjulen både fram och bak och på toppen är lätta att nå och man lär sig snabbt att hålla kameran i ett grepp som håller fingrarna borta från knappar och rattar när man filmar eller fotograferar.

Inledningsvis nämnde jag att det finns få kameror i den här klassen, men några finns det. Närmaste konkurrent är kanske Sonys ZV-E10 (E10 II är för dyr), som har liknande egenskaper. Canon EOS R50 bör också nämnas, fast där ska man vara medveten om att man får beskuren videokvalitet oavsett videoläge.

Fujifilm X M5 6
Foto: Lasse Svendsen

Slutsats

Lilla Fujifilm X-M5 är en mycket kompetent kamera, trots sin blygsamma storlek och överkomliga prislapp. Även om den i första hand riktar sig till video, vloggare och kanske även influencers, är den en utmärkt stillbildskamera – ja, den är kort sagt en strålande allroundkamera. Kanske speciellt för nybörjare med en begränsad budget. Som kommer att få ett mycket kompetent paket mellan händerna om de köper X-M5. Den kan levereras med Fujis 15–45 mm, med elektronisk zoom, och det är förmodligen det som passar bäst för vloggning on the go. Men den nya 16–50 mm-zoomen är nog ett bättre val för den som prioriterar bildkvalitet. Vilken optik man än väljer går det inte att förneka att Fujifilm X-M5 är en förträfflig kamera, med många av egenskaperna som de flesta fotografer letar efter när de köper en billig systemkamera.

Karakter
Fujifilm X-M5
Basic
Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

50%

Julerbjudande - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)

Prova LB+ Total i 1 månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-

LB+ Total 12 månader / 156 kr

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

925 kr
79 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annons

Neumann M 49 V: Så bra att nyinspelning behövdes

Billig selfie-drönare

Fyra trådlösa mikrofoner som gör dina videor professionella

Blixtsnabb perfektion

Sätter en ny standard

Canons bästa kamera någonsin

Proffskamera light

Mellanformat med mer fart

Välj rätt objektiv till kameran

Mycket fotoglädje för pengarna

Prisvärd zoom med räckvidd

Den bästa fullformat-videokameran?

Ljud & Bild