TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

test: Fujifilm X-E3

Prisvärd kvalitetskamera

Fujifilms lilla systemkamera är en liten värsting med dolda egenskaper som gör den till ett utmärkt alternativ till dyrare kameror.

Av / 2018-03-02 - 13:42
Fujifilm X-E3

Ljud & Bild tycker

  • Superb skärpa och detaljering, snabb autofokus, bra 4K-video. Liten och lätt.
  • Saknar vädertätning och vridbar skärm. Varierande fokusprestanda i dåligt ljus.

Snart handlar det inte om bildkvalitet längre, utan om funktioner, användarvänlighet och andra saker som smidig hanterbarhet. Dagens kameror har så hög bildkvalitet att de enkelt sopar mattan med mobilkameran och det blir allt svårare att skilja de olika modellerna åt.

Bortsett från med pris, storlek, funktioner, användbarhet, anslutningar, tillbehör och en mängd andra saker. Som inte har med bildkvalitet att göra.

Ta till exempel Fujifilm X-E3. En förträfflig liten kamera som är avsedd för alla som behöver en kompakt systemkamera som är behändig att ha med sig och som ger en felfri bildkvalitet i alla situationer.

Lilla X-E3 har samma typ av bildchip (sensor) som Fujis dyrare kameror: X-T2, X-T20 och X-Pro2. I praktiken betyder det att den kommer att leverera samma fina kvalitet som man kan få från den dubbelt så dyra X-Pro2.

Alla de fyra kamerorna bygger på Fujifilms enastående, 24-megapixlars X-Trans CMOS-bildsensor. En av de allra bästa sensorerna som finns i APS-C-format. Med en detaljskärpa som överträffar det mesta vi har testat, försvinnande lite brus och sagolikt välbalanserad färgåtergivning tillhör Fujis systemkameror den absoluta toppen när det gäller bildkvalitet.

Annons

Men de har olika egenskaper. De fyra kamerorna riktar sig mot fotografer med lite olika behov.

För studiofoto, porträtt, resor och reportage är den väderskyddade X-Pro2 ett utmärkt redskap. För fotografer som använder teleobjektiv lika ofta som vidvinkel och makro – och behöver filma i 4K – är X-T2 det bästa valet.

Och den mer kompakta X-T20 passar bättre för de som vill ha en mindre och enklare kamera, 4K-video, men samma höga bildkvalitet.

Då är bara frågan: Var passar nya X-E3 in?

Diskret och resvänlig

Den snygga formen utan sökarhus på toppen gör att X-E3 kan betraktas som en kompakt och enklare version av proffskameran X-Pro2. Rent tekniskt har den mer gemensamt med X-T20. Bland annat den nya autofokusmodulen med 325 fokuspunkter, 1/4000s mekanisk slutare, 1/32 000s elektronisk slutare och pekskärm med styrpinne bredvid.

Tack vare integrerad sökare påminner kameran om Olympus PEN-F, Sony a6500 och Panasonic Lumix GX8.

Fuji har försökt göra kameran så enkel och lättfattlig som möjligt, utan att fullständigt skala bort alla funktioner. Färre knappar, bort med fyrvägshjulet på baksidan, en smalt grepp, ingen vädertätning, traditionellt slutartidshjul i kombination med bländarring på objektivet – allt för att hålla nere mått och vikt – och göra den maximalt användarvänlig.

Det finns ett par skillnader mellan T20 och E3 som är värda att nämna. Pekskärmen kan inte vridas eller vinklas, E3:s styrpinne är mer praktisk att fokusera med när man håller kameran intill ögat, och den har Bluetooth. Vilket betyder att kameran kan skicka bilder till mobilen mer eller mindre kontinuerligt.

Gummerade ytor ger ett bra grepp, även om handgreppet på framsidan och är relativt litet. Sökaren är riktigt bra, med fin upplösning och förstoring, men den blir svart mellan varje bild när man tar bildserier. Väderskydd saknas och fokusområdet täcker inte lika stor del av bildytan som i Sony a6500.

Fokus och prestanda

Man kan välja fokusområde med en knapptryckning och antalet fokuspunkter med ett av inställningshjulen. En eller flera fokuspunkter kan snabbt flyttas på skärmen eller i sökaren med styrpinnen på baksidan och det går också att ställa in kontinuerlig fokusspårning i kombination med 8 bilder/s. X-E3 kan fyra av 14 bilder/s, men bara när elektronisk slutare är aktiverad, och då fokus enbart i den första bilden.

Precis som på T20 finns det en Auto-knapp som ställer in alla manuella alternativ till programautomatik. Då tar kamerans X-Processor Pro över alla inställningar. Praktiskt om du lånar ut kameran till någon annan.

Pekskärmen används för att välja och ändra inställningar. Även de som man hämtar ur rutnätet med Q-knappen, och man kan använda fingret på skärmen för att flytta fokus och ta bilder. En fiffig detalj är att man kan svepa uppåt, nedåt och åt sidorna på skärmen. Det aktiverar val av fokus, ISO-känslighet, filmsimulering och vitbalans.

Som på några av de fysiska knapparna går valen att byta ut mot andra, så att man kan programmera kameran efter sina egna behov.

Bildkvalitet

Den är snabb. Inte lika snabb som T20 eller Sony a6500, och drygt 20 råfiler i serie med högsta bildhastighet (14 bps) eller 35 JPEG-filer (8 bps) är inte särskilt imponerande. Men autofokusen är väldigt snabb, även med bildserier. Så även om det här inte är någon actionkamera så är den tillräckligt snabb för det mesta, kanske bortsett från sport och vilda djur i flykt.

Men den ger hinkvis med bilddynamik och skärpa. Det går inte att se någon skillnad på bilderna från E3 och T20. Man behöver inte oroa sig för brus heller. Där är det bara Nikon D7500 som är bättre, men bilderna blir lite skarpare från E3 vid höga ISO-värden. Upp till ISO 6400 syns ingen skillnad, över detta finns det mindre brus – men även färre detaljer – i bilderna från D7500.

Med andra ord: Fujifilm X-E3 befinner sig ända upp i toppen bland APS-C-kameror. Den är också en av de bästa på färgåtergivning i JPEG-filer. Faktiskt så bra att man kan använda JPEG-bilder direkt från kameran utan att behöva gå via råfilskonvertering i en programvara efteråt för att få optimal bildkvalitet.

Kamerans olika filmsimuleringar, till exempel Fujifilm Astia, Provia och svartvit Acros, ger fina filmliknande uttryck i JPEG-bilder och fotografen kan själv fintrimma inställningarna efter den personliga smaken.

4K-video fångas upp av hela bildsensorn, så kallad ”binning”, och ger mycket skarpare och mer detaljrik film än vad HD klarar, men innebär också att inspelningarna inte blir lika knivskarpa som från kameror utan ”pixel binning”. Till exempel X-T2.

Utmärkt allroundkamera

Som förväntat har Fujifilm X-E3 en oklanderlig bildkvalitet. Kameran delar bildsensor och processor med sina dyrare syskon men är lättare att använda och att ha med sig, och är mycket billigare att köpa. Den är ett kompakt och användarvänligt alternativ till en spegelreflex, med få kompromisser, och är en snudd på perfekt rese- och allroundkamera för entusiastiska amatörfotografer.

picture1 picture2 DSCF7441 27058 X E3 Black Front XF18 55mmF2.8 4 27059 X E3 Silver Top 27062 XF80mmF2.8Macro Up 27063
<
>
Foto: Fujifilm
Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

50%

Nyårserbjudande - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 925 kr)

Prova LB+ Total i 1 månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-

30% På LB+ Total i 6 månader!

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 6 månader

Bara 77:- / mån
79:- / for 1 månad
107.80:- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser

För Fuji-fotografer på fågeljakt

Navigerar med radar

Kanonbra budgetkamera

Neumann M 49 V: Så bra att nyinspelning behövdes

Billig selfie-drönare

Fyra trådlösa mikrofoner som gör dina videor professionella

Blixtsnabb perfektion

Sätter en ny standard

Canons bästa kamera någonsin

Proffskamera light

Mellanformat med mer fart

Välj rätt objektiv till kameran

Ljud & Bild