TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Fujifilm GF 30mm f3.5 WR

Suverän vidvinkel för landskap, arkitektur och resa

Fujifilms mellanformatkameror har saknat en bred vidvinkel. Här är den.

Av / 2021-04-17 - 04:00
Fujifilm GF 30mm f3.5 WR

Ljud & Bild tycker

  • Superb skärpa från bländare 5,6 och marginell förvrängning och vinjettering. Kompakt, lätt och vädertätat.
  • Måttlig fokushastighet, lite diffus kring närgränsen, kan vara känslig för ströljus.

Fråga vilken fotograf som helst, vidvinkel är oumbärligt för landskapsfoto. Men för de som kanske har övervägt Fujifilms nya generation mellanformatkameror har utbudet av breda betraktningsvinklar varit begränsat.

Det kanske inte är så konstigt, kamerasystemet är bara tre år gammalt, men nu finns det äntligen en ordentlig vidvinkel till Fujis GFX-kameror som även kan tillfredsställa kräsna landskapsfotografer.

Nya GF 30/3,5 R LM WR lägger sig mellan GF 23/4 (motsvarande 18 mm) och GF 45/2,8 (motsvarar 36 mm) och täcker 24 mm brännvidd om man jämför med 35-fullformat.

Fujifilm GF 30mm f3.5 WR
GF 30/3,5 är relativt kompakt och lätt. Foto: Lasse Svendsen

Vidvinkelobjektivet är relativt kompakt, i synnerhet för att vara mellanformat, och väger drygt ett halvkilo. Med 23 mm brännvidd och duglig ljusstyrka med bländare 3,5 passar det lika bra som reseobjektiv, hängande runt nacken, som på ett stabilt stativ ute i naturen. Det är nämligen vädertätat, men saknar bildstabilisator. Detta är inget problem med GFX 100S, som jag använde, eftersom stabiliseringen finns inbyggd. Tillsammans är kameran och 30 mm-optiken ett ganska behändigt kamerakit, både för en tripp i stadsområden och ute i naturen.

Fuji-objektivet är solitt byggt och har en fokusring och en bländarring i 1/3 steg som kan låsas till bländarautomatik och C de gånger man vill välja bländare från en inställningsring på kameran.

Annons
Fujifilm GF 30mm f3.5 WR
Full kontroll med bländarring. Foto: Lasse Svendsen

Marginell förvrängning

Det är inte ovanligt alls att vidvinkelobjektiv har svårt med både vinjettering och förvrängning. Här är båda måttliga till marginella. Det är alltså fullt möjligt att fotografera med full bländaröppning utan att se mer än måttliga förluster av ljus i hörnen och bara marginell förvrängning.

Skärpan är helt enkelt suverän, särskilt från bländare 5,6 där även upplösningen håller ut mot kanterna. Med full öppning är skärpan lite mjukare i hörnen men det är sällan irriterande. Med GFX100S och 102 Mp är det inga problem att få fram massor av detaljer i landskap, den höga upplösningen gör det enkelt att beskära bilderna om man vill ha ett lite tätare utsnitt, utan att tappa skärpa eller detaljer.

_DSF1212 _DSF1051 _DSF1075 _DSF1068 _DSF1061 _DSF1055 _DSF1103 _DSF1200 _DSF1216 _DSF1209
<
>
Foto: Lasse Svendsen

Skärpan avtar över hela bildytan om man leker makrofotograf. Närgränsen 30 cm lockar till det, men bilderna får en mattare skärpa när motivet är så nära. Jag upptäckte föga överraskande att optiken kan vara känslig för ströljus om man har starkt ljus i relativt rätt vinkel mot den.

Autofokus är tyst, men inte särskilt snabbt. Man kan argumentera för att det inte gör något på en mellanformatkamera med måttlig bildhastighet, men jag vill fortfarande att kameran aldrig ska tveka eller treva sig fram även om jag bara ska ta en bild i taget.

Det går inte att hitta någon kromatisk aberration i bilderna. Objektivet förstör inte heller bakgrunden med kantig bokeh-effekt, och även om den inte är lika smörigt mjukt som med GF 80mm f1.7 är det absolut godkänt för att vara en vidvinkel.

Fujifilm GF 30mm front scaled 1
Objektivet är vädertätat och levereras med motljusskydd. Foto: Lasse Svendsen

GF 30mm f3.5 WR: Slutsats

För de som har eller funderar på att skaffa en kamera i Fujifilms GF-system har det saknats ett 24 mm-objektiv. Nu finns det, i form av GF 30/3,5 R LM WR, som motsvarar ett 24/2,8 om man jämför med fullformat. Det är inget makroobjektiv, trots bra närgräns, men för allt annat man behöver en vidvinkel till är det perfekt, även om det saknar både bildstabilisering och den blixtsnabba autofokusen man får med Fujis X-system. Men det är förmodligen inte det viktigaste för de som letar efter optisk kvalitet i en vidvinkel till Fujis mellanformatkameror, vilket är precis vad man får massor av här.

Läs också Magisk bildkvalitet Den bästa kameran vi har testat har kommit i en mer kompakt version, till ett lägre pris.
Karakter
Fujifilm GF 30mm f3.5 WR
Premium
Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

50%

Nyårserbjudande - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 925 kr)

Prova LB+ Total i 1 månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-

30% På LB+ Total i 6 månader!

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 6 månader

Bara 77:- / mån
79:- / for 1 månad
107.80:- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser

Kanonbra budgetkamera

Neumann M 49 V: Så bra att nyinspelning behövdes

Billig selfie-drönare

Fyra trådlösa mikrofoner som gör dina videor professionella

Blixtsnabb perfektion

Sätter en ny standard

Canons bästa kamera någonsin

Proffskamera light

Mellanformat med mer fart

Välj rätt objektiv till kameran

Mycket fotoglädje för pengarna

Prisvärd zoom med räckvidd

Ljud & Bild