De flesta som har köpt en systemkamera har erfarenheter av normalzoomen. Det är nämligen ett sådant objektiv som brukar ingå när man köper den.
En normalzoom har en svår uppgift. Den ska täcka allt från landskap till porträtt, och alla tänkbara ljusförhållanden. Den spänner över vidvinkel från 24/28 mm till 80/100 mm tele. Som regel har den en måttlig ljusstyrka på f3,5–5,6 och dessvärre måttlig skärpa, gott om förvrängning och synlig vinjettering.
Det är skälet till att många kameror är utrustade med inbyggd objektivkorrigering, som rättar till merparten av alla fel som billiga objektiv orsakar.
Men kräsna fotografer ställer högre krav än vanliga amatörer och – är villiga att lägga mer pengar på ett bättre objektiv. Då ska det vara både skarpare, ha måttlig förvrängning och mycket bättre ljusstyrka. Sådana objektiv finns till de flesta kameror, men tills nu har inte Fujifilm haft någon ljusstark normalzoom.
Fujinon-objektivet täcker brännvidden 16–55 mm med bra ljusstyrka f2,8. På alla brännvidder. Det täcker bildvinklar som motsvarar 24–82,5 mm på en 135-kamera med 24×36 mm-bildyta i fullformat.
(I den här klassen måste man multiplicera med 2 för att få brännvidden som motsvarar bildvinkeln för den gamla 135 mm-filmstandarden.)
Alltså mitt i prick för en normalzoom som ska användas till allt från landskap till porträtt.
Objektivet är väderskyddat, mycket rejält byggt och mycket större och tyngre än Fujis andra normalzoom, XF 18–55 mm/f2,8–4,0. Den optiska konstruktionen är mer avancerad i XF 16–55 mm, som har linselement med Fujis Nano-GL-skikt och HT-EBC-skikt (High Transmittance Electron Beam Coating) för att hålla ströljus och ghosting i schack.
Det har de lyckats bra med. Fujinon-objektivet är nästan okänsligt för ströljus och har en oerhört hög och jämn kontrast på alla brännvidder. Det är dessutom väldigt skarp – och skärpan är jämna på alla brännvidder, med bara måttlig förlust av skärpa på största och minsta bländare (f2,8 och f16) när objektivet är inställt på 16, 24, 35 och 55 mm brännvidd.
Då blir den tunnformiga förvrängningen ganska så stydligt, men den är inte störande på något sätt och är enkel att kompensera för under efterbehandlingen. Vinjettering vid full bländare (f2,8) är också måttlig, om än synlig.
Kromafelen, som ser ut som en halo-effekt med färgavvikelser i kanterna (kromatisk aberration) är marginella och mest synliga vid 16 mm brännvidd.
Fujifilms ljusstarka normalzoom lyfter bildkvaliteten markant jämfört med en billig normalzoom. Även jämfört med Fujinon XF 18–55 mm, som är en av de bästa normalzoomarna som ingår till någon kamera. För de mest kräsna fotograferna är det ingen tvekan om att XF 16–55 mm är ett bättre val. Den är gediget byggd och är väderskyddad, väldigt korrekt och mycket höga optiska prestanda på alla brännvidder.
Ihop med en Fujifilm X-T1 får man ett kompetent kit med det skarp 16–55 mm-optik.
Läs hela artikeln med LB+
Black Week erbjudande
70% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 1 665 kr)
LB+ Total månad / 185 kr
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad
LB+ Total 12 månader / 156 kr
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser