TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: DJI Pocket 2

Handhållen actionkamera

DJI Pocket 2 är en liten 4K-videokamera som kan göra spektakulära inspelningar.

Av / 2021-03-16 - 15:01
DJI Pocket 2

Ljud & Bild tycker

  • Kul att filma med och godkänd videokvalitet. Stora möjligheter för coola inspelningar.
  • Pytteliten skärm, måttlig skärpa i stillbilder, känslig för ströljus.

Om du har försökt springa efter barnen medan du filmar med mobilen så har du antagligen upptäckt att inspelningen inte blev särskilt rolig att titta på. Även om mobilen kan ha bildstabilisering så klarar den inte att kompensera för våldsamma rörelser.

Då är lösningen en gimbal, ett handtag man håller i handen och som mobilen sitter fast på. En gimbal är ett gyro med inbyggd stabilisering som fungerar mycket bättre än mobilen. Men den är ganska så stor, framför allt om stabiliseringen ska vara tillräcklig för att klara av de största mobiltelefonerna.

En annan lösning är att helt enkelt bygga in kameran i en gimbal, och det är precis vad drönarspecialisten DJI har gjort med Pocket 2. Som är en pytteliten handhållen kamera med stabilisering. En actionkamera, skulle man kunna säga.

DJI Pocket 2
Den minsta pekskärmen vi har sett på länge.
Foto: Lasse Svendsen

För Pocket 2 inbjuder till action. Den är inte kameran du tar porträtt- eller landskapsbilder med, utan snarare filmar skejtare, cyklister, skidåkare och lekande barn med. Allt är tillrättalagt så att man faktiskt kan springa efter barnen och ändå få ett sevärt resultat på TV:n efteråt.

Stabiliserad kamera

Pocket 2 kan, som namnet antyder, lätt slinka ner i fickan och startar snabbt när man vill filma.

Annons

Kameran sitter i en ring som har stabilisering i tre axlar och är en 20 mm vidvinkel som kan ta 4K/60p-video med stereo eller surroundljud, eller stillbilder upp till 64 Mp. Själva bildsensorn är ingen stor historia, den är 1/1,7 tum, alltså inte mycket större än i en hyfsad mobiltelefon – och det visar sig vara en av nackdelarna med Pocket 2.

DJI Pocket 2
Bildsensorn är inte stor, den passar bäst för video. Foto: Lasse Svendsen

Följer motivet

Allt är litet på kameran, från pekskärmen som är lika stor som ett frimärke till de få knapparna. Och även om storleken gör Pocket 2 väldigt resevänlig så underlättar det inte för användningen.

Det är inte lätt att se någonting på skärmen, åtminstone inte i solljus, så att följa motivet blir lite chansartat, men man kan koppla in Pocket 2 till mobilen i laddkontakten – och det ingår Lightning- och USB-C-adapter som trycks in i kortplatsen med multikontakt på kameran. Sedan använder man DJI Mimo-appen på mobilen för att styra kameran, ändra inställningar och redigera klipp med.

Lite som med den banbrytande DXO ONE-kameran vi testade 2016.

DJI Pocket 2
Joysticken sätts fast i multikontakten på Pocket 2.
Foto: Lasse Svendsen

De flesta inställningarna går att göra på den lilla pekskärmen också, och när man väl har vant sig var alla inställningarna finns så är styrningen helt acceptabel.

Kameran har upp till åtta gånger zoom – fyra med video – och det är enkelt att växla mellan stillbilder och video, som man även kan liveströmma på Facebook eller YouTube.

Det finns till och med ett glamour-läge som slätar ut rynkor i selfies så att man ser bra ut på bild.

Man kan ställa in kameran så att den spårar exempelvis någon som åker skateboard, då klistrar sig kameran fast vid honom eller henne och följer rörelserna med hjälp av gimbalen. Fotografen kan också röra sig i förhållande till motivet och faktiskt göra väldigt coola videor. Som man sedan kan slippa redigera själv efteråt. AI Editor i appen kan ta hand om klippningen och sätta ihop dem i Storymode, och lägga på den musik man vill.

DJI Pocket 2
Plugga in kameran i mobilen och styr den från mobilskärmen.
Foto: Lasse Svendsen

Pocket 2 kan också filma timelapse och 180 graders panoramabilder, och man väljer bildformat själv. Det går att lagra bilderna som DNG (råfiler) eller JPEG och det finns en mängd tillbehör, som stativ, undervattenshus och trådlös mikrofon.

Bild- och videokvalitet

Det är faktiskt jättekul att filma med Pocket 2. När man väl har lärt sig att sikta med den hopplöst lilla skärmen får man väldigt coola videor. Stabiliseringen fungerar utmärkt, fast den klarar inte att kompensera för när man springer, så mjuka rörelser gäller fortfarande när man filmar.

Med joysticken monterad och kameran i handen har man fin kontroll över kameravinklarna, men se till att inte solen och annat ljus lyser rakt in i objektivet. Då får man mycket ströljus i bilderna och filmerna.

DJI Pocket 2
Stillbilder är inte kamerans starkaste kort, trots 64 Mp.
Foto: Lasse Svendsen

Videoinspelningarna blir mycket bra i 4K-upplösning, de har bra skärpa och färgmättnad och relativt få artefakter. Man kan mycket väl titta på resultatet på 65-tummaren i vardagsrummet. Stillbilderna blir dock aldrig särskilt skarpa eller detaljerade, inte ens med 64 Mp. De flesta mobiler är bättre och exempelvis en iPhone 12 har mycket bättre bildbehandling som ger skarpare stillbilder med fler detaljer.

Men som videokamera bör man överväga en Pocket 2, där hänger den med mycket bättre än en iPhone. Med den inte obetydliga bonusen att fokusspårningen och stabiliseringen kan ge spektakulära inspelningar som mobilen behöver extra utrustning för att åstadkomma.

DJI Pocket 2: Slutsats

Även om den handhållna Pocket 2 inte är någon särskilt bra stillbildskamera så är videofunktionerna verkligen bra. Som actionkamera är den lilla DJI-kameran ett väldigt smidigt verktyg med många användbara funktioner. Fokusspårningen fungerar oerhört bra, och kopplad till mobilen blir Pocket 2 ett kraftpaket för de som vill göra coola inspelningar utan att behöva släpa med sig en stor kamerarigg.

Karakter
DJI Pocket 2
Basic
Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Årets bästa erbjudande

Full tillgång till allt innehåll i 4 veckor för 4 kr

LB+ Total månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad

LB+ Total 12 månader

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

4 kr / för 4 veckor
185 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annons

Blixtsnabb perfektion

Sätter en ny standard

Canons bästa kamera någonsin

Proffskamera light

Mellanformat med mer fart

Välj rätt objektiv till kameran

Mycket fotoglädje för pengarna

Prisvärd zoom med räckvidd

Den bästa fullformat-videokameran?

Knivskarp porträtt-tele

Superläcker kamera i 80-talskostym

Kan DJI slå GoPro?

Ljud & Bild