De små kameradrönarna under 250 gram får flygas av alla som vill, även om vi rekommenderar att man går en gratis onlinekurs för att skaffa sig kunskap om regler och drönarflygning.
Man måste alltså inte gå en kurs för att flyga DJI Mini 3, men det underlättar.
Då blir man inte bara en säkrare drönarpilot, flygningen blir roligare och man får ut mer av drönaren också.
Den tredje och senaste versionen av DJI:s minsta kameradrönare har uppdaterats med längre flygtid på upp till 38 minuter. Fyra minuter längre än Mini 3 Pro, som den bygger på. Mini 3 är alltså en enklare version av Mini 3 Pro, med en 12-megapixelkamera i stället för Pro-versionens 48 Mp.
Bildsensorn på 1/1,3 tum är lika stor på båda, och de kan spela in 4K-video med HDR för bättre bilddynamik. Pro-versionen kan även spela in video i 4K/60p, till skillnad från 4K/30p i Mini 3.
Längre flygtid
Annars är det inte särskilt stora skillnader mellan en Mini 3 och en Mini 3 Pro, eller den äldre Mini 2 för den delen. Alla tre är lättviktsdrönare med en enda kamera, men Mini 3 har en längre flygtid på 38 minuter.
Det finns också ett Intelligent Flight Battery Plus, som kan förlänga flygtiden upp till 51 minuter.
De tål vindstyrkor upp till 10,7 m/s och kan flyga så långt som 18 km bort från operatören, men Mini 3 (och Mini 3 Pro) har en ljusstark kamera med bländare 1,7 som kan tiltas 90 grader till stående format, som kallas True Vertical Shooting. Vertikalt, alltså.
Då kan man enkelt göra videoinspelningar – Reels – till sociala medier och kameraformatet ställs in med en liten knapp på fjärrkontrollen. Här måste vi snabbt påpeka att vårt testexemplar levererades med RC-fjärrkontrollen, som har pekskärm och bättre ergonomi än den enklare RC-N1-fjärrkontrollen. Som man måste koppla till mobilen för att se livefeeden från drönarens kamera.
Fly More Combo
Mini 3 kan köpas separat utan fjärrkontroll eller laddare, eller i kombination med en drönare och den enklaste RC-N1-fjärrkontrollen. Det finns även två så kallade Fly More Combo-versioner. En med RC-N1 och den andra med RC-kontroller som har en skärm. Gemensamt för båda är att det ingår två extra batterier, laddare, axelväska och laddkablar till allt.
Bakom spakarna
Man kan se kamerafeeden från en drönare som befinner sig upp till 10 kilometer bort och videoströmmen skickas med DJI:s O2-överföring i 720p/30 fps-kvalitet. Bilder och video i upp till 4K-kvalitet lagras på ett microSD-kort och innehållet kan laddas upp till användarens SkyPixel-konto och sedan överföras till datorn för bildbehandling och redigering.
Som alla DJI-drönare i Mini-serien är Mini 3 väldigt lätt att flyga. Den tål relativt mycket vind för att vara så liten och lätt, lite större rotorblad ger bra stabilitet och manövreringsförmåga.
Med Auto Takeoff-funktionen höjer sig drönaren 1,2 meter över marken, sedan tar man över flygningen med spakarna. När man är klar trycker man på Return to Home (RTH), då flyger drönaren automatiskt tillbaka dit där den startade. RTH-funktionen inkluderar även Smart RTH, Low Battery RTH och Failsafe RTH, som skickar tillbaka drönaren automatiskt om batteriet håller på att ta slut eller om signalen bryts.
En annan funktion är QuickShots, som finns i skärmmenyn på fjärrkontrollen och i DJI Fly-appen. Väljer man Dronie ändras höjden medan kameran fokuserar på motivet. Med Helix flyger drönaren i en spiral runt motivets fokuspunkt och med Boomerang flyger drönaren i en oval ring runt motivet samtidigt som den stiger långsamt. Rocket är självförklarande, då startar drönaren ovanför motivet och flyger rakt uppåt.
Mini 3 har inte lika många sensorer som skyddar från krascher under flygning som DJI:s Mavic-serie, så om man inte är försiktig flyger den rakt in i hinder.
Man kan göra 48 Mp-stillbildsfiler i råformat, som DNG-filer, från bildsensorns 12 Mp, men med ett så litet CMOS-bildchip som här är nattfotografering inte kamerans favoritsysselsättning. Jämfört med 1-tums CMOS-chippet i DJI Mavic 2 Pro, eller 4/3-chippet i Mavic 3 syns det mer brus i Mini 3-kameran, särskilt i mörka delar av bilder som tas i svagt ljus.
Videokvaliteten påverkas också, men i allt från skymning till bra ljus märker man inte bildchippets begränsningar lika tydligt.
Slutsats
De blygsamma måtten och den låga vikten gör DJI Mini 3 till en oerhört användbar kameradrönare. Den är extra användbar för de som ofta filmar för sociala medier, eftersom man kan ta bilder och filma vertikalt. Den är också så enkel att flyga med att även influencers lyckas skapa innehåll med drönaren, som är ett bra köp för nybörjare också. Fotografer som behöver en flygande kamera bör i stället rikta uppmärksamheten mot DJI:s modeller i Mavic-serien för professionellt kvalitetsinnehåll. Eller Phantom-seriens överlägsna egenskaper.
Läs hela artikeln med LB+
Julerbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
LB+ Total 12 månader / 156 kr
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser