Den är så liten att den nästan går ner i fickan, ändå är den tillräckligt stark för att flyga flera kilometer bort och filma allt i 4K-upplösning.
Mini 2 är DJI:s minsta och lättaste drönare, som lägger sig strax under den magiska gränsen på 250 gram – med ett ynka gram – och är så lätt att sköta att alla kan få fina bilder och inspelningar med den.
Sedan vi testade den första versionen av Mini har DJI uppgraderat kameran, från ”bara” 2,7K-upplösning till 4K i 30, 25 eller 24p. Dataströmmen har ökat från 40 till 100 Mbit/s och flygräckvidden är mycket bättre än tidigare.
Den är fortfarande väldigt enkel att flyga med, och eftersom vikten ligger under gränsen på 250 gram ställs inte samma krav på pilotutbildning som för större drönare.
EU-länderna har tagit fram nya regler för drönare som började gälla i januari 2021. Som drönarpilot är man skyldig att sätta sig in i de fullständiga reglerna, men i korthet är de viktigaste punkterna följande:
Säkerhetsregler
- Ha alltid ögonkontakt med drönaren
- Flyg inte över sportevenemang, konserter, militära områden
- Flyg inte över olycksplatser
- Flyg inte högre än 120 m
- Flyg inte närmare flygplatser än fem km
- Håll säkerhetsavståndet på 150 meter från människor och byggnader
- Var uppmärksam på människors integritet
- Du måste också ha ansvarsförsäkring
- Följ gällande säkerhetsavstånd
- Alla flygningar måste göras på ett hänsynsfullt sätt
Längre räckvidd och bättre kamera
Den förbättrade Mini 2 kan vara längre i luften och flyga längre bort, och tål mer vind än den tidigare versionen. Den finns i två versioner: Mini 2 med laddare, batteri och styrenhet. Och som Fly More Combo, där det ingår en större laddare, tre batterier, kablar och reservpropeller, och allt får plats i en liten axelremsväska.
Flygtiden har bara ökat med en minut, till max 31 minuter, men Mini 2 tål mer vind – upp till 10,5 sekundmeter – och kan flyga upp till 10 km bort.
Rent optiskt är kameran densamma och har 24 mm vidvinkel som kan ta stillbilder i 12 Mp med en 1/2,3-tums CMOS-bildsensor. Fast alltså uppgraderat med 4K-video. Om man behöver det finns även 4x (digital) zoom lätt åtkomlig i DJI-appen.
Live-strömning
Man kan strömma video från flera kilometer bort med OcuSync 2.0 och stillbilder lagras på microSD-kort i själva drönaren eller i mobilen – och kan delas på sociala medier – som man kopplar till fjärrkontrollen som ingår. Då har man alla inställningar i menyn i DJI Fly-appen, och det är där man hittar de grundläggande inställningarna för stillbilder och video.
I likhet med DJI Mavic Air 2 är drönaren lätt att styra och väldigt smidig att manövrera. Den har inte objektsensorerna som gör att Mavic Air 2 automatiskt stannar i luften framför hinder, så man måste flyga lite försiktigare. Men den har automatisk start och landning.
När fjärrkontrollen och mobilen är hopkopplade och påslagna sätter man på drönaren och går igenom checklistan man har lärt sig på Transportstyrelsens hemsida. Sedan är man redo att aktivera take off i appen, som skickar upp drönaren i luften där den väntar på att piloten ska ta kontroll över flygningen.
När man har flugit färdigt trycker man bara på return to home-knappen (RTH) på fjärrkontrollen, så åker drönaren raka vägen tillbaka startpositionen. Det gör den även när batteriet börjar ta slut.
DJI är bra på flyglägen, sådana har Mini 2 också. Drone, Helix, Rocket, Circle och Boomerang, som gör exakt vad namnet antyder. Den har även ett panoramaläge – och ett som heter Sphere – som kan göra spektakulära landskapspanoraman.
Mini 2 har inte de följningslägen som Mavic Air 2 har, men däremot något som heter Fly Spots. De fungerar så att man väljer en rutt i Fly-appen, sedan åker drönaren iväg och följer den.
Fjärrkontrollen som man styr drönaren med har en utlösarknapp och start och stopp av video. Man styr även kamerans vinkel med ett ratt längst fram på kontrollen.
Bild- och videokvalitet
Brännvidden är alltså densamma som kameran på Mavic Air 2 har: 24 mm f2,8, men 4x digital zoom ger en telebrännvidd som motsvarar 96 mm. Kameran hänger i en treaxlig gimbal, som stabiliserar kameran när man filmar och det är sällan man ser att vind eller vibrationer påverkar inspelningen.
I stillbilder som tas i dagsljus är kvaliteten faktiskt riktigt hög. 12 Mp är inte kolossalt mycket, landskapsfotografer som försörjer sig på sina bilder väljer förmodligen en drönare med en ännu bättre kamera. Men även med 12 Mp på en relativt liten bildsensor (1/2,3 tum) är stillbilderna väldigt skarpa och har bra detaljskärpa.
Som förväntat har kameran lite svårt för högdagrar i starkt solljus, så man bör hellre lagra bilderna som råfiler och justera dem under efterbehandlingen. Så små bildsensorer är känsliga för bildbrus i svagt ljus, så är det här också, men man märker det bara i bilder som är tagna i mycket svagt ljus. Rådet är återigen att välja råfiler, som ger mycket bättre kontroll över bildbrus under efterbehandlingen av bilderna än om kameran ska göra brusreducering i JPEG-bilder.
Det är videokvaliteten som är det stora framsteget jämfört med den förra versionen av Mini-drönaren. Dynamikomfånget och detaljskärpan är synligt högre. Väldigt bra. Vi hade föredragit att kunna spela in 4K i HEVC-format (H.265) för att få ännu bättre dynamik, men man kan inte få allt här i världen.
Slutsats
DJI Mini 2 är kameradrönaren för vem som helst som älskar fotografering men vill ta bilderna till nya höjder. Den är väldigt enkel att flyga med och bildkvaliteten är mycket hög, men det är 4K-video som verkligen får oss att spärra upp ögonen. För ungefär halva priset av en Mavic Air 2 får man samma flygegenskaper, som alla kan behärska, och nästan samma bild- och videokvalitet. Vi rekommenderar att välja Mini 2 i Fly More Combo-paketet, eftersom det innehåller två extra batterier och ännu fler tillbehör som alltihop får plats i en liten axelremsväska.
Läs hela artikeln med LB+
Nyårserbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
30% På LB+ Total i 6 månader!
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 6 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser