TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: DJI Air 2S Fly More Combo

Drönare med bättre bild

DJI:s senaste hobbydrönare är den man ska välja om bildkvaliteten är viktig.

Av / 2021-06-06 - 08:00
DJI Air 2S Fly More Combo

Ljud & Bild tycker

  • Större bildyta ger bättre kvalitet med både stillbilder och video. Enkel att flyga med tack vare stabila flygegenskaper och många säkerhetssensorer.
  • Du får inte flyga den utan att gå på kurs. Tål inte regn. Bara digital zoom.

Kameradrönare har bokstavligen fått luft under vingarna och finns i alla prisklasser. Vår favorit är DJI:s lilla Mini 2, som väger mindre än 250 gram och kan flygas av vem som helst. Men den har en del begränsningar som man slipper om man väljer den här i stället.

Nya DJI Air 2S är mycket större, mer än dubbelt så tung och du måste ha genomgått och klarat ett prov på Transportstyrelsens hemsida för att få flyga med den.

Men då kan du glädja dig åt en mycket bättre kamera från Hasselblad, med en 1-tums CMOS-bildsensor. Som spelar in video i 5K/30p eller 4K/60p och tar stillbilder med 20 Mp-upplösning.

I övrigt liknar den DJI:s Mavic Air 2 – storebror till Mini 2 – men Air 2S har uppgraderats på fler områden än bara kameran.

Drönaren har fler sensorer och APAS (Advanced Pilot Assistance System) har uppgraderats till version 4.0, som ska hjälpa drönarpiloten att krascha in i träd och andra i hinder. Till exempel byggnader och bilar.

Annons
DJI Air 2S APAS scaled 1
DJI-drönaren använder ADS-B för att varna dig när du flyger nära andra flygplan. Foto: Lasse Svendsen

Större yta med färre pixlar

Drönaren är alltså både säkrare att flyga och tar bättre bilder. Trots att den Hasselblad-märkta kameran har 20 Mp i upplösning i stället för Mavic Air 2:s 48 Mp. Bildvinkeln är också något bredare, med en brännvidd på 22 mm f2,8 i stället för 24 mm f2,8 på Mavic Air 2. Som har en mindre 1/2-tums bildsensor.

Fördelen med en större, 1-tums bildsensor är i många fall bättre dynamik och mindre brus än med en halvtums CMOS-sensor som den i Mavic Air 2.

I Air 2S får man 4K/60p-video eller 5,4K/30p, med en videoström på 150 Mbit/s och 10-bitars D-Log för efterbehandling. Samt HDR för bättre dynamik.

DJI Air 2S camera
Hasselblad-kameran sitter på en treaxlars gimbal, som man kan justera vinkeln på från marken. Foto: Lasse Svendsen

Kameran på Air 2S är faktiskt bättre än den som sitter på den ännu dyrare Mavic 2 Pro, och den nyare drönaren har som nämnts APAS 4.0 (mot version 1.0 i Pro-versionen). Men Pro-versionen kan skryta med sensorer även på sidorna för att undvika att krocka med föremål.

Vårt testexemplar av Air 2S kom i ett så kallat Fly More Combo-paket, med mycket extrautrustning. Som reservpropellrar, tre batterier och en laddare med plats för alla tre, fyra ND-kamerafilter och en axelväska för att bära drönaren och kontrollen.

Vi flög drönaren med den medföljande handkontrollen, som är ganska lik den som ingår till Mini 2, och använde inte den mer avancerade DJI Smart Controller. Den kan köpas som tillbehör till de flesta DJI-drönare, den här också.

Air 2S stöder OcuSync 3.0 som strömmar videoinspelningar från drönaren på upp till 12 km avstånd. Det maximala avståndet anges till 18,5 km, men i praktiken kan man inte flyga längre bort än att drönarna är synlig. Videoströmmen kan visas live på sociala medier eller bara lagras på microSD-minneskort eller mobilen.

DJI Air 2S kontroller scaled 1
Drönaren flygs med DJI Fly-appen på mobilen som sätts fast på kontrollen. Foto: Lasse Svendsen

Starka motorer ger stabilitet

När man har vecklat ut drönaren och gått igenom säkerhetsprocedurerna är man redo att lyfta. Drönaren manövreras som vanligt med två joystickar och från handkontrollen har man tre grundläggande flyglägen. Cine ger mjuka rörelser och accelerationer och passar fint till exempelvis bröllopsfilmer och landskapsbilder. Normal ger mer fart och rörelser, och man får snabbare styrning och kontroll.

Sport ger däremot omedelbara reaktioner och är vad man ska välja när man filmar snabba sporter, till exempel motorsport – men då måste man också komma ihåg att kraschsensorerna är inaktiverade. Då är toppfarten cirka 68 km/h.

I normalläget flyger drönaren antingen runt hinder eller stannar framför dem. I sportläget ansvarar man själv för att undvika haverier.

DJI Air 2S flight scaled 1
Air 2S är lika lätt att flyga med som DJI:s billigare Mini 2. Foto: Lasse Svendsen

Air 2S är lika lätt att flyga som en Mini 2, trots att den är snabbare. Den är också märkbart stabilare i luften och tål vind bättre. I starka vindar hör man motorerna i en Mini 2 jobba frenetiskt med stabiliteten, vilket också tömmer batteriet motsvarande snabbt.

Med Air 2S är stressnivån mycket lägre och den flyger nästan opåverkad i sidvind och tar helt stadiga bilder med den treaxliga gimbalen som kameran sitter på.

Precis som alla DJI-hobbydrönare finns det en Return To Home-knapp (RTH) på fjärrkontrollen, som stoppar drönaren i luften och skickar den tillbaka till startpositionen. Detta händer också automatiskt om batteriet, som håller i upp till 31 minuter, börjar ta slut.

Drönaren stöder AirSense, säkerhetssystemet som är en standard för luftrumsskydd. Då används en form av övervakning av luftrummet, som sänder signaler (ADS-B) och information från flygplan och helikoptrar. Som ger ifrån sig ljud och visuella varningar i DJI Fly-appen så att man kan hålla sig på ett bra säkerhetsavstånd från andra flygplan.

DJI Air 2S flight II scaled 1
Sensorer och landningsljus kan slås på och av från handkontrollen. Foto: Lasse Svendsen

Det går inte heller att flyga in i säkerhetszoner eller så kallade restricted zones. Då får man först en varning i appen och sedan stannar drönaren i luften. Om man ändå vill passera de osynliga gränserna måste man ansöka om tillstånd av myndigheterna.

Hyperlapse

Liksom de flesta DJI-drönare har Air 2S olika flyglägen. De ligger färdiga och lättåtkomliga i appen. Till exempel Sphere, 180 grader, Wide-angle och Hyperlapse (time lapse).

Det finns också tre spårningslägen för rörliga motiv – Spotlight 2.0, ActiveTrack 4.0 och Point of Interest 3.0 – som följer motivet efter man har låst fokusramen på ett visst objekt.

Det fungerar fint, framför allt så länge det inte kommer några föremål mellan, så de passar bättre i öppna landskap än i täta skogar.

DJI Air 2S underside scaled 1
Sensorer fram, under, över och bak hindrar dig från att krascha. Foto: Lasse Svendsen

Bild- och videokvalitet

Man kan naturligtvis ta bildserier. Det finns exponeringsförskjutning (bracketing) och upp till åtta sekunders exponeringstid. Väldigt bra att ha på långa exponeringar för att få rörelseoskärpa i bilderna, till exempel med ett ND-filter framför kameran. Men även i nattbilder där ljusets svepningar från rörliga föremål som bilar och tåg kan ge fina effekter.

Kameran har givetvis RAW-format, med upp till 12,6 steg dynamiskt omfång (enligt DJI), men också JPEG – och med det senare kan man använda HDR för bättre dynamisk effekt. Det går att välja vitbalans och exponering, eller låta kameran ta hand om allt. Till exempel med hjälp av Mastershots. Då tar kameran bilder av ett motiv som markeras i appen, medan man koncentrerar sig på att flyga olika manövrer. Appen sätter ihop bilderna från sekvensen till en liten film, och det fungerar tillräckligt bra – fast om sanningen ska fram så räcker det när man väl har provat en gång.

default default default default
<
>
Foto: Lasse Svendsen

Kameran ger inte riktigt samma upplösning som 48 Mp på Mavic Air 2, men stillbilderna blir mer än tillräckligt skarpa och det är svårt att klaga på detaljupplösningen. En bonus med färre men större pixlar på en större yta är bruset. Som är mycket bättre kontrollerat än med Mavic Air 2, och även om det inte finns lika mycket detaljer i skuggor och mörker så är det mindre komprimeringsartefakter och färgbrus.

Om man lagrar RAW-filer har man mycket att gå på under efterbehandlingen, då kan man själv välja graden av brusreducering och färgbalans och öka dynamiken som man vill.

Men det är med video som Air 2S verkligen glänser. Det är då den stora bildsensorn verkligen utnyttjas till max. Detaljerna och skärpan i 5,5K- och 4K-inspelningarna ger verkligen videoklippen en klarhet och ett djup man inte får i samma utsträckning med Mini 2 eller Mavic Air 2.

Slutsats

DJI Air 2S är inte mycket dyrare än Mavic Air 2, som också är en utmärkt kameradrönare. Men vi tycker att Air 2S är det bästa valet för de som prioriterar bildkvalitet framför upplösning. Den har också fler sensorer för att undvika skador, och den känns stabilare att flyga. Jämfört med Mini 2, som kostar hälften så mycket, går det inte att bortse från att den mindre modellen är ett mycket bättre köp för hobbyanvändare. Men för de som är mer intresserade av bildkvalitet, särskilt i video, och flyger mycket med kameradrönare, är det värt att överväga en Air 2S. Som kanske är kanske det bästa alternativet för de som fotograferar mycket från luften.

 

DJI Air 2S Fly More Combo scaled 1
Foto: DJI

Nya regler för drönare

Observera att EU-länderna har tagit fram nya regler för drönare som började gälla i januari 2021. Som drönarpilot är man skyldig att sätta sig in i de fullständiga reglerna, men i korthet är de viktigaste punkterna följande:

Säkerhetsregler

  • Ha alltid ögonkontakt med drönaren
  • Flyg inte över sportevenemang, konserter, militära områden
  • Flyg inte över olycksplatser
  • Flyg inte högre än 120 m
  • Flyg inte närmare flygplatser än fem km
  • Håll säkerhetsavståndet på 150 meter från människor och byggnader
  • Var uppmärksam på människors integritet
  • Du måste också ha ansvarsförsäkring
  • Följ gällande säkerhetsavstånd
  • Alla flygningar måste göras på ett hänsynsfullt sätt

 

Läs också Superkul med kameradrönare DJI Mavic Air 2 är en flygande kamera som ger dig ett helt nytt perspektiv.
Karakter
DJI Air 2S Fly More Combo
Premium
Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

50%

Julerbjudande - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)

Prova LB+ Total i 1 månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-

LB+ Total 12 månader / 156 kr

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

925 kr
79 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annons

Kanonbra budgetkamera

Neumann M 49 V: Så bra att nyinspelning behövdes

Billig selfie-drönare

Fyra trådlösa mikrofoner som gör dina videor professionella

Blixtsnabb perfektion

Sätter en ny standard

Canons bästa kamera någonsin

Proffskamera light

Mellanformat med mer fart

Välj rätt objektiv till kameran

Mycket fotoglädje för pengarna

Prisvärd zoom med räckvidd

Ljud & Bild