Föregående PEN-modeller har haft autofokusen som akilleshäl. Särskilt under videofilmning, där den har missat motivet oftare än den har prickat rätt. Dessutom den varit långsam, och inte direkt tystgående. Allt detta är markant förbättrat i det nya 14–42 mm-objektivet som ingår när man köper nykomlingen E-PL2.
Det nya objektivet är inte bara mindre och lättare än det förra, det är också helt tyst. Autofokusen fungerar snabbt och knäpptyst. Dessutom är det skarpt och exakt överallt utom i väldigt dålig belysning. Det är med andra ord en väsentlig förbättring i förhållande till det förra zoomobjektivet som ingick till PEN-kamororna. Fronten av objektivet roterar inte heller när det fokuserar. Vilket innebär att man kan sätta på solskydd och de nya vidvinkel-, makro- och fisheye-konverterna.
Skötsel och funktioner
Det finns fler förbättringar. Bildsensorn är fortfarande på 12,3 megapixlar och stöder 720-HD-video men skärmen har fått fördubblad upplösning till 460 000 punkter, samtidigt som den växt från 2,7 till 3 tum (7,6 cm). Ett nytt konstfilter (som heter ”dramatisk ton”) har tillkommit utöver de fem andra, och den inbyggda blixten kan användas som trigger för trådlösa blixtar. Kortaste slutartid är 1/4000 sekund, snabbaste blixtsynkronisering är 1/180 sekund och maximal ljuskänslighet är ISO 6 400.
E-PL2 har ett mycket bättre handgrepp än någon av de andra PEN-modellerna, och vilar bekvämt i handen. En ny ratt på baksidan gör inställningarna snabbare än om man är tvungen att trycka upprepade gånger för att ändra något. Man måste fortfarande trycka, till exempel för att ändra ISO-värde – då trycker man på OK-knappen i mitten av ratten, klickar ratten till ISO-menyn och ställer in ISO-värdet genom att vrida till rätt siffra.
Kontakten under blixtskon går att koppla till den klassledande elektroniska sökaren VF-2. Det går även att koppla in en separat mikrofon (SEMA-1), en flexibel makrolampa med LED-belysning (MAL-1) eller en bluetooth-sändare (PP-1) som överför bilder med reducerad upplösning till en mobiltelefon eller en laptop.
Bildkvalitet
Olympus har gjort det igen. De har upprepade gånger bevisat att de är bättre på JPEG-behandling (”framkallade” bilder) än många andra, och E-PL2 är inget undantag. Färgåtergivningen är utpräglat neutral om man väljer neutral färgbalans i menysystemet. Rött, grönt och blått sitter nästan fullständigt perfekt, våra testplanscher visar bara marginella avvikelser. Oavsett om det handlar om landskap eller porträtt skulle vi vilja hävda att E-PL2 har en mer naturtrogen färgbalans än alla andra hybridkameror vi har testat hittills.
Bildsensorn har ett relativt milt anti-alias-filter (som förhindrar moaré) och dämpar därför inte detaljer lika mycket som ett kraftigt sådant filter gör. Och det märks, särskilt när man förstorar bilderna ordentligt. Detaljer återges knivskarpt, med tydlig teckning även av små detaljer och skärpan är oerhört bra över hela bildytan.
Det nya objektivet som ingår är väldigt skarpt i stora delar av bildytan vid 28 mm och full ljusöppning. Skärpan blir gradvis bättre i hörnen när man bländar av, detsamma gäller ljusförlusten. Vilken syns på f3,5 men bättrar sig markant på f4,0. Vid 28 mm är objektivet som skarpast från f4,0 till och med f11. Detsamma gäller från 50 mm och uppåt. Observera att JPEG-filerna korrigerar för förvrängning, vilket INTE råfilerna gör och därför syns det betydande optisk förvrängning på vidvinkel. Ett mycket bra jobb av bildbehandlingen igen, alltså.
Brus är först marginellt synligt vid ISO 800, och har lite mer markerat kornbrus vid ISO 1600. Men det är långtifrån irriterande, först vid ISO 3200 är bruset framträdande, och detsamma gäller färgstörningar. Vid ISO 3200 och 6400 försämras upplösningen och skärpan, och även färgmättnaden.
Kameran filmar visserligen bara HD-video med 720-upplösning men kvaliteten är kolossalt mycket högre än hos konkurrenterna, och objektivet är behagligt tyst under fokuseringen. Så länge man inte främst är ute efter videokvalitet räcker E-PL2 för de allra flesta.
Också i detta test:
Sammanfattning
Olympus PEN E-PL2 vs Panasonic Lumix GF2
Om man ska välja Panasonic Lumix GF2 eller Olympus PEN E-PL2 beror på vilka kvaliteter man värderar högst.
Panasonic Lumix GF2
Två steg framåt, och ett tillbaka
Förbättringarna är inte lika synliga som bristerna i Panasonics minsta. Men det hindrar inte GF2 från att vara en strålande kamera.
Läs hela artikeln med LB+
Julerbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
LB+ Total 12 månader / 156 kr
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser