TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

test: Datacolor SpyderX Pro

Så får du korrekta färger

Fotografer måste kalibrera skärmen om färgerna ska bli rätt.

Av / 2019-02-20 - 14:00
Datacolor SpyderX Pro

Ljud & Bild tycker

  • Prisvärd och snabb kalibrering som ger en synligt bättre bild.
  • Man måste ha Elite-versionen för att få de mest avancerade inställningarna.

En dyr kamera är inte värd mycket om färgerna inte blir korrekta på skärmen. Då får man avvikelser som borde ha rättats till från början. Det gäller oavsett om man håller på med bilder, videor eller illustrationer. Om färgerna på skärmen inte är korrekta så kommer färgerna på utskrifterna inte att vara korrekta.

De dyraste bildskärmarna har ofta kalibrering inbyggd, och programvara ser till att skärmarna ständigt korrigeras för färger, vitpunkt, kontrast och gråskala. Men för skärmar utan inbyggd kalibrering krävs en separat kolorimeter (färgmätare).

Om man tycker att hudtonerna aldrig återges helt naturligt, eller att trädens bladfärger är för starka, så är det dags för en skärmkalibrering.

Det är inte särskilt komplicerat eller dyrt att ordna skärmens färgåtergivning. Vi har tidigare testat Datacolor Spyder 5 Express, Display Pro och Color Munki, som alla ger korrekt kalibrering men som kan vara komplicerade att använda och ta lång tid.

Spyder Express är så enkel att använda att det tog oss 10 minuter att kalibrera skärmen.

Annons

Nya SpyderX Pro och SpyderX Elite är mycket snabbare. De kopplas till datorn och hängs över skärmen, sedan startar man programvaran. En fullständig kalibrering tar fem, sex minuter första gången, mindre än hälften av det när man bara ska korrigera efteråt.

SpyderX 50749
Optisk färgmätare. Foto: Datacolor

Två versioner

De har samma optiska färgmätare, med en sensor som registrerar ljuset i rummet. Sedan kontrolleras färger och gråskala på skärmen. Men mjukvaran är annorlunda. Elite har fler funktioner, till exempel projektorkalibrering, fler färgprofiler, softproofing och en funktion som heter studiomatch. Som skapar en mer enhetlig färgåtergivning på flera skärmar i en studiomiljö.

Snabbt och enkelt

Pro-versionen som vi testar här passar bäst för fotografer som främst använder en och samma skärm. Så fort man har laddat ner och installerat programvaran, leds man genom kalibreringsprocessen. Som är otroligt enkel och framför allt snabb.

Så fort kalibreringen är klar sparas den färdiga profilen. Sedan används den som grundval för nästa korrigering, som tar ännu kortare tid eftersom en grundläggande kalibrering redan har utförts. Man kan öppna kalibreringsprogrammet och göra andra profiler. Om man till exempel vill ha en speciell profil för mer grafiska uttryck på svartvita bilder.

Spyder skjerm 50751
Bilderna blir bättre med korrekta färger. Foto: Datacolor

Före och efter

Det är lätt att se resultatet. Före- och efterbilderna kan vara påfallande annorlunda. På en iMac med 5K-bildskärm var avvikelsen inte så våldsamt stor, men tillräcklig för att utskrifterna fick olika färger jämfört med vad skärmen visade.

Pro-versionen är ett framsteg jämfört med Express-versionen som vi har testat. Den är mer exakt, lite snabbare och har flera praktiska inställningar.

Den stöder färgtemperaturerna 5000, 5800 och 6500 grader Kelvin och gammapunkt 1,8; 2,0; 2,2 och 2,4. Elite-versionen ger nästan oändliga kalibreringsinställningar och är ett bättre alternativ för de som har flera skärmar som ska visa exakt samma färger.

En nödvändighet för fotografer

SpyderX Pro är en mycket bättre produkt än Spyder 5 Express, och definitivt vårt val för de flesta användningsområden. Om man utökar med flera skärmar som kräver kalibrering kan man uppgradera mjukvaran till Elite-versionen och samtidigt få fler inställningar och flexiblare kalibreringsalternativ. Vilken man än behöver är skärmkalibrering en nödvändighet för fotografer som vill ha korrekta färger på skärmen och i utskrifter.

Karakter
Datacolor SpyderX Pro
Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Årets bästa erbjudande

Full tillgång till allt innehåll i 4 veckor för 4 kr

LB+ Total månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad

LB+ Total 12 månader

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

4 kr / för 4 veckor
185 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annons

Blixtsnabb perfektion

Sätter en ny standard

Canons bästa kamera någonsin

Proffskamera light

Mellanformat med mer fart

Välj rätt objektiv till kameran

Mycket fotoglädje för pengarna

Prisvärd zoom med räckvidd

Den bästa fullformat-videokameran?

Knivskarp porträtt-tele

Superläcker kamera i 80-talskostym

Kan DJI slå GoPro?

Ljud & Bild