Extremt skarpa RF 50/1.2L USM är antagligen det bästa 50 mm-objektivet vi har testat. För Canon-fotografer är det rena drömmen att använda. Om budgeten tillåter, vill säga. Så ljusstarka objektiv kostar pengar. Mycket pengar.
Det mycket mindre och nästan lika ljusstarka RF 50/1.8 STM kostar bara en tiondel och är nästan lika skarpt, och är ur den synvinkeln ett mycket bättre köp. Brännvidden på 50 mm är också väldigt användbar – och 35, 50 och 85 mm-objektiv är inte svåra att göra bra, skarpa och prisvärda, trots att de kan ha bra ljusstyrka.
Bländare 1,8 är mer än godkänt. Då kan man göra 50 mm-optik mer kompakt – och billigare – än om den hade haft 1,4 i ljusstyrka. Och det behöver inte gå ut över bildkvaliteten.
Det här objektivet är så litet och lätt att det får plats i fickan och kan fiskas fram när zoomobjektivet kommer till korta – till exempel inomhus eller när man behöver bättre närgräns utan att samtidigt orsaka förvrängning i bilderna.
Kompakt och användbar
Det finns ingen anledning att förvänta sig någon förvrängning här. Billiga RF 50 mm f1.8 med Canons STM-fokusmotor är suveränt korrigerat och oerhört behändigt att använda. Det går att använda till mycket. Till exempel porträtt, där man inte behöver komma så nära inpå. Till vardag och fest är det lika smidigt att fotografera med som på resor och fjällvandringar. Den låga vikten och den goda ljusstyrkan i kombination med tyst autofokus gör att man kan ha med sig sin kamera överallt och ta bilder under alla ljusförhållanden.
Inuti har optiken sex linselement i fem grupper och en sjubladig bländare med böjda lameller. På utsidan sitter en omkopplare som låter fotografen växla från fokusring till bländarring, eller någon annan funktion som programmeras i kamerans menyer.
Närgränsen är mer än dugliga 30 cm – inte riktigt makro, men tillräckligt nära för att man ska kunna få skarpa bilder utan förvrängning från ett så litet objektiv. Eller bara vill skapa ett par fina effekter med smalt skärpedjup genom att sticka objektivet ännu närmare.
Det finns ingen vädertätning och ingen bildstabilisator, med det senare finns inbyggt i flera av Canons EOS R-kameror. Autofokusen är tyst och exakt, fast vi tycker inte att den är riktigt lika blixtsnabb som i ett RF-objektiv med USM-motor.
Optiska prestanda
På papperet är den kompakta RF-versionen av 50 mm f1.8 ganska så snarlik EF-versionen som vi har testat tidigare, men RF-versionen har ett asfäriskt element som bättre ska kunna korrigera skärpan över större delar av bildytan.
Det syns knappt någon förvrängning här och vinjetteringen – ljusförlusten i hörnen – är beskedlig, även med full bländaröppning. Skärpan är suverän i hörnen vid f1,8 och allra bäst och jämnast f2,8 till f11, och som högst från f4 till f11.
Objektivet är ytterst välkorrigerat på alla områden och har god kontroll över kromatisk felbrytning. Bokeh-effekten vid full bländare påverkas inte av blödningar eller deformerade områden i bakgrunden.
Slutsats
Lilla och snitsiga RF 50mm f1.8 är ett av Canons bästa objektiv om man ser till priset. Vilket gör det till en självklarhet att ha med sig på resa, där man kan utnyttja avsaknaden av förvrängning och dess superba skärpa och användbara ljusstyrka. Tillsammans med en EOS R6 eller RP får man ett resevänligt kamerakit som hanterar alla ljusförhållanden och de flesta motiv utan att man stöter på några begränsningar. Det enda som saknas är vädertätning. Fast då skulle både vikten och priset ta ett skutt åt fel håll.
Läs hela artikeln med LB+
Julerbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
LB+ Total 12 månader / 156 kr
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser