Lilla och dessutom billiga 35mm f1.8 till Canons nya EOS R-kamerasystem är framför allt ett utmärkt val för makrobilder. Men även för allmänt foto där en vidvinkel passar bäst.
Den bara 300 gram lätta 35-millimetaren är en 2:1-makro med 17 cm närgräns. Den är ljusstark också, med f1,8 som största bländaröppning, och har inbyggd bildstabilisering. Det innebär att den även passar för videoinspelning, man kan enkelt fokusera manuellt med fokusringen.
På objektivet finns även en extra funktionsring. Som till exempel kan ställas in för att ändra bländare eller någon annan praktisk funktion. Objektivet passar bara till Canon EOS R och är inte vädertätat och det ingår inget motljusskydd.
Men det kompakta objektivet passar alltså till mer än bara makrobilder, och kan snabbt bli beroendeframkallande standardoptik på en EOS R.
17 cm närgräns
Det är nämligen väldigt skarpt. Även på nära håll. Och har bara måttfull förvrängning. Vid full bländaröppning syns ljusförlusten – vinjetteringen – tydligare, fast mer på testplanscher än i verkligheten. Från f2,8 och f4 syns den under alla omständigheter inte, och då är skärpan ytterst jämn.
Inte riktigt i klass med den knivskarpa RF 50mm f1.2, men så är ju inte priset i den klassen heller.
Skärpan håller sig jämnt hög till bländare 16, vilket innebär att objektivet även passar utmärkt till landskaps-, rese- och gatufotografering.
Kromatisk färgbrytning, ströljus och ghosting är också välkontrollerat, men vi tycker nog att ett motljusskydd hade dämpat ströljus ännu mer.
Autofokus
Den inbyggda bildstabilisatorn kompenserar för fem steg och fungerar bra i praktiken. Vilket är en bonus eftersom EOS R inte har någon inbyggd bildstabilisator. Men kom ihåg att 35 mm brännvid blir 59 mm när man filmar i 4K med en EOS R, som beskär video ganska kraftigt.
Den största nackdelen med RF 35-objektivet är brist på fokussmidighet. Autofokusen är ganska snabb i bra ljus, men trevar för mycket när fokusspårningen är aktiverad, med andra ord är manuell fokus absolut nödvändig vid videoinspelning.
Prestanda
Men den optiska kvaliteten går det inte att klaga på. Skärpan, kontrasten och upplösningen är i klass med det bästa vi har sett från något objektiv. Det tecknar konturer helt perfekt, hudtoner ser tjusiga ut och det är galet skarpt även vid f1,2. Bokeh-effekten – det suddiga området – är mjukt som honung och det går inte att skymta någon kromatisk felbrytning.
Det finns inte heller någon på förvrängning, bara lite vinjettering längst ut i hörnen vid största bländare. Skärpan är extrem ut i hörnen, i praktiken från bländare 2,8 till bländare 11, med endast marginella förluster ut mot hörnen med största och minsta bländare.
Slutsats
Canons billiga 35 mm-vidvinkel till EOS R är ett prisvärt objektiv med användbar makro och inbyggd bildstabilisator. För många fotografer uppväger det för bristerna, men Canon borde ha skickat med ett motljusskydd. Rent optiskt är objektivet väldigt bra, det har bara mindre brister, och vi tycker enda nackdelen är autofokusen.
Läs hela artikeln med LB+
Nyårserbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
30% På LB+ Total i 6 månader!
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 6 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser