Utan andra jämförelser i övrigt så påminner Canon EOS R7 en del om flaggskeppet EOS R3. Men R7 är mycket mindre, lättare och framför allt mycket billigare. Men den kan ändå mycket av vad R3 kan. Bland annat är bildhastighet och autofokus av högsta klass.
Det gör R7 väldigt väl lämpad för sport- och inte minst djurfoto. Just det senare är extra intressant om man tänker på att kameran har en CMOS-bildsensor i APS-C-format. Det betyder nämligen att en 70–200 mm-zoom motsvarar 112–320 mm när den monteras på EOS R7.
Då får man extra räckvidd som värdefull bonus.
Resten av kameran är förstås inte lika gediget byggd som en EOS R3, fast så är ju målgruppen lite annorlunda.
En EOS R7 riktar sig mer till de som letar efter en snabb men inte för stor kamera som fungerar bättre än en äldre spegelreflex när man till exempel följer fåglar i flykten eller spelare på en fotbollsplan. Då är det en klar fördel att autofokusen hänger med.
För att lyckas med detta har Canon lagt in Dual Pixel-autofokus med 651 fokuspixlar som täcker ett stort område. En avancerad fokusalgoritm ska ge exakt fokusspårning och en bildhastighet på 15 bilder/s – och upp till 30 med elektronisk slutare – ökar möjligheten att få fler fullträffar.
Med den mekaniska slutarens bildhastighet 15 bps kan man ta fler än 200 JPEG-bilder eller drygt 50 råfiler i följd innan bufferten sätter stopp. Lite färre bilder förstås när man tar bildserier med en hastighet av 30 bps. Men det är ändå riktigt bra och räcker långt när man vill föreviga en fiskgjuse som störtdyker efter fisk. Eller en skarp bild av när vinnarna i ett lopp korsar målsnöret.
Användning
För många fotografer är ergonomi viktigt för att lyckas med sin kamera. Lilla R7 är mindre än R5 och R3, vilket är naturligt på grund av en mindre bildsensor. Greppet på framsidan är inte lika stort och programhjulet på toppen är nästan omöjligt att använda till något vettigt när man har handskar på sig. Det är helt enkelt för litet.
Fokusväljare och en programmerbar ratt sitter nästan undangömda bredvid greppet, men pluspoäng för den nya styrpinnen i mitten av Canons kommandohjul. Jag var lite skeptisk till en början, men just den är ett genidrag av Canon. Placeringen är helt perfekt och den är tillräckligt stor för att kunna användas effektivt både med och utan handskar.
Den välkända M-Fn-multifunktionsknappen är fortfarande alldeles för liten – hör ni det, Canon? – och det är knappast alla som kommer att gilla det faktum att strömbrytaren glider alldeles för lätt från stillbilder till video när man sätter på kameran.
OLED-sökaren är relativt stor och ganska ljusstark, men 2,36 Mp-upplösning är alldeles för lite 2022. Pekskärmen är felfri. Detsamma gäller batteritiden på 660 bilder och att kameran har en 7-stegs bildstabilisator underlättar väldigt mycket när man fotograferar med telebrännvidder.
Med Wi-Fi och Bluetooth kan bilder och video överföras trådlöst till en mobiltelefon, laptop eller iPad. På vänster sida sitter alla kontakter, inklusive USB-C-kontakten som även kan användas för att ladda kameran, HDMI-utgång, mikrofon- och hörlurskontakten samt en kontakt för den trådbundna fjärrkontrollen.
På andra sidan av kameran hittar man två kortplatser för SD/SDXC-kort med UHS-II-stöd.
Videoegenskaper
Kameran kan naturligtvis spela in 4K-video, samplat från cirka 7K med hela CMOS-sensorns bildyta. Det ger oerhört hög videokvalitet i 30p utan beskärning. Man kan också välja 4K UHD från ett utsnitt av sensorn, men då får man en beskärningsfaktor på hela 1,8x.
Video kan lagras i H.264 eller H.265 med 10-bitars Canon Log 3 gammaprofil, eller i HDR med PQ som kombineras med högdagertonsprioritet.
Bildkvalitet
Med så bra videospecifikationer kommer det inte som någon överraskning att EOS R7 också är en ytterst väl specificerad stillbildskamera.
Det har vi ju trots allt blivit bortskämda med från Canon i åratal. Och här kan upplösningen från bildsensorn ge en detaljskärpa som i många fall överträffar den från många fullformatkameror. Stillbilder kan lagras som 8-bitars JPEG-filer, men även som 10-bitars HEIF-filer som i kombination med HDR PQ kan ge bildfilerna utökad dynamik. Råfiler sparas som 14-bitarsfiler, men kameran stöder även Canons C-RAW som ger lite mindre filstorlekar.
Bildkvaliteten är felfri, vilket vi i stort sett har blivit vana vid med moderna kameror på sistone. EOS R7 är inget undantag, den har mycket fina ”Canon-färger” och måttligt bildbrus vid höga ISO-värden. Detaljskärpan i bilder som är tagna med RF 100mm f2.8 L Macro IS USM är fenomenalt bra och visar hur mycket det går att hämta ut från kamerans bildsensor.
Med det kompakta objektivet 15-30 mm f3.5-6.3 IS STM ser det inte lika övertygande ut. Det är knappast någon idealisk kit-zoom till R7, som förtjänar bättre optik. Och där är vi framme vid en av nackdelarna med att välja EOS R7. Det finns inget utbud av prisvärd APS-C-optik att tala om, som inte tillhör Canons dyrare L-serie för mer proffsinriktad användning på fullformatkameror.
Kompakta RF 70-400mm f4L S USM visar hur bra kameran fungerar med en telezoom, men den kostar nästan 40 procent mer än kamerahuset.
Slutsats
Canon EOR R7 är blixtsnabb, behändig, relativt billig och levererar mycket hög bildkvalitet i alla situationer. Canon-kameran passar lika bra för sport- och djurfotografering som för bröllop och resor. R7 har även mycket bra videoegenskaper, vilket gör den till en suverän videokamera för fotografer som ställer höga krav på videokvaliteten i 4K-upplösning. Lägg till en inbyggd bildstabilisator, dubbla minneskortplatser och vädertätning så är Canon-kameran ett mycket bra köp.
Läs hela artikeln med LB+
Nyårserbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
30% På LB+ Total i 6 månader!
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 6 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser