Knappt två år efter att Canon lanserade sin första spegellösa systemkamera i fullformatklassen är aktuell status fyra modeller. Fem om vi räknar med EOS Ra, som är en specialutgåva av debutmodellen EOS R för astrofotografering.
Den billiga EOS RP är seriens billigaste modell med välgjorda allroundegenskaper, EOS R5 är flaggskeppet med extrem upplösning och 8K-video, medan EOS R är entusiastmodellen i serien.
Nya EOS R6 är sport- och actionversionen av RP, byggd på samma hus av polykarbonat fast vädertätad och med flera extrafunktioner. Bland annat har den inbyggd bildstabilisator med upp till åtta (!) exponeringsstegs stabilisering.
Observera att detta är när kamerans inbyggda, femaxlade stabilisator jobbar ihop med den optiska bildstabilisatorn i RF 24-105mm f4. Vid 105 mm brännvidd. Men det är ändå rekord för en fullformat-systemkamera och ingenting som konkurrenterna kommer i närheten av.
Kameran är byggd för fart, bildhastigheten på upp till 20 bilder/s säger en hel del. Canon har också trimmat autofokusen (0,05 sekunds respons och känslighet ner till -6,5 steg) som har fått bättre spårningsegenskaper och mer exakt ögon-, ansikts- och djurspårning.
Autofokusen har 6072 fokuspunkter att välja mellan, eller att gruppera och flytta runt. Canon har utvecklat algoritmen med hjälp av deep learning och AI (artificiell intelligens) för att kameran ska vara ännu bättre på fokusspårning.
Bildsensorn är en variant av samma 20 Mp CMOS i fullformat som vi testade i EOS 1D X Mark III och det går att spela in 8- och 10-bitars 4K UHD-video internt eller lagra 10-bitars video externt. Kameran har även fått två UHS-II-kompatibla SD-kortplatser och både mikrofoningång och hörlursuttag.
Överlag har EOS R6 många av egenskaperna som en naturfotograf – fast kanske inte en landskapsfotograf – kan vilja ha. Några av de viktigaste punkterna att följande:
- 20 Mp CMOS-bildsensor i fullformat
- Snabb bildhastighet på 12 bps med mekanisk slutare och 20 bps med elektronisk
- 6072-punkts Dual Pixel CMOS II-autofokus
- 8-stegs bildstabilisator med RF 24-105/4 vid 105mm
- ISO 50–102 400
- 4K/50p UHD-video, 8-bitars 4:2:0 och 10-bitars 4:2:2
- Full 1080 HD 120 fps
- 2 x SD/SDHC/SDXC UHS-II-kortplatser
- 3,7 MP OLED-sökare
- Vridbar pekskärm med 1,62 Mp
- Wi-Fi och Bluetooth
- Vattentätt kamerahus
- Batterigrepp BG-R10 som extrautrustning
- Batterigrepp med Wi-Fi WFT-R10 som extrautrustning
Som man ser på specifikationerna är EOS R6 mycket snabbare än de flesta spegellösa fullformatkameror – och har lägre upplösning än alla nyare spegellösa systemkameror i fullformat på marknaden i dag. Bortsett från Sony a7s II.
För många fotografer utesluter detta landskapsfoto, men kameran är mycket bättre lämpad för sport, action och fotografering av vilda djur. Det ser kombinationen av extrem bildhastighet och blixtsnabb blixtfokus till.
Sony a9 II är Canons närmaste konkurrent, eftersom den är den enda av de spegellösa fullformatkamerorna som klarar en bildhastighet på 20 bilder/s, vilket motsvarar EOS R6, men Sony-kameran är betydligt dyrare.
Styrpinne
Likheten med EOS RP är slående oavsett vilken vinkel man tittar på kameran. Låsbrytaren som stänger av flera av knapparna har bytts ut mot en låsknapp som liknar den på EOS R. Batteriet är mycket större här. Batteritiden anges vara 510 exponeringar per laddning, mer än dubbelt så mycket som i EOS RP.
Medan RP har en enda så har R6 två SD-kortplatser och dessutom finns som sagt kontakter för mikrofon, hörlurar, fjärrkontroll och USB-laddning – plus en HDMI-utgång. Precis som på RP-modellen.
Men på baksidan har R6 en styrpinne (joystick) som kan användas för att bläddra i menyer och flytta fokuspunkter. Det senare kan även göras på den vridbara pekskärmen. AF-ON-knappen har flyttat till vänster om sökaren och på vänstersidan har Canon placerat en Rate-knapp, så att man kan betygsätta bilder och videor med upp till fem stjärnor.
Skarpare OLED-sökare
Fyrvägsknappen på baksidan är utbytt mot ett inställningshjul, ett sådant som vi känner igen från de flesta av Canons systemkameror, och på framsidan har det blivit plats för en programmerbar knapp. Precis som EOS RP saknar R6 inbyggd blixt.
Greppet är stort och vilar skönt i handen. Sökaren är skarpare och mycket bättre att använda, sammantaget är kameran ännu mer tillfredsställande att fotografera med.
Enligt min åsikt är användarvänligheten ännu bättre än i EOS RP, och R6 har samma helt nödvändiga Canon-knappar. Nämligen M-Fn vid utlösarknappen, som ger omedelbar tillgång till ISO-inställning, seriefoto, servofokus, vitbalans och blixtkompensering. När programhjulet står på P, TV, Av, M, Bulb respektive Fv.
Exponeringskompensation och flera andra inställningar finns under Q-knappen på baksidan. Tryck och bläddra med inställningshjulet eller fingret till önskad inställning.
Fokusval
Mer sekundära funktioner finns djupare i skärmmenyerna, till exempel finjustering av fokus (AF3), där man kan justera spårningskänsligheten och accelerations- och retardationshastigheten för de olika inställningsalternativen: Case 1, allsidig universalinställning; Case 2, spåra och hoppa över hinder; Case 3, fokusera på motiv som plötsligt når fokuspunkterna; Case 4, fokusera på objekt med snabb acceleration och retardation. Det finns också en Auto-inställning där kamerans fokusalgoritmer anpassar sig efter rörelserna.
Man kan välja om kameran ska fokusera på ögon, ansikten eller djur, och fotografen kan välja åtta olika fokuslägen: spårning med eller utan ansikten/ögon, punktfokus, enpunktsfokus, utökat fokusområde i kors eller fyrkant, zonfokus samt och vertikal eller horisontell gruppering av fokuspunkter i en zon.
Video
Kameran levererar oklanderlig videokvalitet i både HD och 4K. Rolling shutter-effekten, där vertikala linjer böjer sig vid panorering, är måttlig och 4K-video är skarp, brusfri och ser på det stora hela väldigt bra ut på en stor 4K-skärm.
Kameran beskär utsnittet en aning i 4K, där 94 procent används horisontellt. Det är så liten skillnad att 24 mm bara blir 25,4 mm när beskärningsfaktorn tas med.
Kameran interpolerar pixlar från 5,1K-upplösning och översamplar till 4K, och det går att filma i 4K även med en beskärningsfaktor (crop) på 1,6x. Praktiskt om man behöver mer räckvidd i form av längre brännvidd. Lägg märke till att om man aktiverar digital bildstabilisator när man är i videoläge så beskärs bildytan med ungefär en faktor 1,5x.
EOS R6 är inte Canons mest avancerade videokamera, men den kan trots allt filma 8-bitars 4:2:0 UHD och 10-bitars 4:2:2 Canon Log eller 10-bitars HDR PQ internt och skicka ut 10-bitars 4:2:2 till en extern inspelare. Så den saknar inte videoegenskaper helt. Även om man inte kan välja något annat än IPB-komprimering av 4K om inte Canon Log är valt.
När Canon Log är valt kan man använda 12-stegs dynamiskt omfång i HEVC (H.265) och färgrymden utökas en aning från BT.709 till BT.2020. Fotografen kan välja mellan manuell och helautomatisk exponering i videoläget och det finns både fokusmarkering (focus peaking) och zebra (exponering) i två nivåer.
Det går också att hämta ut stillbilder ur 4K-video, i 8,3 Mp-upplösning och time lapse-inspelning kan göras i både 4K och full HD – båda i All-Intra med 470 Mbit/s.
Fotografen kan också justera volymen i hörlurarna direkt på kameran.
Bildhastighet och fokus
Att man kan göra bildserier med 12 bilder/s med mekanisk slutare och hela 20 bilder/s med elektronisk slutare är kamerans allra största styrka. Lyckligtvis gör Canons trimmade autofokus ett fenomenalt jobb med att hänga med i svängarna när bilder tas i ett så rasande tempo, man förlorar inte många bilder för att de är oskarpa.
Bilderna blir alltså skarpare med R6 än med de flesta systemkameror i fullformat när man tar bildserier. Oavsett om det är med 12 eller 20 bps. Autofokusen hänger med bra även när ljuset försvinner och Canon-kameran är blixtsnabb och ljudlös när man actionfotograferar.
Jämförelsen med EOS 1DX Mark III är uppenbar, under de flesta förhållanden kommer träffprocenten från EOS R6 inte att vara sämre än 1DX Mark III:s.
Bildkvalitet
Med en CMOS-bildsensor på 20 Mp får R6 se sig besegrad av EOS RP:s 26 Mp samt Nikon Z6 och Sony a7 III med 24 Mp. Men de kommer inte i närheten av Canon-kamerans bildhastighet.
Fotografer som vill ha mer upplösning, vare sig det är landskaps-, bröllops- eller studiofoto, bör hellre överväga till EOS R5 med 45 Mp – som också fyrar av upp till 20 bilder/s i serie – eller Sony a7r IV med 61 Mp.
EOS R6 kan lagra bilderna i 14-bitars råformat, 12-bitars med elektronisk slutare och i 8-bitars JPEG med två komprimeringsfaktorer, men även i 10-bitars HEIF (enbart med mekanisk slutare) om man väljer HDR PQ-kvalitet i menyerna.
De flesta i målgruppen för den här kameran kommer förmodligen att välja råfiler för de mest känsliga jobben och JPEG för sport. För det är bara när man väljer JPEG som utlösaren kan hållas nere nästan oändligt länge och ta bildserier. Tar man råfiler i full hastighet måste bufferten tömmas med jämna mellanrum, efter ungefär 10-15 sekunder, fast det underlättar naturligtvis lite om man har ett snabbt minneskort.
Bildkvaliteten i stillbilder är föga överraskande jämförbar med EOS 1DX Mark III. Det betyder att det inte är här man får mest maximal upplösning och skärpa detaljer bland alla fullformatkameror, men för sport och djurfoto skulle jag vilja hävda att det är mer än tillräckligt.
JPEG-filerna är inte för hårt komprimerade och de har samma fina tonalitet som Canon är kända för, bland annat med vackra hudtoner. Råfilerna ger fotografen mycket mer att gå på under efterbehandlingen, men precis som i EOS 1DX Mark III är bilddynamiken inte helt i klass med Sony a7r IV eller Nikon Z7.
Brusmängden är väl kontrollerad upp till ISO 6400 och ISO 12800 kan vara fullt användbart i många situationer, men mycket högre än så skulle jag inte gå. Om man inte accepterar synligt korn- och färgbrus.
Slutsats
EOS R6 är en grym maskin för fotografer som värderar snabbhet och exakt autofokus högre än någonting annat. Canon-kamerans bildhastighet och autofokus prickar fokus i alla bilder med hastigheter upp till 20 bps. På samma gång är den enkel att använda, enkel att ställa in och ger fotografen en ytterst tillfredsställande, om än inte klassledande, bildkvalitet. 4K-video är väldigt bra och kameran kan utrustas med mikrofon och hörlurar, även om den inte har lika avancerade videoegenskaper som EOS R. Canon EOS R6 är först och främst allra bäst som blixtsnabb stillbildskamera, helst för sport, action och vilda djur, men den är även en utmärkt videokamera.
Läs hela artikeln med LB+
Black Week erbjudande
70% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 1 665 kr)
LB+ Total månad / 185 kr
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad
LB+ Total 12 månader / 156 kr
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser