Här är Canon-kameran som på allvar kan vara den sista spiken i kistan för spegelreflexen. Kompakta EOS M50 skiljer sig inte från en spegelreflex när det gäller prestanda, men den är mindre, lättare, mer användarvänlig och inte dyr alls.
Kort sagt är den en otroligt bra kamera för alla som har ett nyfunnet intresse för fotografering och som letar efter en enkel kamera med god bildkvalitet.
Hittills har Canons satsning på spegellösa hybridkameror som denna verkat ganska så halvhjärtad. Men nyligen släppte de EOS M100, en övertygande nybörjarkamera och inte alls något dumt alternativ för de som vill ha lite fler funktioner.
Till exempel 4K-video – äntligen, får vi väl säga, och för första gången i en vanlig konsumentkamera. Den enda andra Canon-kameran som filmar 4K-video är den många gånger dyrare proffskameran EOS 5D Mk IV.
Canon EOS M50 bygger på samma 24-megapixlars bildsensor som M100, som vi har sett i många andra Canon-kameror, till exempel EOS M6. Men här jobbar den tillsammans med ny Digic 8-bildprocessor vilket ger videoinspelningar upp till 4K/25p, men även vanlig HD-video.
Det har också en vridbar pekskärm, elektronisk sökare med 2,36 Mp-upplösning, wifi och Bluetooth för trådlös bildöverföring samt en bildhastighet av 10 bilder/s. Eller 7,4 bilder/s med fokus mellan varje bild. Det är riktigt respektabelt för en sådan billig kamera.
De närmaste konkurrenterna i denna klass är Fujifilm X-T20, Olympus OM-D E-M10 III och Sony a6300.
Användning
Kameran är ingen stor historia. Den är ett mellanting mellan en kompaktkamera och spegelreflex, lätt att få plats med en i en väska eller bag. Den levereras med en 15–45 mm-zoom med optisk bildstabilisator (motsvarande 24–72 mm) och kostar mindre än många spegelreflexer.
Det finns inte många knappar att hålla ordning på, tack vare pekskärmen är det enkelt att ändra inställningar i menyerna. Canon har också lagt till en guide i menyerna som lär nybörjare hur de olika funktionerna fungerar.
Jag rekommenderar att använda Q-menyn eftersom man får en översikt över de viktigaste inställningarna på skärmen och enkelt och snabbt kan ändra någon av dem om det behövs.
Sökaren är jättefin för att sitta i en kamera i den här klassen, och jag föredrar att använda den när jag tar stillbilder.
4K-video
Vid videoinspelning är den praktiska vridbara skärmen däremot att föredra. Den ger ett stadigt grepp när man fotograferar och man kan enkelt flytta fokus med bara ett finger på skärmen. Tyvärr har Canon hoppat över Dual Pixel-fokus i 4K-video. Den fungerar bara med stillbilder och 1080 HD-video. Det är synd, för den är snabbare och mer exakt än den kontrastbaserade autofokusen som man får nöja sig med när man filmar i 4K.
Och när vi ändå håller på och klagar är det på sin plats att nämna batteritiden på lite drygt 200 bilder per laddning. Lite fler om man undviker att använda skärmen hela tiden och låter den uppfällbara blixten vara ifred.
Annars har kameran en blixtsnabb autofokus med Dual Pixel-teknik. Då används uppemot 143 fokuspunkter fördelade på merparten av bildytan – det finns ett par begränsningar med vissa objektiv, men både fokusspårningen i bildserier och den ögonbaserade fokuseringen (fokus på närmaste öga) fungerar praktiskt taget felfritt.
Bildkvalitet
För 4K-video används inte hela sensorns yta, den beskärs med en faktor 1,6. Det betyder att zoomen som ingår ökar motsvarande mycket och att man tappar bred vidvinkel.
Canon har haft komprimerat råfilsformat tidigare och i M50 introduceras CR3, som ger komprimerade råfiler i full upplösning för att spara lagringsutrymme.
För de flesta i målgruppen är förmodligen JPEG-filer mer intressanta. Som förväntat är de av mycket hög kvalitet, med välbekanta Canon-färger, utmärkt kontrast och bra detaljskärpa. Det står och faller med objektivets optiska kvalitet. För kameran levererar varorna, även i 4K som naturligtvis är mycket skarpare än HD-video.
Observera dock att det finns lite wobbling och rolling shutter, alltså geléeffekt och krökta linjer som uppstår när man flyttar kameran för snabbt. Men det är inte onormalt för 4K-video från systemkameror.
Det finns inget bildbrus att tala om upp till ISO 6400, vilket är väldigt bra jämfört med konkurrenternas kameror i samma klass. De ger brus redan vid ISO 1600 (OM-D E-M10 III) och ISO 3200 (a6300), så här ligger Canon-kameran ett steg före.
Slutsats
Canon EOS M50 är ett välkommet tillskott till den billigare änden av systemkameror. Det är Canons första konsumentkamera med 4K-video, som trots en del brister är att föredra framför HD-video. M50 är en kamera som alla kan använda, och även om den är liten och lätt så är den ingen lättviktare när det gäller bildkvalitet. Den är definitivt i klass med Canons dyrare spegelreflexer, fast inpackad i en snabbare och mer användarvänlig systemkamera.
Läs hela artikeln med LB+
Julerbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
LB+ Total 12 månader / 156 kr
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser