Även på en krympande marknad finns det fortfarande en efterfrågan på spegelreflexkameror. Trots att de mer kompakta och behändiga spegellösa systemkamerorna säljer bättre på många marknader.
Canon, till exempel, som har varit nummer ett på spegelreflexer de senaste årtiondena, släppte för inte så länge sedan nyheten att de utvecklar en professionell spegelreflexa. Som de planerar att lansera 2020, i god tid före OS i Tokyo.
På motsatta sida av den professionella marknaden har många gått över till mobiltelefonen och lagt kameran på hyllan för gott. Därför är det intressant att Canon släpper en helt ny spegelreflex som ska vara mitt i prick för intresserade amatörfotografer. För sådana finns. I en undersökning gjord för den norska Stiftelsen Elektronikbranschen svarar många att de föredrar en ordentlig kamera för att föreviga viktiga händelser och när de är på semester.
Lägger man sedan till entusiasterna så inser man att det finns en marknad för kameror som Canon EOS 90D.
Den är Canons alternativ till den breda massan, så att säga, och har allt som behövs för att åtminstone tillfredsställa de som föredrar ergonomin i en spegelreflex.
EOS 90D är medelstor och relativt lätt, med Canons beprövade ergonomi som har fintrimmats till fulländning ända sedan den första EOS-kameran kom på 80-talet.
Den har en ny 33-megapixlars CMOS-bildsensor i APS-C-format, 4K-video, live-view, pekskärm och måttlig vädertätning. Tillräckligt för att lite regn inte ska vara någon kris. Den plåtar villigt upp till 10 bilder s, 11 med live-view, och med både mikrofon- och hörlurskontakt är den faktiskt inte så dum som videokamera heller.
Konkurrenter
Marknaden svämmar inte direkt över av spegelreflexer i det här segmentet. Föregångaren EOS 80D går fortfarande att köpa, till reducerat pris. Utmärkta Nikon D7500 finns också, men även den är en äldre kamera, från 2017. EOS 90D är alltså lite ensam i den här klassen.
Användning
Som vi brukar säga varje gång vi har en Canon-systemkamera inne för test: det mesta fungerar helt perfekt. Allt är enkelt och överskådligt placerat, till och med skärmmenyerna är tydliga och finns på alla språk, och kameran har dessutom en praktisk hjälpmeny (kan stängas av), som hjälper nybörjare att komma igång.
Greppet är märkbart bättre än på de flesta kompakta systemkameror och det finns alla anslutningar man kan behöva. Batteritiden? Tre gånger så lång som i en hybridkamera, med minst 1300 bilder per laddning. Sade vi resekamera?
Den vridbara pekskärmen är fin för video. Då kan man flytta fokus med fingret på skärmen, och Canons Dual Pixel-fokus fungerar sömlöst och snabbt. Även när man filmar.
Knappar och rattar sitter på logiska ställen, från programhjulet till vänster om sökaren till styrpinnen till höger om skärmen. Det är bara placeringen av strömbrytaren som man kan reagera på. Man växlar snabbt från stillbilder till video med omkopplaren till höger om sökaren, som har inspelningsknappen placerad i mitten.
Som vanligt i den här klassen är sökaren lite trång, men den visar hela sökarbilden och är tillräckligt ljus för att fungera med telebrännvidd. Som vi antar blir flitigt använd av naturfotografer som inser fördelen med 1,6x brännvidd från bildsensorn i APS-C-format. 300 mm tele blir till 480 mm tele på Canon-kameran.
Video
EOS 90D är en videokamera också, som kan fjärrstyras med Canon Camera Connect-appen i mobilen. Man kan välja mellan 4K/25p och 1080 HD med 50 eller 120 fps, och tack vare kontakter för mikrofon och hörlurar är den faktiskt en riktigt duglig videokamera.
Bildkvalitet
Med bildserier gör kamerans bildhastighet det möjligt att följa rörliga motiv. Maxhastigheten 10 bilder/s (11 bps i live-view) fyller snabbt buffertminnet, vilket tyvärr ger relativt korta bildserier innan kameran är klar igen (50–58 JPEG och 20–25 RAW), och väljer man fokusspårning med live-view sjunker hastigheten till 7 bps. Tillräckligt snabbt för mycket, men inte de allra mest actionfyllda sporterna.
Bildsensorn är densamma som i EOS M6 Mark II, så vi vet att EOS 90D kan leverera enastående bildkvalitet. Kit-zoomen EF-S 18-135mm f3.5-5.6 har bra räckvidd och optisk bildstabilisator men är inte tillräckligt skarp vid alla brännvidder för att kunna utnyttja potentialen i Canons nya bildsensor och processor.
Men Canon-färgerna har inte försvunnit. Det märker man med en gång. JPEG-filerna har bra tryck i färgerna, det finns knappt något synligt bildbrus förrän man passerar ISO 6400 och potentialen för skärpa är stor.
Fotografen kan finjustera grundläggande bildparametrar för JPEG-bilder, men vi föredrar att göra det efteråt på Macen. Eller ta bilderna i 14-bitars råformat. Man kan välja komprimerade råfiler – CRAW – också om man vill ha mindre filstorlekar utan att sänka upplösningen.
Videokvaliteten i 4K är mycket fin, med bra skärpa och få artefakter så länge man inte panorerar för fort. Då kan det dyka upp lite rolling shutter-effekt och mosaikbrus i inspelningarna. Möjligheten att använda både mikrofon och hörlurar är ett stort plus.
Slutsats
För nybörjare och entusiaster är Canon EOS 90D ett utmärkt val som allroundkamera. Naturälskare kan se fram emot vädertätning, exakt autofokus och lite extra brännvidd, och kameran passar bra för en och annan videosnutt. I äkta 4K. Bildkvaliteten är högre än i föregångaren och jämförbar med EOS M6 Mark II, som vi gav stående ovationer i vårt test nyligen. Sportfotografer som hoppats på en blixtsnabb EOS-kamera får vänta till nästa generations EOS 7D, men för nästan alla andra fotografer uppfyller EOS 90D de allra flesta kraven.
Läs hela artikeln med LB+
Julerbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
LB+ Total 12 månader / 156 kr
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser