Alla kanske inte tänker på det, men det är inte megapixlarna som avgör bildkvaliteten. Ändå rapporteras det högljutt varje gång någon sätter ett rekord i antal pixlar. Som om det skulle ha någon betydelse för hur bra bilderna blir.
Pixlarna är bara mottagare för ljuset som objektivet dirigerar igenom, och påverkas av fler faktorer än hur många de är i antal. Yrkesfotografer är mer intresserade av kamerans egenskaper, till exempel bildhastighet och fokusprecision, eller hur bra den filmar. Men det finns också de som är intresserade av stor detaljskärpa och faktiskt behöver extrem upplösning. Då betyder plötsligt antalet megapixlar något.
Fotografer som ska plåta vilda djur i sin naturliga miljö är inte särskilt intresserade av Mp. Detsamma gäller pressfotografer som lever på sportbilder. Men så är inte Canons nya 50-megapixlars EOS 5DsR och 5Ds gjord för dem heller.
Det är i stället en kamera för dem som verkligen behöver hög upplösning eftersom de ska leverera bilder – produktbilder, landskap, reklam, mode, bröllop, medicin, forskning – där detaljskärpa är väsentligt.
Sådana fotografer har redan flera kameror att välja mellan: Sonys nya a7r II med 42 Mp, Nikon D810 med 36 Mp och mellanformatkameran Pentax 645z med 51 Mp. Vi ska inte heller glömma nysläppta Leica S med 37,5 Mp, även om den ställer upp i en helt annan prisklass.
Reducerande lågpassfilter
Canon-kameran finns i två versioner. Här testar vi EOS 5DsR, där R:et anger att det handlar om Resolution – upplösning. De två kamerorna är identiska men R-versionen har ett eliminerande lågpassfilter som utjämnar det vanliga lågpassfiltret och ger kameran lite bättre detaljskärpa. Vi måste dock vara noga med att påpeka att vi inte har testat EOS 5Ds, så vår bedömning gäller enbart R-versionen.
Kameran lägger sig mellan EOS 5D mk III, som riktar sig lika mycket mot videoproduktion som stillbilder (hörlursuttag och okomprimerad video via HDMI), och EOS 5Dx som med väderskydd, lång batteritid och 12 bilder/s är en renodlad proffskamera för sport och action.
Välbyggt och väderskyddat kamerahus och fullformatsensor med 50 Mp.
No action, please
Action är inte favoritsysselsättningen för EOS 5DsR. Inte för att kameran är långsam, men trots 61 fokuspunkter – 41 av dem korssensorer och 5 dubbelkorsade – är 5 bilder i sekunden i snålaste laget för action. Men ställ kameran på ett stadigt stativ, använd det nya spegellåset med fördröjning för minimalt med vibrationer och ta en titt på bilderna. Då ser du var någonstans kamerans styrka ligger.
Canon har förstärkt stativfästet och lagt in intervallfotografering. Ställ in antalet bilder och låt kameran stå på stativet tills den är färdig, så vips! har du bilder till time lapse-sekvenser – eller intervallfoto som det heter på svenska.
Den extrema upplösningen innebär att det är en fördel att använda stativ. Inte för att exponeringarna tar lite längre tid, som med Pentax pixel shift-teknik eller Olympus OM-D E-M5 II som kan ge upp till 40 Mp-upplösning från en liten microfourthirds-bildsensor.
Canon-kameran har däremot en extrem upplösning utan att använda någon extrateknik, eftersom den stora fullformatsensorn har 50 Mp fördelade på en 24 x 36 mm stor yta.
Ingen bildstabilisator
En integrerad bildstabilisator hade kunnat göra kameran ännu mer användbar, för då kan bildsensorn flyttas för att kompensera för rörelser. Oavsett om man är ostadig på handen eller fotograferar med långa slutartider. Enligt vår erfarenhet är det en mer effektiv form av stabilisering än den optiska som Canons föredrar. Och som dessutom nästan bara finns i några av zoomobjektiven i EF-serien.
Canon EOS 5DsR finns i en 5Ds-utgåva med lågpassfilter som kostar 2 000 kr mindre. Annars är de helt identiska.
Klassiskt Canon
När man tittar på kameran så verkar allt vara som det brukar. Knappar, rattar och omkopplare sitter där man förväntar sig att en EOS-kamera i proffsklassen ska ha dem. Byter man från EOS 5D mk III till 5DsR så slipper man tänka efter innan man lärt sig knapparnas placering.
Kamerahuset är stort – och tungt. Mycket större än exempelvis Sonys spegellösa fullformatkameror, men den ligger bekvämt i handen med ett stort gummerat grepp och gott om plats för tummen på baksidan. Sökaren är enorm, ljus och skarp och ofta att föredra framför elektroniska sökare i dagsljus, men den blir naturligtvis mörk och visar inte lika mycket av motivet som en elektronisk sökare gör i dåligt ljus. Det klassiska skrollhjulet har behållits men kan stängas av så att man inte omedvetet ändrar inställningar.
Kameran har fått två kortplatser, Compact Flash och SD, som kan konfigureras för att säkerhetskopiera filer på ett extrakort eller lagra råfiler och JPEG-filer samtidigt på var sitt kort. För första gången går det att välja vilka funktioner som ska visas på skärmen i q-läge, men kameran har inte fått någon pekskärm.
Lite teknik
Fotografen kan spara bilder som 30 Mp- eller 19,6 Mp-filer i APS-format (H eller C) och kan också välja att spara råfiler som skalats ner lite eller medelmycket (S-RAW eller M-RAW).
Canon-kameran har flera inställningar, till exempel programmerbar auto-ISO, Canons intelligenta fokusspårning och igenkänning (iTR), fintrimning av autofokus samt färgkänslig ljusmätning.
Canon EOS 5DsR finns i en 5Ds-utgåva med lågpassfilter som kostar 2 000 kr mindre. Annars är de helt identiska.
4K-video finns inte här, men kameran lagrar video i Full HD-kvalitet med 1080-upplösning och 25 fps, och man kan välja IPB- eller ALL-I komprimering (34 eller 87 Mbit/s), vilket används ofta under professionell videoredigering.
Bildkvalitet
Men EOS 5DsR är inte främst någon videokamera utan en grym stillbildskamera för extrema uppgifter.
Det är inte heller en kamera för fotografering i beckmörker. Canon har begränsat ljuskänsligheten till ISO 6400, men den går att utöka till ISO 12800. Vilket är bra, eftersom den extrema mängden pixlar betyder mindre yta som fångar upp ljus i varje fotosensor. Det brukar betyda mycket mer brus vid höga ISO-tal, och det vill vi inte ha.
I slutändan handlar allt om upplösning, detaljskärpa och skärpa i krävande motiv. Och där kan vi inte säga att 5DsR är någon besvikelse. Med Canons suveräna 50 mm/f1,2 och 85 mm/f1,2 II till förfogande är en stadig hand – eller ett bra stativ – allt som behövs. Då levererar kameran den mest extrema detaljupplösning vi har skådat med en 35-mm fullformatkamera. Man är absolut beroende av tillräckligt skarp optik, med lite diffraktion och bra transmission, för att utnyttja kamerans 50 megapixlar. Fast då är belöningen en skärpa som man måste upp till mellanformat för att matcha.
Bildbrus är inte aktuellt upp till ISO 3200, därifrån och uppåt ligger kameran ett steg bakom de bästa i klassen, Sony a7r II, Sony a7s och Nikon D810. Bilddynamiken är också ett steg efter de bästa, men färgåtergivningen är enastående. Canon har varit försiktiga med JPEG-behandlingen, så färgerna är neutrala men välmättade utan att kännas påträngande.
Ikonerna på skärmen kan bytas ut så att man bara har de funktioner man använder oftast.
Råfilerna, som lätt kan bli både 65 och 85 MB stora, ger fotografen stort spelrum under efterbehandlingen. Färgbalans, skuggor, högdager och kontrast kan ökas på mycket innan det blir för mycket. Vilket ger både bröllops- och landskapsfotografer bildfiler som tål en hel del redigering.
I flera av bilderna sjönk upplösningen påtagligt när slutartiden ökade. I vissa fall var till och med 1/60 sekund för lång, så ska man pressa ut maximalt ur bildsensorn så är korta slutartider eller ett stativ nödvändigt.
Autofokuseringen har vi inte betonat så mycket eftersom jag föreställer mig att många fokuserar manuellt. Dessutom är detta som sagt ingen actionkamera. Med det sagt så låser kameran fokus blixtsnabbt, och har inga problem med att spåra rörliga föremål. Den ligger bara inte i samma liga som EOS 7D II.
Extrem
Stora EOS 5DsR har tagit Canon upp i täten av de mest extrema fullformatkamerorna. Landskapsfotografer är inte de enda som kan ha stor nytta av ett redskap som detta. Alla som gör jobb där hög upplösning och extrem skärpa är viktiga kriterier får allt på en gång här. De får också ett enormt urval av kvalitetsoptik, som saknar motstycke, att välja mellan samt ett nästan ändlöst sortiment av tillbehör. För dem som behöver och kan utnyttja 50 megapixlar är Canon EOS 5DsR snudd på den perfekta kameran.
Läs hela artikeln med LB+
Julerbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
LB+ Total 12 månader / 156 kr
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser