De flesta betraktar kanske surfplattan som ett komplement till laptopen, och använder den kanske mer som tidsfördriv för nöje och surfning, eftersom den är så liten och behändig, än som dator – som för många är ett arbetsredskap.
Men en surfplatta kan också vara ett redskap. Vilket Adobe har insett och lanserat programvara för surfplattor som man annars bara är van vid att se till datorer.
Avancerade program för teckning, skissning, färgläggning och animering hör som regel hemma på kraftfulla datorer. Det gäller inte i lika hög grad program för video- och bildredigering. Som för länge sedan har blivit populära att ha i surfplattor och mobiler.
Moderna generationer surfplattor och mobiler kör glatt avancerad programvara som Adobe Photoshop Lightroom, Illustrator Draw, Brusch CC eller Photoshop Sketch, för att bara nämna några Adobe-program som nyligen har släppts till surfplattor.
Alla kan användas med ett pennverktyg, så länge den är gjord för iPad, men Adobe har gått ett steg till med sitt ritverktyg Ink & Slide som kom ut i slutet av 2014.
Professionellt ritverktyg
Det vänder sig i första hand till proffs som använder Adobes Creative Cloud-program. Som är tätt integrerade med skrivbordsutgåvorna och synkar data mellan olika plattformar. Ink & Slide är faktiskt så tätt integrerad att man behöver ett Adobe CC-abonnemang för att utnyttja pennans och linjalens potential.
Ink är en digital penna med tryckkänslig spets och Slide är en digital linjal som även kan användas för att rita cirklar och kurvor. De säljs i ett paket med USB-laddare och en snabbguide, och fungerar med nya generationer iPad-surfplattor.
Pekpennan beter sig som vilken penna som helst till iPad och fungerar med i stort sett alla appar som stöder pekdon. Till exempel antecknings-appar, för att bara nämna ett givet användningsområde. Men det är tillsammans med Adobes appar som Ink & Slide verkligen kommer till sin rätt.
Spetsen går inte att byta ut, men kvalitetskänslan och ergonomin är det inget fel på.
Kräver tillvänjning och kunskap
Vi kan lika gärna säga det med en gång: har man inte Adobes CC-appar till iPad så finns det bättre och billigare pennverktyg som gör ett lika bra jobb, till exempel Adonit Jot. Ink & Slide är gjord i samarbete med Adonit, som har lång erfarenhet av highend-pennor, och är designad av Ammunition – ett företag som en gång i tiden startades av före detta Apple-designern Robert Brunner.
Därför är det inte så konstigt att allt från inpackning till font- och färgval är sobert utfört. Pennan och den digitala linjalen känns snabbt som en naturlig förlängning av hjärna och händer, fast de kräver viss tillvänjning.
Om man inte är van vid att använda en digital penna så märker man direkt att det krävs lite tid innan man vänjer sig vid att skärmen är mycket glattare än papper. Eller en digital ritplatta, för den delen. Ett av de vanligaste felen man kan göra är att rita eller skriva för fort. Då hänger inte pekpennan med och man ser tydligt att penndragen ”släpar efter” när man rör pennan hastigt över skärmen.
Pennan och linjalen har en knapp som används för att aktivera elektroniken, eller hämta fram en skärmmeny med funktioner. Som lagring, delning i Creative Cloud och andra alternativ. Den använder Bluetooth och kopplas automatiskt till surfplattan, och aktiveras med en tryckning på knappen varpå en LED-lampa tänds i änden.
Pennan är beröringskänslig (i de flesta appar) så att en hårdare tryckning ger ett tjockare streck, men i praktiken är det svårt att lyckas med att göra strecken precis så tjocka som man vill. Till och med på en iPad Air 2 var fördröjningen tillräckligt lång för att den skulle kännas irriterande.
Men i kombination med Slide blev det genast mycket roligare att arbeta med pennan. Det var lekande lätt att rita diagram eller göra skisser på en liten friggebod – för erfarna arkitekter är det förmodligen enkelt att göra en fullt användbar ritning på ett hus. Samspelet mellan Ink och Slide fungerade så bra att det kanske bara behövs en uppdatering av firmware-programmet för att allt ska fungera sömlöst.
Ink och Slide fungerar även med andra kreativa appar, till exempel Procreate och Lightroom, och passar bra till exakt retuschering av bilder också.
Slutsats
Adobe Ink & Slide fungerar bra som verktyg för amatörer och proffs som behöver fler funktioner än vad ett vanligt pekdon har. Speciellt för användare av Adobe CC som med hjälp av abonnemang på Adobes tjänster kan tillgodogöra sig många fler av fördelarna med Ink & Slide. Vilket inte andra pekpennor gör i samma höga grad. Kreativa användare tjänar allra mest på att välja Adobes alternativ. Men då måste Adobe släppa en uppdatering som tar bort fördröjningen vi upplevde när vi använde pennan.
Läs hela artikeln med LB+
Black Week erbjudande
70% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 1 665 kr)
LB+ Total månad / 185 kr
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad
LB+ Total 12 månader / 156 kr
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser