Man behöver inte en spegelreflex med enorm telezoom för att ta bilder av vilda djur. Åtminstone inte om man ska packa ryggsäcken för en fjällvandring. Då kan Panasonic Lumix FZ1000 II passa bättre.
Den är liten och lätt jämfört med en spegelreflex och har 16x zoom från 25 till 400 mm. Då kan man både ta fina landskapsbilder och komma närmare inpå djuren som brukar trivas långt bort från människor.
Bildsensorn på 1 tum har vi stött på i andra kameror. Och tack vare den kraftfulla zoomen kan man ta mycket finare naturbilder än med de flesta andra kompaktkameror.
FZ1000 II passar till mycket. Med 16x zoom, 4K-video och relativt snabb autofokus kan kameran växla mellan landskap, porträtt, action och video på bara ett par sekunder. Bara vrid på programratten till önskad funktion och välj utsnitt.
Det går att plocka ut 8 Mp-stillbilder ur 4Kvideofilmer med 30 bilder per sekund, eller stillbilder med 12 bilder/s.
Den vridbara pekskärmen är praktisk, bland annat när man filmar eftersom man kan flytta fokus med fingret på skärmen. OLED-sökaren är enorm och man ser verkligen allting när man zoomar in. En fiffig sak är att först zooma ut för att se utsnittet bättre och lättare hitta motivet i sökaren. Tryck på knappen på sidan så markeras utsnittet under tiden kameran zoomar ut.
Lumix-kameran är inte vädertätad, vilket kanske är ett litet minus i kanten för friluftsmänniskor, men den har gott om anpassningar. Många av knapparna går att programmera, även de på sidan av zoomobjektivet. Bilderna går att lagras som råfiler, den har USB-laddning, Bluetooth och wifi för överföring av bilder.
Bildkvalitet
För att vara en kamera med 16x zoom är FZ1000 II snabb. 12 bps och Panasonics DFD-fokus innebär att de flesta av bilderna blir skarpa i bildserier, men fokusspårning och 7 bps får man fler skarpa bilder. Bildsensorn levererar detaljskärpa och mättade, klara färger med bra kontrast. Direkt ur kartongen är färgerna en smula kalla, men det går snabbt att ändra i menyerna.
Mängden brus är godkänd upp till ISO 3200, vilket är mer än acceptabelt för en kompaktkamera. Förvånansvärt nog är optiska prestanda ytterst lite påverkade av negativ förvrängning eller ojämnheter. Det finns viss vinjettering vid 25 mm och f2,8, men inte från 50 mm och uppåt. Från 200 mm finns viss diffraktion med de minsta bländarna, men det är inte allvarligt. 4K-video ser rent och snyggt ut men jag är lite osäker på om videoegenskaperna är det främsta argumentet för den här kameran.
Slutsats
Panasonic Lumix FZ1000 II är en ypperlig kamera för fjällvandringar och resor. Den tar bilder med väldigt hög bildkvalitet och tack vare 16x zoom utökas användningsområdet markant. Och hastigheten gör att den smattrar bilder som ett maskingevär. Inte är den särskilt stor eller tung heller, och användarvänligheten är väl omhändertagen. Ett utmärkt val för allroundfotografering.
Också i detta test:
Sony RX100 VI
Kompakt resekamera
Sony RX100 VI är snudd på den perfekta semesterkameran.
Fujifilm X-T30
Allround-resekameran
Fujifilms lilla systemkamera är så nära perfekt man kan komma.
Olympus OM-D E-M10 Mark III
Perfekt för gatufoto
Den läckra Olympus-kameran är perfekt för expeditioner i den urbana djungeln.
Canon EOS M50
Perfekt för nybörjare
Canon EOS M50 passar speciellt bra som nybörjarkamera.
Sony a6400
Blixtsnabbt precisionsinstrument
Sony a6400 är så snabb att alla semesterbilder blir knivskarpa.
Panasonic Lumix G90
Lights, camera, action!
Panasonics användbara G90 är perfekt för videosnuttar.
Ricoh GR III
Världens bästa fickkamera
Ricoh är tillbaka med GR III, som är en fantastisk resekamera.
Läs hela artikeln med LB+
Nyårserbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
30% På LB+ Total i 6 månader!
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 6 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser