TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV
L&B:s Julkalender 2024 Delta här!

: Liquid Image Apex HD+

Inte direkt brilljant

Liquid Image har byggt in sin kamera i ett par skidglasögon. Fräckt! Tyvärr faller kvaliteten igenom.

Av / 2014-02-28 - 05:00
Liquid Image Apex HD+

Ljud & Bild tycker

  • Alla skidglasögon borde ha inbyggd videokamera! Liquid Image gör slalomåket mer strömlinjeformat än andra actionkameror. Vitbalansen är också väldigt bra.
  • Bildkvaliteten är en smula oskarp, med mycket grumligheter och brus. Ljudet är också eländigt. Att integrera kameran i skidglasögon begränsar dessutom användningsområdet till situationer när sådana passar att ha på sig.

Tanken med skidglasögonen med inbyggd kamera är att man ska slippa ha en extra klump när man susar ner för backen. Och det gillar vi!

I en strumpa längst bak på remmen på höger sida sitter batteriet. På vänster sida finns minneskortshållaren, av/på-knappen samt inställningsknappen. Ett pyttelitet teckenfönster visar batteri-indikator och videoupplösning. För att göra filmandet enklare sitter det även lysdioder på insidan av glasögonen. Blå för 720p- och grön för 1080p-upplösning. Dioden lyser när kameran är på men inte filmar och blinkar när den spelar in.

Apex HD+ har inbyggt wifi som kommunicerar med en app som kan laddas ner till Android- och iOS-mobiler och -surfplattor. Två vattenavvisande och UV-skyddande glasögonglas ingår, ett joniserat som minskar reflektioner och ett vanligt orange.

Användning
Första intrycket är att det är skönt att slippa en extra kamera på hjälmen, i pannbandet eller på ryggsäcken. Man behöver aldrig bekymra sig för att kameran plötsligt pekar åt fel håll, den är alltid rakt fram. Men jämfört med vanliga skidglasögon är Apex HD+ klumpiga. Har du hjälm på huvudet kan glasögonen klämma på näsan eftersom det är ont om plats. Det kan alltså hända att du måste byta till en annan hjälm.

Det bästa med bildkvaliteten är att vitbalansen är otroligt bra. Utomhus är vitt helt vitt, utan spår av gult, blått eller rött. Den här kameran är specialiserad för vintersport. Problemet är att bilden varken är skarp eller detaljerad. Jämfört med de bästa action-videokamerorna är bilden helt enkelt grumlig. I Full-HD-läge (1080p) får du bara 30 bildramar i sekunden, vilket är i minsta laget när du attackerar slalomportarna. 720p ger 60 bildramar men då blir bilden också ännu mattare. Vi skulle vilja att det gick att välja PAL-standard som ger 25 eller 50 bildramar i sekunden.

Annons

Lägg därtill att ljudet är väldigt tunt och lågt, så är det uppenbart att detta bara är en kamera för särskilt intresserade.

Också i detta test:

JVC Adixxion GC-XA2

Skarpt fokus

JVC-kameran tar bra och skarpa bilder och behöver inget undervattenshus för att göra små dykningar. Den tål stryk också.

XA2 har en mycket skarp bild, särskilt utomhus. En bra bildstabilisator gör bilden lugn och trots det lilla formatet har JVC fått plats med en LCD-sökare.
I dåligt ljus inomhus blir bilden väl mörk. Ljudet är dessutom ganska så tunt.
Läs hela testet

Garmin Virb Elite

Bäst bild

Testets bästa bild kommer från Garmin. Deras kamera har intressanta funktioner som GPS, pulsmätning och automatisk filmning när man åker skidor.

Detta är den högsta bildkvaliteten vi har sett från någon actionkamera. GPS-funktion ger bland annat automatiskt start och stopp i skidbacken. Trådlös pulsmätare och termometer går också att koppla in.
Fästet är högre än till de andra kamerorna och det innebär att Garmin Virb känns framtung på hjälmen. Den filmar bara med amerikansk bildstandard (30-60/s) och ljudet är uselt.
Läs hela testet

Sony HDR-AS30

Mycket för pengarna

Sony har piffat upp sin populära HDR-AS15 med nytt hus och GPS-funktion.

Här får du mycket kul för pengarna. Kameran har NFC och GPS-funktion som kan visa rutt, hastighet och riktning till målet direkt i filmen. Det nya huset är mindre och ger bättre ljud än i föregångaren.
Videokvaliteten är inte bättre än i föregångaren. Tvärtom har den nya kameran en mattare bild emellanåt, trots att den har samma optik och videoprocessor.
Läs hela testet

Panasonic HX-A100

Nära, men ingen cigarr

Panasonic HX-A100 är en cigarrformad kamera som sätts fast på huvudet med en bygel. Tyvärr är bildkvaliteten för dålig.

Kameran är användarvänlig och sökaren i mobil-appen visar bilden i högsta HD-upplösning.
Bildkvaliteten är bara medelmåttig, dålig kontrast gör att kameran ständigt måste välja mellan mörkt och ljust beroende på omgivningen. Många scener blir för mörka och har synligt brus.
Läs hela testet

GoPro Hero3+ Black Edition

Allt på en gång

Världens populäraste action-videokamera har en snygg bildkvalitet i ett superkompakt format och massor av tillbehör.

Marknadens mest kompakta actionkamera kan verkligen sättas fast var som helst. Bildkvaliteten är mycket god och det finns nästan inga gränser för all utrustning som finns att köpa till.
Universalskruvfäste ingår inte och kameran måste sitta i undervattenshuset för att sättas fast på olika ställen om du inte gillar tejp och remmar. Batteritiden är inte så imponerande.
Läs hela testet

Isaw EXtreme

Välutrustad

Isaw Extreme har en skarp bild och dessutom testets mest välutrustade standardpaket.

Videokvaliteten är god, med skarp och detaljrik bild och fin färgmättnad. EXtreme har dessutom testets största paket med standardtillbehör.
Ljudet brusar och i svagt motljus blir bilden mörk. LCD-sökaren gör att kameran är en smula stor.
Läs hela testet

AEE S70 First Descent Edition

Avancerad toppmodell

Kameran från AEE har sofistikerade funktioner och är lysande användarvänlig. Viktigast av allt är bildkvaliteten, som är mycket hög.

Här får du bra bild och kan styra viktiga funktioner med direktknappar på fronten av kameran. S70 har naturliga färger och bra skärpa och utmärker sig även inomhus.
I mörka omgivningar kan en del brus förekomma, och bilden blir inte heller lika skarp som vi vill. I ljudet finns ett hörbart bakgrundsbrus.
Läs hela testet
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Neumann M 49 V: Så bra att nyinspelning behövdes

Billig selfie-drönare

Fyra trådlösa mikrofoner som gör dina videor professionella

Blixtsnabb perfektion

Sätter en ny standard

Canons bästa kamera någonsin

Proffskamera light

Mellanformat med mer fart

Välj rätt objektiv till kameran

Mycket fotoglädje för pengarna

Prisvärd zoom med räckvidd

Den bästa fullformat-videokameran?

Ljud & Bild