XZ-10 är ett slags light-version av proffskompakten XZ-2, fast mindre, lättare, billigare och nästan lika bra. Och det är inte så dumt. XZ-2 är ju ganska så stor – den vridbara skärmen gör kameran tjockare och storleken är på gränsen till att kvalificera som fickkamera. Därför har Olympus gjort XZ-10 som är ett intressant alternativ byggt efter nästan samma recept. En motsvarande 12 Mp-sensor, ljusstark optik, funktionsring runt objektivet – en programmerbar sådan – och pekskärm, allt låter lockande. Att kameran dessutom kan lagra råfiler, filmar riktigt bra HD-video och känns välbyggd, talar också i dess favör. XZ-10 kan använda FlashAir-minneskort och överföra bilderna trådlöst.
Bildkvalitet
Som alltid är bildkvaliteten en kompaktkameras akilleshäl. Därför borde kanske XZ-10 göra bort sig rejält när man testar den, men den gör inte alls skam på sitt arv. Mycket tack vare bra optik. Det finns en synlig ljusförlust på vidvinkel och full ljusöppning (bländare 1,8), men relativt ont om förvrängning och bra skärpa med mindre bländaröppningar. Färgåtergivningen är också långt över snittet för att vara en kompaktkamera, färgerna är befriade från den fruktade övermättnaden som är så vanlig. Med Olympus-kameran kan du faktiskt få fina hudtoner i porträtt och gruppbilder. Men det är inte helt brusfritt. Man ser kornbruset tydligt vid ISO 800, särskilt i bilder tagna i dåligt ljus, och från ISO 1600 är det på gränsen till illa. Störningarna maskeras en aning i utskrifter men jag skulle ändå inte göra stora papperskopior om filerna är gjorda med högre ljuskänslighet än ISO 1600. Upp till A4 går däremot hur bra som helst.
Användning
XZ-10 känns välbyggd och ligger fint i handen för att vara så liten, och den är snabb på avtryckaren och på att fokusera. Pekskärmen tillåter att du väljer fokuspunkt, ljusmätning och utlösare med fingret. Resten av inställningarna måste göras i menysystemet. Bildserier går inte blixtsnabbt, bara med medelmåttiga 5 bilder/s, och batteritiden är svag med bara 240 exponeringar per laddning. Men kameran får plats i fickan, bildkvaliteten är hög för att komma från den här klassen, och de kreativa konstfiltren gör det kul att experimentera när man tar bilder.
Olympus XZ-10 är en ypperlig andrakamera. Som komplement till en systemkamera. Men den är också användbar för alla som inte behöver en avancerad systemkamera men uppskattar kombinationen av diskret fysik och hög bildkvalitet. XZ-10 är full av kompromisser, naturligtvis, men ändå ett mycket bra val när kameran måste rymmas i fickan.
Också i detta test:
Fujifilm FinePix X20
Klassisk kvalitet
Lite för stor för att kunna kallas fickkamera, men X20 har en rad övertygande kvaliteter och nästan tigger om att få följa med på resan.
Olympus PEN E-PM2
ULV i fårakläder
Olympus lilla PM2 passar som hand i handske för nybörjare som köper sin första systemkamera.
Nikon 1 J3
snabb och kompakt
Om storlek och användarvänlighet är viktigt kan Nikons J3 vara ett intressant alternativ.
Canon EOS 100D
Världens minsta spegelreflex
Mindre än så här blir det inte. Åtminstone inte om en traditionell spegelreflex står överst på önskelistan.
Sony NEX-3N
Prisvärd systemkamera
Tack vare bildkvalitet från toppklassen och en prislapp från budgetklassen är NEX-3N en prisvärd kvalitetskamera.
Sony Cyber-shot DSC-HX50V
Världsmästare i längd
Sony-kameran har allt som behövs för att locka till sig entusiastiska nybörjare. Det är svårt att hitta några brister alls.
Läs hela artikeln med LB+
Årets bästa erbjudande
Full tillgång till allt innehåll i 4 veckor för 4 kr
LB+ Total månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad
LB+ Total 12 månader
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser