Nikons läckra J3 är en av marknadens minsta systemkameror. Och den allra snabbaste. Vad sägs om 15 bilder i sekunden i full upplösning och snabb autofokus? Tack vare både fas- och kontrastbaserad autofokus är Nikon-kameran snabbare än det mesta och klår även dyra proffskameror. J3 vänder sig till nybörjare och amatörer, vilket man märker tydligt på hur enkelt allt är upplagt. En funktionsratt på toppen, få inställningsknappar samt ett överskådligt menysystem talar sitt tydliga språk. Den har också en rad intressanta funktioner, till exempel film-stillbild, som är en kort videosnutt som avslutas med en stillbild. Eller långsam video med 400 eller 1200 bilder i sekunden som visas i slowmotion.
Bildkvalitet
J3 har en ny 14-megapixlars bildsensor i 1-tumsformat, vilket är mindre bildyta än Olympus PEN-modeller och spegelreflexer, men som har en betydligt högre bildkvalitet än kompaktkameror. Vilket man om inte annat ser på bilddynamiken, som är mycket bättre på J3. Och på bruset, som är mycket bättre kontrollerat. Det syns inte plågsamt mycket av den varan förrän vid ISO 6400. Det förhållandevis beskedliga bruset mellan ISO 1600 och 6400 kan nog de flesta leva med. Och det går fint att göra A3-utskrifter av J3:s bildfiler. Färgerna är lite för mättade för att kunna kallas helt neutrala, men de har fina tongraderingar och förstör inte på något sätt porträttbilder. Skärpan är väldigt bra, mycket tack vare att det inte sitter något lågpassfilter framför bildsensorn, och även om det finns en oundviklig förvrängning på 27 mm vidvinkel och en del vinjettering med största bländare så har Nikon J3 en övertygande teknisk kvalitet.
Användning
Alla som har knappskräck kommer att älska Nikon J3. Den är så liten att den ser ut som en kompaktkamera. Den ger en strålande bra bildkvalitet under alla förhållanden och är så enkel att använda att alla kan ta bra bilder. Så om kompakta mått och användarvänlighet står på önskelistan är detta ett bra val. Medioker batteritid på 220 bilder, frånvaro av blixtsko och lite för många tryckningar för att åstadkomma vissa inställningar sänker betyget. Detsamma gör det glatta kamerahuset och placeringen av inställningsratten på baksidan, som man alltid kommer åt.
Nikon 1 J3 är ett bra val, särskilt för nybörjare. Bildkvaliteten håller måttet gott och väl, och den enkla skötseln, storleken och de snabba reaktionerna gör J3 till ett spännande alternativ i den här klassen.
Också i detta test:
Fujifilm FinePix X20
Klassisk kvalitet
Lite för stor för att kunna kallas fickkamera, men X20 har en rad övertygande kvaliteter och nästan tigger om att få följa med på resan.
Olympus PEN E-PM2
ULV i fårakläder
Olympus lilla PM2 passar som hand i handske för nybörjare som köper sin första systemkamera.
Olympus Stylus XZ-10
Fickvänlig och snabb
Den här kameran slinker inte bara ner i byxfickan, den trivs utmärkt ute i det fria och bildkvaliteten håller absolut måttet.
Canon EOS 100D
Världens minsta spegelreflex
Mindre än så här blir det inte. Åtminstone inte om en traditionell spegelreflex står överst på önskelistan.
Sony NEX-3N
Prisvärd systemkamera
Tack vare bildkvalitet från toppklassen och en prislapp från budgetklassen är NEX-3N en prisvärd kvalitetskamera.
Sony Cyber-shot DSC-HX50V
Världsmästare i längd
Sony-kameran har allt som behövs för att locka till sig entusiastiska nybörjare. Det är svårt att hitta några brister alls.