Om du upptäcker att bildprogrammet du har är för begränsat så testa med Luminar. Det är inte så svårt att använda att du måste gå i skola för att använda det, men det saknar inte mycket för att vara komplett för de flesta användare.
Ungefär det enda vi saknar är automatisk borttagning av röda ögon. Du kan inte heller sätta ihop panoramabilder av flera bilder, men det mesta annat finns på plats. Precis som många andra program kan Luminar användas som en plug-in till andra redigeringsprogram. Det innebär att du kan öppna en bild från Photoshop i Luminar, göra justeringarna du vill och sedan fortsätta redigeringen i Photoshop.
Till skillnad från Aurora HDR är Luminar ett allround-redigeringsprogram för alla dina bilder. Layouten och översikten över verktyg och bilder är ganska så snarlik, men här är verktygen gjorda för alla bildjusteringar man kan tänka sig.
Macphun skryter med att Luminar har fler än 300 verktyg och justeringar. Det låter som en svår uppgift att lära sig dem alla, men det är ganska så enkelt. Det fina är att du alltid kan jämföra ändringarna med originalbilden.
Råfilskonverteringen är mycket bra, samma sak kan sägas om svartvitjusteringarna som det finns gott om. Man kan också leka med Luminars färdiga inställningar – fler än 50 finns det – och fintrimma var och en av dem efter tycke och smak.
Användarvänligheten är bra för en så avancerad programvara. Man navigerar snabbt och enkelt i de överskådliga verktygspaletterna och det är enkelt att lägga till lager, filtrera och maskera i bilderna.
Programmet växer med uppgiften. Nybörjare kommer igång snabbt med grunderna och på webbsidorna hittar du tips och tricks som hjälper dig framåt.
Luminar är inte lika väl integrerat med Adobes plattform som Lightroom, men det kan köras som en plug-in till Lightroom. Erfarna fotografer som jobbar mycket i Photoshop eller Capture One Pro kommer helt klart att upptäcka begränsningar i hur många olika färgparametrar som kan fintrimmas, men för de flesta andra är Luminar mer än tillräckligt avancerat för omfattande bildredigering.
De många möjligheterna och det låga priset gör Luminar en ypperlig uppgradering för fotografer som behöver ett bättre verktyg för bildredigering. Det kan det allra mesta och är enkelt att lyckas med. Enda nackdelen är att det bara finns till Mac.
Också i detta test:
X-Rite i1 Display Pro
Se bilderna bättre
Se till att färgerna är korrekta med skärmkalibrering.
Pixelmator
Bättre budgetbilder
Det låga priset och det läckra utseendet gör det lockande att kasta sig över bilderna.
Macphun Aurora HDR 2017
För landskapsfotografen
Med Aurora HDR kan du ge bilderna nytt liv och sätta din konstnärliga prägel på dem.
Adobe Photoshop Lightroom 6
Fotografernas förstaval
Photoshop för både amatörer och proffs, och det bästa valet för allround-fotografering.
Adobe Photoshop Elements 15
Elementär bildredigering
Adobes enklaste är ett bra ställe att börja, men inget för erfarna.