En av marknadens billigaste actionkameror ryms både i handen och i fickan, och tillhör med sina 50 gram fjäderviktklassen. Inga tillbehör ingår i kartongen, bortsett från en kort mikroUSB-kabel och en liten metallplatta som klistras fast på icke-magnetiska underlag för att få fast kameran. Se därför till att alltid ha en rulle tjock, dubbelhäftande tejp med dig. Som extrautrustning finns cykelfäste, sugkoppsfäste, hjälmfäste, fästrem, fäste till kamerastativ samt undervattenshus.
Kameran har inget utbytbart batteri. Här finns ingen sökarskärm heller och det går inte att koppla in telefonen trådlöst för att förvandla den till sökarskärm. Det betyder att du måste peka kameran i rätt riktning mot det du vill filma och sedan hoppas på det bästa. 124 graders vidvinkel bör innebära att du fångar det du vill, men det känns lite knappt.
Användning
Det finns en enda knapp. Sätt på kameran med den. Tryck sedan en gång för stillbild och två gånger för att filma. Upplösningen väljs med en omkopplare, antingen 720p eller 1080p.
Magnetfästet sitter bra på kameran, så länge underlaget är riktigt magnetiskt. Metallbrickan som ingår funkar fint om det sitter fast ordentligt på underlaget med exempelvis dubbelhäftande tejp.
Bildkvaliteten är helt okej, men inget att skryta över. Skärpan är godkänd och man ser vad som händer. Största problemet är att detaljerna gror igen på grund av alltför aggressiv videokomprimering. Träd ser ut som gröna kluddar i farten och solsken mot våt asfalt ser bara smutsigt och matt ut. Polaroid komprimerar videoströmmen mellan tre och sex gånger hårdare än de övriga testdeltagarna, och det tycker jag är för mycket.
Å andra sidan ger kameran plats för tre till sex gånger längre video med samma minne, så att ett 32 GB-minneskort rymmer lika mycket film som ett 128 GB-kort hos GoPro eller Sony.
När det gäller ljudet så är det mumlande och instängt, ett resultat av att samplingsfrekvensen är för låg (16 kHz) för att få med övertoner över 8 kHz.
Sammantaget är Polaroid Cube en kul kamera, fast den har tyvärr begränsad ljud- och bildkvalitet.
Också i detta test:
GoPro Hero4 Black Edition
Sopar mattan med resten
Bland highend-actionkamerorna verkar GoPro har dragit ifrån resten med sinHero4 Black Edition. Den är dyr, men attans så bra!
Contour Roam 3
Vattentät utan hus
Countour hävdar att det här är deras bästa kamera hittills. Och det är inga dåliga lovord, för den är billig.
Drift Stealth 2
Bra på det mesta
Minstingen från Drift är kompakt och vattenavstötande – och tar de ljusaste inomhusbilderna.
Sony HDR-AZ1
Liten och lättskött
Sonys minsta actionkamera hittills är välutrustad med funktioner. Ett spännande alternativ!