TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: Nikon Coolpix S9700

Praktisk resekamera

Den här kameran glömmer inte var du har varit och kan logga alla dina bilder bättre än du kan.

Av / 2014-06-11 - 05:00
Nikon Coolpix S9700

Ljud & Bild tycker

  • En kamera som är enkel att använda, med smart GPS-funktion som gör den till en suverän resekamera.
  • Bildhastigheten och autofokusen ligger lite efter konkurrenterna och bildkvaliteten är inte mer än medelhög.

Det är inget fel på Nikon S9700. Här får du en kamera som är liten nog för att få plats i fickan och som är enkel att använda. Utan krusiduller. Precis som de övriga har den 30x zoom, wifi med NFC-parkoppling, programhjul och en särskild knapp för video. Men S9700 är den enda i testet som kombinerar GPS med Glonass. Dubbla GPS-system, alltså. Det betyder mer exakt loggning av var bilderna är tagna eftersom kameran tar emot GPS-signaler från fler satelliter. Nikon-kameran är den enda som har en uppfällbar blixt som kan vinklas mot taket. Det ger ett mjukare blixtljus och är praktiskt att ha när man ska ta porträttbilder inomhus. Kameran finns, precis som Canon SX700, i flera färger och har en lika stor bildsensor med 16 megapixlar. Hastigheten 7 bilder per sekund släpar dock efter konkurrenterna.

Bildkvalitet
Trots den extrema zoomen är bilderna relativt skarpa i centrum vid alla brännvidder, utom full tele. Där sjunker skärpan så mycket att man tappar lite av detaljupplösningen. Det finns synlig tunnformig förvrängning vid 25 mm vidvinkel, precis som i de andra testdeltagarna, och inte heller här är skärpan i hörnen lika bra med full bländaröppning.

Du kommer bitvis också att hitta betydligt med brus. Bilder tagna i dåligt ljus över ISO 400 har finkornigt brus i mörka områden, som växer till grovkornigt över ISO 1600. Utomhus i bra ljus är det inga problem, så en solig semester kan bli en resa full av ögonblicksbilder. S9700 har dock samma problem som alla andra i testet, med att bakgrunder blir grumliga i stället för skarpa. Mörka bakgrunder får dessutom färgbrus, vilket inte är så klädsamt. Nikon-kameran har för övrigt en oerhört bra ljusmätning, och ytterst jämn och fin färgåtergivning som ger varma hudtoner och en fin glöd i bilderna.

Användning
Som redan nämnts är inte bildhastigheten fullt i klass med konkurrenterna. Men autofokuseringen går snabbt i bra ljus, så det är fullt möjligt att få skarpa bilder av barn i full fart med Nikon S9700. När man ser bilder från kameran är det lätt att tro att den är glatt och ligger illa i handen. Men trots ett marginellt grepp är det möjligt att hålla kameran stadigt. Ett gummerat tumgrepp hjälper, men funktionshjulet på baksidan sticker ut i mesta laget och är lätt att komma åt av misstag.

Coolpix S9700 är en bra kamera för att vara en superzoom. Men förutom GPS i kombination med Glonass har den inget extra i klassen. Den är välgjord på många sätt men når inte hela vägen fram när det gäller bildkvalitet, hastighet eller funktionsnivå. Den är däremot testets billigaste.

Annons

Också i detta test:

Panasonic Lumix TZ60

Bästa kameran i klassen

Panasonic-kameran är inte perfekt, men ska du ha 30x zoom som får plats i fickan är det den här du ska ha.

Snabb och lättskött resekamera med praktisk, fast liten, elektronisk sökare. Lagrar råfiler.
Testets dyraste kamera saknar bara pekskärm för att vara komplett, men brus sänker annars gedigna prestanda.
Läs hela testet

Sony Cyber-shot DSC-HX60V

Knivskarp superzoomkamera

Om du bara ska ha en kamera så kan Sonys välutrustade superzoom vara mitt i prick, så länge du känner till begränsningarna.

Blixtsnabb och superskarp. Med den här kameran får du jobba på att gå miste om motivet. Testets bästa ergonomi.
Mycket grumligheter på höga ISO och markerad förlust av skärpa på full tele.
Läs hela testet

Canon Powershot SX700HS

Snabb ögonblickskamera

Canon har tänkt på något som ingen annan har, vilket gör kameran enklare att använda vid extrem tele.

Väldigt användarvänlig och praktisk kamera med snabb autofokus och hög bildhastighet så att du inte går miste om motivet.
Bara medelmåttig bildkvalitet, med synlig förlust av skärpa vid full tele, sänker betyget för en i övrigt välgjord kamera.
Läs hela testet
Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kanonbra budgetkamera

Neumann M 49 V: Så bra att nyinspelning behövdes

Billig selfie-drönare

Fyra trådlösa mikrofoner som gör dina videor professionella

Blixtsnabb perfektion

Sätter en ny standard

Canons bästa kamera någonsin

Proffskamera light

Mellanformat med mer fart

Välj rätt objektiv till kameran

Mycket fotoglädje för pengarna

Prisvärd zoom med räckvidd

Ljud & Bild