TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Engo 2

Kul pryl

Ett par sportiga solglasögon som ska visa tempo och annan matnyttig information inne i själva glaset när jag är ute och springer eller cyklar. Kan det verkligen fungera?

Av / 2024-02-24 - 09:54
Engo 2

Home tycker

  • Supercoola, lätta och smidiga att använda.
  • Priset är i mastigaste laget.

Engo 2 är en helt ny bekantskap för mig och jag ska erkänna att jag är lite lätt skeptisk till att detta verkligen ska fungera. Men det är ju bara att testa! Mitt exemplar är kaxigt vita med blå spegelglas. Coolt. Skalmarna går att böja runt öronen vilket är bra, framförallt om du tänker använda dem till löpning. Vikten uppges av tillverkaren till 36 gram, för ”normalstorleken” och även om det är något tyngre än ett par vanliga sportglasögon känns de ändå rätt nätta.

Engo 2 Engo 2_2
<
>
Glasögonen levereras tryggt placerade i ett hårt etui. Superbra om de förvaras i träningsväska eller i resväska på resor. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Här jobbas det alltså med en head-up-display (HUD) som tar emot information från din mobil eller klocka och projicerar den på insidan av glasögonen. Tekniken kommer från stridsflyget och tanken är att användaren inte ska behöva flytta blicken utan få fram den information som behövs direkt i sitt synfält. Naturligtvis helst utan att det stör för mycket. Är du inte stridspilot så kan du ha upplevt tekniken i din bil – där den blir vanligare och vanligare.

Engo 2
Glasögonen finns antingen med svarta eller vita skalmar. Jag misstänkte att de skulle vara betydligt större och klumpigare men de är förvånansvärt nätta och vid första anblicken ser de absolut ut som ett par helt vanliga sportglasögon. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Appen

Engo 2 samlar inte själv in någon data, utan är enbart ett ”visningsverktyg”. Det innebär att du behöver ha antingen en mobil, smartklocka eller cykeldator med dig när du tränar. Initialt behöver du ladda ned en app (finns för både Android och iOS) för att komma igång med installationen. I min Samsung heter den ActiveLook Sports Eyewear. Appen finns inte på något av de nordiska språken men är enkel att använda.

I appen kan jag välja vilken information jag vill ska projiceras på glasögonen. Jag kan bland annat välja mellan tid, tempo, puls och distans. Jag märker dock ganska snart att jag inte använder appen mer än vid just installationen. I övrigt styr jag med hjälp av klockan och avläser även min data i klockans app.

Appen 1 Appen 2 Appen 3
<
>
Även om jag personligen inte använder appen för att logga min träning så går det att göra det om du vill. Statistiken som presenteras är absolut användbar. (Skärmdump från app)

Att använda Engo 2

Engo 2 testades tillsammans med Garmin Fenix 7 och det var lite knepigt att koppla ihop de båda enheterna till att börja med. Men efter lite knep och knåp fungerade det plötsligt. Man ska tydligen inte förstå allt …

Annons
Engo 2
Själva projiceringsutrustningen är placerad på höger sida av bågen inne vid näsan. I början upplevs den som lite störig men personligen vande jag mig snabbt. Att fota dessa glasögon är allt annat än lätt … (Foto: Åsa Warme Hallén).

När jag väl har kopplat ihop glasögonen och den enhet jag tänker ha med mig ut på rundan ”startar” glasögonen när jag startar träningen på enheten. Den information jag har valt visas snett uppe till vänster på höger glas. Jag trodde det skulle vara svårt att se eller avläsa men det är det inte alls. Det känns som om texten befinner sig ungefär 50 cm framför ögonen.

Engo 2 Data
Informationen jag valt att visa syns på höger glas. (Foto: Från tillverkaren.)

I mörker syns informationen otroligt tydligt, men även i dagsljus och solsken går det att se även om kontrasten inte är fullt lika skarp.

Om jag vill kan jag byta information genom att svepa med handen framför glasögonen. Sveper jag tillräckligt många gånger stänger jag av – för att sedan starta dem igen om jag fortsätter svepa. Denna gest är inte helt självklar och jag får öva lite innan jag får in rätt flow i rörelsen. Och jag inser dessutom att det troligtvis ser rätt komiskt ut.

En sak som jag dessvärre inte har lyckats få klarhet i är hur pass vattentåliga de är. Det kan absolut vara så att jag missat något men med tanke på att inte ens distributören har svarat på just den frågan så tror jag inte det.

r vem?

Jag tänker att detta kan vara en superbra produkt för dig som sysslar med träning ”på riktigt”. Som verkligen jagar hundradelar och som inte vill lägga dyrbar tid, eller energi, på att lyfta på armen och fokusera på klockan istället för på löpningen. Är cykling din gren kan jag även här tänka mig att det finns stora fördelar i att inte behöver flytta blicken från vägen för att kunna se till exempel vilket tempo du håller dig i. Cyklar du riktigt snabbt och/eller i terräng känns det betydligt säkrare med ett par Engo 2 som sällskap än både klocka eller cykeldator som du fäster på styret.

Älskar du intervallträning är det en klar fördel att ha fullt fokus på uppgiften och inte behöva antingen titta på klockan eller lyssna efter signalen när det är dags att vila eller köra.

Jag lånade ut brillorna till en god vän som kör runstreak, något som är fullständigt otänkbart för mig, och han blev helt såld. Eftersom han typ inte gör annat än springer var han en utmärkt hjälpreda i testet för att se om de höll måttet vid långvarig träning eller om det bara vara nyhetens behag. De gånger han gav sig ut med milen i sikte tyckte han det vara väldigt skönt att på ett enkelt sätt kunna se att han höll rätt tempo i förhållande till sitt uppsatta mål. Trots att han använde glasögonen varje dag i ett par veckors tid upplevde han dem varken som störande eller tunga.

Slutsats

För oss vanliga dödliga som bara motionerar lite lagom för att inte förfalla helt är väl Engo 2 i ärlighetens namn en lyxpryl med tanke på prislappen. Men oj vilket kul sådan! Och jag tänker att om ett par coola glasögon med kul teknik kan få dig att lyfta rumpan ur soffan så är det nog värt det ändå. Engo 2 kvalar absolut in i kategorin: Saker du inte visste att du behövde.

Karakter
Engo 2
Premium
Åsa Warme Hallén
(f. 1972): Hamnade år 1995 av en slump på tidningen Elektronikvälden (som sedan bytte namn till Ljud & Bild). Fram till 2013, då hon valde att prova sina vingar på annat håll, hade hon varit projektledare, journalist och redaktionschef. Sedan mars 2021 är hon tillbaka på frilansbasis. Åsa skriver främst om användningsbara prylar som gör livet roligare. Hon ser eventuellt saker och ting från ett litet annat perspektiv än sina kollegor.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

50%

Nyårserbjudande - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 925 kr)

Prova LB+ Total i 1 månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-

30% På LB+ Total i 6 månader!

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 6 månader

Bara 77:- / mån
79:- / for 1 månad
107.80:- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser

Träningsproppar du glömmer att du har i öronen

Perfekt för vattenträning

Håll öronen fria

Sparat in på fel saker

Jabra blir ännu tuffare

Inga ursäkter

Koll på pulsen

Smartklocka eller träningsarmband?

När hundradelar räknas

Bra träningssällskap

Tuff, tuffare, Jabra?

Kul lösning

Ljud & Bild