Från kinesiska Xiaomi har jag Smart band 7 som ser ut precis som förväntat. Svart band med oval skärm. Mjukt och smidigt att bära och med ett innovativt spänne. En lösning den för övrigt delar med en annan deltagare i testet: Amazfit Band 7.
Är svart för basic finns det ett antal andra färger på armbandet att välja mellan.
Att komma igång
Det är inte helt självklart vilken app jag ska använda när jag ska koppla ihop mitt armband med mobilen. Jag provade med QR-koden men det ville sig inte riktigt och till skillnad från Amazfit, där det faktiskt framgår vilken app jag ska leta efter så ger den lilla instruktionsboken tillhörande Xiaomi mig ingen hjälp. Det står bara: Ladda ned appen. Det slutar med att jag laddar hem både Mi Fitness och Zepp Life och eftersom den förstnämnda inte vill arbeta tillsammans med armbandet så slutar det hela med att det blir Zepp Life. Puh, vem har sagt att det ska vara enkelt …
Zepp Life och Zepp (som Amazfit använder sig av) är nästan identiska. Nu får ju jag förmånen att pyssla med de båda två samtidigt och även om det finns små skillnader i upplägg och utförande så är de väldigt små. Är du ny på användargränssnittet kan det kännas lite stökigt men min personliga uppfattning är att det är så för oss alla när vi ska lära oss något nytt. Framförallt om vi är vana vid något annat som satt sig lite som ett ryggmärgsbeteende.
Beroende på vad du vill ska visas på skärmen finns det sex olika displayer att välja mellan. Och känner du att ingen av dem passar finns det fler, mer eller mindre innovativa, att köpa i appen.
Att använda
Jag är visserligen inte en direkt stillasittande person men när jag skriver sitter jag såklart ned och när jag är inne i ett flow är det lätt att glömma tid och rum. Och att röra på mig. Därmed uppskattar jag ett ”upp-och-hoppa-alarm” som påminner mig om att det är dags att lyfta rumpan från skrivbordsstolen. Men det känns lite märklig att få en rörelsepåminnelse när jag håller på och fixar frukosten på morgonen. Antingen rör jag mig otroligt, otroligt sakta eller så hänger Xiaomi Smart Band 7 inte riktigt med.
Med funktionen Kvinnors hälsa kan användaren bland annat hålla koll på sin egen, eller någon annans, fertila period, ägglossning och menstruation.
Under hela dygnet håller den koll på min syresättning och skulle den bli för låg ska jag få en indikation om det. Här finns såklart även sömnövervakning, puls- och stressmätning. Det är lite pyssel och plock innan jag fått ordning på inställningar på armbandet och i vissa fall är det lite svårt att förstå om jag aktiverat eller avaktiverat en funktion.
Här finns 120 olika sportlägen. Allt från löpning och parkour, som för övrigt verkar livsfarligt, till lite stillsammare yoga och fiske. Jag kan se hjärtrytm och brända kalorier om det är intressant. Man kan också välja professionella träningslägen där klockan utvärderar VO2 max, träningsbelastning, återhämtning och träningseffekt.
Xiaomi Smart Band 7 har ingen egen gps utan använder sig av mobilens. Detta betyder att du behöver ha mobilen med dig när du ger dig ut på en träningsrunda om du vill kunna se vart du befunnit dig. Detta är inget konstigt i sig men Xiaomi har det inte helt enkelt med att hitta gps-signalen tyvärr.
Bra och mindre bra
Funktionen Hitta mobilen är inget jag höjer på ögonbrynen över, den har samtliga deltagare i testet, men funktionen Hitta mitt armband däremot, den verkar Xiaomi vara ensam om. Den gömmer sig visserligen en bit in i appen, men ”den som söker skall finna”.
Från armbandet kan jag, i viss mån, styra mobilens musikuppspelning och jag kan även använda armbandet som ”avtryckare” till kameramobilen, en funktion jag inte riktigt använt mig av så mycket ännu så länge men det kommer kanske. En annan funktion jag inte behövt använda ännu, men som finns, är ficklampa.
Jag har däremot provat att skicka de förinställda svarsmeddelanden som finns när jag fått sms. Det funkar dessvärre inte alls och då har jag provat både från/till Android och iOS.
PAI – ett sätt att mäta hälsa
Xiaomi kör med samma bokstavskombination som Amazfit, det vill säga PAI (Personal Activity Intelligence). I appen förklaras PAI såhär: En personlig fysiologisk aktivitetsindikator. Baserat på din pulsdata, daglig aktivitet. En algoritm som hjälper dig att förstå ditt fysiska tillstånd.
För varje aktivitet du gör samlar du poäng och i slutet av varje sjudagarsperiod ska du ha ett sammanlagt värde runt 100, eller helst högre, då personer som når detta värde ska vara mindre benägna att riskera hjärt-/kärlsjukdomar och livslängden ökar.
Slutsats
Min upplevelse är att Xiaomi Smart Band 7 har lite barnsjukdomar men med lite mer kärlek och omvårdnad kan det bli en riktig höjdare. Kanske är det bara en uppdatering som behövs. Skärmen med dess härliga färger är fantastisk och armbandet är skönt och smidigt att bära.
Också i detta test:
Amazfit Band 7
Maxad
Ska bli spännande att se om testets billigaste deltagare klarar av att ge övriga deltagare en match eller om det enbart är batteritiden som är överlägsen.
Garmin Vivosmart 5
Uppförsbacke
Garmin är visserligen alltid Garmin. Men allt är ändå inte guld som glimmar.
Huawei Band 7
Svårslagen
Ett aktivitetsarmband med stor och tydlig skärm, bra batteritid som dessutom inte gräver ett alltför stort hål i plånboken. Är det för bra för att vara sant?
Fitbit Inspire 3
Vill ha ut mer av sina användare
Detta är testets näst dyraste aktivitetsarmband och märket har funnits i branschen sedan 2007. Fitbit är inga rookies med andra ord. Frågan är om många års erfarenhet räcker i sammanhanget.
Läs hela artikeln med LB+
Årets bästa erbjudande
Full tillgång till allt innehåll i 4 veckor för 4 kr
LB+ Total månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad
LB+ Total 12 månader
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser