TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik
L&B:s Julkalender 2024 Delta här!

TEST: Amazfit Band 7

Maxad

Ska bli spännande att se om testets billigaste deltagare klarar av att ge övriga deltagare en match eller om det enbart är batteritiden som är överlägsen.

Av / 2023-05-12 - 09:04
Amazfit Band 7

Home tycker

  • Batteritiden. Priset
  • Svårt att hitta gps-signalen. Något ömtålig skärm.

När jag packar upp Amazfit Band 7 reflekterar jag över att skärmen är något större (bredare) än testkompisarnas. Påminner nästan om en klocka, men ändå inte riktigt.

Amazfit Band 7
Amazfit Band 7 är aningen större än övriga testdeltagare men ändå väldigt smidigt att bära. (Foto: Åsa Warme Hallén).

Nästa sak som slår mig är att armbandet är detsamma som på Xiaomi Band 7. Och armbandet är inte det enda som skvallrar om att dessa båda har ett släktskap på ett eller annat sätt. Upplägget och handhavandet på själva aktivitetsarmbanden är rackarns lika.

Zepp o Zepp Life
Till vänster ser du skärmdump från Zepp-appen som Amazfit använder och till höger Zepp Life som tillhör Xiaomi. (Skärmdump från respektive app)

Det tar ett tag för mig att få aha-upplevelsen och förstå hur det hela är upplagt och även om inte allt är totalt solklart från början så är det ju en vanesak. Som det mesta annat.

Appen heter Zepp

Söker du efter Amazfit i Google Play-butiken eller i App Store kommer Zepp upp och det är helt korrekt. I den lilla medföljande instruktionsboken finns även QR-kod om du väljer att gå den vägen. Kan vara lite förvirrande när produkt och app inte heter likadant men jag tycker ändå de har löst det på ett fint sätt. Läser du noga på förpackningen så står det Amazfit a Zepp Brand så helt ologiskt är det ändå inte.

Vad du vill ska visas på skärmen när du väcker ditt armband är en fråga om tycke och smak och det finns fem olika gratisurtavlor att välja mellan. Känner du för att spendera ett par kronor på fler urtavlor så finns det närmare 50 till som du hittar i appen.

Annons

Amazfit Band 7 i vardagen

Armbandet är mjukt, smidigt och följsamt och jag märker knappt att jag har det på mig. Jag känner mig lite tudelad när det kommer till skärmen. Å ena sidan är det bra att den är stor eftersom det gör den tydligare för mig som är 50+ men å andra sidan är den lite väl stor för att helt smidigt landa in i armbandskategorin.

Ljusstyrka
Här är skärmen inställd på samma ljusstyrka, strax under 50 % skulle jag vilja säga. På den vänstra bilden, som är inomhus behövs det absolut inte mer. Men på den högra, som är utomhus, är det inte mycket att hurra för. Utmaningen är ju att komma ihåg att ändra ljusstyrkan när du ska ge dig ut och träna. (Foto: Åsa Warme Hallén).

Med det sagt så är skärmen klar och tydlig med färger som verkligen poppar. Ljusstyrkan på skärmen går att ställa steglöst men tyvärr ändrar den sig inte i förhållande till hur ljust, eller mörkt, det är i omgivningen. Den mest irriterande konsekvensen av det är att armbandet lyser upp hela sovrummet på natten om skärmen ”går igång”. Dessutom märker jag att skärmen fått lite repor, redan efter enbart ett par dagars användning. Detta trots att jag inte gjort eller utsatt den för något speciellt utöver det vanliga.

Här finns 120 sportlägen, bland annat 16 olika danslägen, 25 olika bollsporter och under kategorin övrigt hittar du hopprep, bågskytte och ridning. Automatisk igenkänning av gång, löpning, rodd och Elliptiskt träning, typ crosstrainer, finns också som inställningsalternativ.

Sömn 1 Sömn 2
<
>
Med detta armband får du sömnpoäng som jämförs med andra Amazfit-användare. Varje liten ruta är en kategori som du kan trycka på och få fram mer ingående information. (Skärmdump från app)

När jag sover håller armbandet koll på min sömnkvalitet och när jag vaknar kan jag se resultatet direkt på skärmen eller gå in i appen för att se mer information och djupare analyser. Min uppfattning är att Amazfit Band 7 stämmer bra överens om hur jag själv upplever min sömn.

Mäta samtidigt 1 Mäta samtidigt 2
<
>
Med Amazfit Band 7 kan du effektivisera din mätning och mäta Hjärtfrekvens, blod-syremättnad och stressnivå samtidigt. Tryck på den blå gubben, sitt stilla i 45 sekunder så får du ditt svar. (Foto: Åsa Warme Hallén).

Armbandet kan även ge mig upplysning om puls, syrehalten i blodet och stress.

Kanske inser du att du är den tävlingsinriktade typen och behöver någon att tävla emot. Och vem är egentligen bättre att tävla mot än emot dig själv? Här kan du använda dig av Viritual Pacer och tävla mot dina egna tidigare prestationer.

Läs också Över förväntan Är ett lågt pris detsamma som taskig kvalitet och budgetutförande, eller går det faktiskt att få bra produkt till rimligt pris?

Om du önskar kan du använda armbandet som fjärrkontroll och starta/stoppa, höja/sänka volym samt hoppa fram eller tillbaka ett spår när du spelar musik eller lyssnar på ljudbok.

Personligen hoppar jag inte upp och ned av upphetsning över funktionen always on display men är det viktigt för dig så kan jag informera dig om att även detta finns att få med Amazfit Band 7.

Träning Träningszon
<
>
Efter utfört pass kan jag gå in i appen och få en graf över hur pulsen har varierat under passets gång. Jag kan även se i vilka pulszoner jag befunnit mig. Här blir det otroligt visuellt hur styrketräning, även om det är otroligt bra, generellt inte är tillräckligt pulshöjande för att klassas som uthållighetsträning. (Skärmdump från app)

 ta och analysera

Som med de flesta (alla?) smartklockor och armband som du kopplar ihop med en app kan du samla statistik för att mäta, följa och analysera ditten och datten beroende på vad som känns viktigt för just dig.

PAI
Det önskade PAI-värdet under en sjudagarsperiod är ungefär 100. Algoritmen tar hänsyn till en rad olika personliga parametrar och här framgår det tydligt att det krävs mer än promenader och lite tid på gymmet för att komma upp i godkänd nivå. Dags att svettas lite för att nå veckans mål helt enkelt! (Skärmdump från app)

Utöver detta har du även bokstavskombinationen PAI (Personal Activity Intelligence) som håller koll på att du mår bra och är hälsosam. PAI räknas i 7-dagars cykler och det optimala är en siffra på cirka 100. Här tas det hänsyn till en rad olika personliga hälso- och träningsdata som sedan kokas ihop till detta unika värde.

GPS
Trots att jag väntade tålmodigt i flera minuter, och vid upprepade tillfällen, så ville det sig inte riktigt med att hitta gps-signalen. Det tog närmare halva rundan innan den hittade och började logga rundan. Ett minus i kanten blir det. (Skärmdump från app)

Tyvärr hade mitt testexemplar lite kämpigt med att hitta gps-signalen vid träning utomhus. Tanken är att armbandet ska använda sig av mobilens gps och spela in rundan, förutsatt att du har mobilen med dig såklart. Men i just detta fall lyckades det inte helt.

I dagens läge är det rätt självklart att det finns möjlighet att logga sin, eller sin partners menstruationscykel och Amazfit är inget undantag.

Grym batteritid

Amazfit uppger batteritiden till imponerande 18 dagar. Jag ska vara helt ärlig och säga att jag inte använde armbandet 24/7 i 18 hela dagar men min upplevelse är att det troligtvis stämmer överens med verkligheten. Naturligtvis påverkas batteritiden av diverse olika inställningar (till exempel Always On Display) men det är absolut inget unikt för just detta aktivitetsarmband och därmed inget att hänga upp sig nämnvärt på.

Bra att ha och saker du inte visste att du behövde

Funktionen Hitta min enhet är en sak som jag personligen uppskattar. Ett knapptryck på armbandet och mobilen ger ifrån sig ett skarpt plingande som inte slutar förrän du stänger av funktionen på armbandet igen. Precis som hos kusinen Xiaomi Smart Band 7 finns funktionen ficklampa och om du av någon anledning skulle vilja fjärrstyra kameran på din mobil från armbandet finns även den funktionen.

Slutsats

Amazfit Band 7 är testets billigaste aktivitetsarmband och med tanke på hur väl det står sig i konkurrensen har jag svårt att avråda från köp. Hela 18 dagars batteritid kanske kan kompensera för att dina rutter utomhus inte alltid finns att se på kartan efteråt och att skärmen kan vara aningen ömtålig. Känner du att det är dags att ta tag i livet och hälsan utan att göra det för krångligt eller dyrt, så är detta troligtvis det perfekta alternativet för dig.

Karakter
Amazfit Band 7
Basic

Också i detta test:

Garmin Vivosmart 5

Uppförsbacke

Garmin är visserligen alltid Garmin. Men allt är ändå inte guld som glimmar.

Appen är svårslagen. Automatisk justering av ljuset på skärmen.
Priset. Liten skärm. Svart/vit skäm.
Läs hela testet

Huawei Band 7

Svårslagen

Ett aktivitetsarmband med stor och tydlig skärm, bra batteritid som dessutom inte gräver ett alltför stort hål i plånboken. Är det för bra för att vara sant?

Priset. Batteritiden och en härligt krispig display som fyller hela skärmen.
Att Huawei har ett eget operativsystem kan göra det lite onödigt krångligt.
Läs hela testet

Fitbit Inspire 3

Vill ha ut mer av sina användare

Detta är testets näst dyraste aktivitetsarmband och märket har funnits i branschen sedan 2007. Fitbit är inga rookies med andra ord. Frågan är om många års erfarenhet räcker i sammanhanget.

Smidigt och nätt.
Liten skärm. Behöver abonnemang för att få tillgång till alla data. Saknar möjlighet att styra musikuppspelning.
Läs hela testet

Xiaomi Smart Band 7

Inte helt i mål

Snyggt och smidigt aktivitetsarmband med en skärm som får leendet att växa. Men hur är det att använda?

Batteritiden. Färgstark display som fyller hela skärmen.
Lite trixigt med vilken app som är tänkt att användas. Svårt att hitta gps. Funktionen skicka automatmeddelande fungerar inte.
Läs hela testet
Åsa Warme Hallén
(f. 1972): Hamnade år 1995 av en slump på tidningen Elektronikvälden (som sedan bytte namn till Ljud & Bild). Fram till 2013, då hon valde att prova sina vingar på annat håll, hade hon varit projektledare, journalist och redaktionschef. Sedan mars 2021 är hon tillbaka på frilansbasis. Åsa skriver främst om användningsbara prylar som gör livet roligare. Hon ser eventuellt saker och ting från ett litet annat perspektiv än sina kollegor.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

50%

Julerbjudande - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)

Prova LB+ Total i 1 månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-

LB+ Total 12 månader / 156 kr

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

925 kr
79 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annons

Perfekt för vattenträning

Håll öronen fria

Sparat in på fel saker

Jabra blir ännu tuffare

Inga ursäkter

Koll på pulsen

Smartklocka eller träningsarmband?

När hundradelar räknas

Bra träningssällskap

Tuff, tuffare, Jabra?

Kul lösning

Håll koll på din hälsa – enklare än du tror

Ljud & Bild