TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik
L&B:s Julkalender 2024 Delta här!

Grupptest: 5 Aktivitetsarmband

Håll koll på hälsan – lev längre och friskare

Vi blir bara äldre och äldre. Men vad är det för mening med att bli äldre om jag inte håller mig frisk? Och hur vet jag att jag får till tillräckligt mycket aktivitet i förhållande till sömn och återhämtning?

Av / 2023-05-12 - 09:04
5 Aktivitetsarmband

Enligt WHO bör jag som vuxen, bland annat, se till att få minst 150 minuters aerob träning per vecka för att ge mig själv förutsättningar för ett bra, friskt och långt liv. Men ordet aerob kan ju få vem som helst att rygga tillbaka och ge upp innan man ens har börjat. Enkelt sagt är det uthållighetsträning där jag blir trött och svettig men inte tar ut mig helt och får mjölksyra som jag ska ägna mina 150 minuter åt. Utöver det är det också önskvärt att jag får till två styrkepass i veckan för ytterligare hälsofördelar.

Jag ska dessutom se till att få tillräckligt med kvalitativ sömn och lagom med återhämtning.

Aldrig har det väl funnits så mycket information om vinsterna av en hälsosam livsstil men trots det ökar våra välfärdssjukdomar i rasande fart.

Initialt kan det låta som om du behöver gå ned i arbetstid, utforma ett Excel-ark där du för in alla data och skaffa dig mängder av dyra och otroligt tekniska hjälpmedel för att få alla bitarna på plats. Kommer du ens ha tid att leva? Jodå, faktum är att det finns finfina, och enkla, hjälpmedel som varken behöver kosta en förmögenhet, ta tid, eller vara komplicerade. Här testar jag en handfull aktivitetsarmband som, utan att jag egentligen behöver göra något annat än att bära det på handleden, bland annat registrerar min aktivitet, sömn och puls.

Alla
Samtliga deltagare i testet. (Foto: Åsa Hallén)

Varför ett aktivitetsarmband?

Okej, dags att vara helt ärlig. Jag har aldrig ägt, eller ens använt, ett aktivitetsarmband för vuxna tidigare. Men efter att ha levt, jobbat och använt testdeltagarna under en period är min upplevelse att ett aktivitetsarmband är smidigare och nättare att använda dygnet runt än vad en smartklocka brukar vara. De är diskretare och framförallt är de även betydligt billigare.

Annons

Testets billigaste deltagare ligger på strax över 500 kronor. Och även om det självklart är en del pengar så är det en relativt billig investering för att kunna säkerställa att du själv gör det som behövs för att se till så du rör dig tillräckligt för att bland annat hålla hjärtat friskt och starkt och blodtrycket på en hälsosam nivå.

Frågan är väl egentligen: Har du ens råd att låta bli?

Amazfit Band 7

Maxad

Ska bli spännande att se om testets billigaste deltagare klarar av att ge övriga deltagare en match eller om det enbart är batteritiden som är överlägsen.

Batteritiden. Priset
Svårt att hitta gps-signalen. Något ömtålig skärm.
Läs hela testet

Garmin Vivosmart 5

Uppförsbacke

Garmin är visserligen alltid Garmin. Men allt är ändå inte guld som glimmar.

Appen är svårslagen. Automatisk justering av ljuset på skärmen.
Priset. Liten skärm. Svart/vit skäm.
Läs hela testet

Huawei Band 7

Svårslagen

Ett aktivitetsarmband med stor och tydlig skärm, bra batteritid som dessutom inte gräver ett alltför stort hål i plånboken. Är det för bra för att vara sant?

Priset. Batteritiden och en härligt krispig display som fyller hela skärmen.
Att Huawei har ett eget operativsystem kan göra det lite onödigt krångligt.
Läs hela testet

Fitbit Inspire 3

Vill ha ut mer av sina användare

Detta är testets näst dyraste aktivitetsarmband och märket har funnits i branschen sedan 2007. Fitbit är inga rookies med andra ord. Frågan är om många års erfarenhet räcker i sammanhanget.

Smidigt och nätt.
Liten skärm. Behöver abonnemang för att få tillgång till alla data. Saknar möjlighet att styra musikuppspelning.
Läs hela testet

Xiaomi Smart Band 7

Inte helt i mål

Snyggt och smidigt aktivitetsarmband med en skärm som får leendet att växa. Men hur är det att använda?

Batteritiden. Färgstark display som fyller hela skärmen.
Lite trixigt med vilken app som är tänkt att användas. Svårt att hitta gps. Funktionen skicka automatmeddelande fungerar inte.
Läs hela testet
Åsa Warme Hallén
(f. 1972): Hamnade år 1995 av en slump på tidningen Elektronikvälden (som sedan bytte namn till Ljud & Bild). Fram till 2013, då hon valde att prova sina vingar på annat håll, hade hon varit projektledare, journalist och redaktionschef. Sedan mars 2021 är hon tillbaka på frilansbasis. Åsa skriver främst om användningsbara prylar som gör livet roligare. Hon ser eventuellt saker och ting från ett litet annat perspektiv än sina kollegor.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Perfekt för vattenträning

Håll öronen fria

Sparat in på fel saker

Jabra blir ännu tuffare

Inga ursäkter

Koll på pulsen

Smartklocka eller träningsarmband?

När hundradelar räknas

Bra träningssällskap

Tuff, tuffare, Jabra?

Kul lösning

Håll koll på din hälsa – enklare än du tror

Ljud & Bild