TESTER Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

TEST: Fitbit Sense

Smart, men behöver en uppdatering

Fitbit Sense är utmärkt på det mesta, men misslyckas med några grundläggande saker.

Av / 2020-12-11 - 09:00
Fitbit Sense

Home tycker

  • Överskådlig integration med Fitbit-appen, mycket bra batteritid och praktiska sensorer. Skarp och tydlig skärm.
  • Reagerar trögt, saknar ordentliga fysiska knappar, bara måttligt stöd för tredjepartsappar. EKG-stödet är långt bort.

Fitbit har länge varit bland de bästa på aktivitetsarmband och träningsklockor men de har inte riktigt fått till smartfunktionerna, åtminstone inte på samma nivå som de bästa i klassen.

En Apple Watch är de facto fortfarande standarden för hur en smartklocka ska vara, men den här gången kommer Fitbit mycket närmare.

Den nya Sense-modellen är den smartaste Fitbit-klockan hittills och är mer en klocka än ett aktivitetsarmband. Även om den bland annat har GPS inbyggt och är utmärkt som sådant också.

Fitbit Sense är utrustad med sensorer som mäter och varnar för stress, den kontrollerar inte bara puls utan även hjärtfrekvens (EKG) och mäter hudens temperatur. Den är naturligtvis också en aktivitetsmätare som håller koll på både träningsmål och dagliga rutiner som fångas av alla sensorer.

Fitbit Sense 5 scaled 1
Pulsmätning. Foto: Lasse Svendsen

EKG-funktionen är ännu så länge inte tillgänglig i Norden, i skrivande stund är det osäkert när den kan dyka upp. Fitbit vill inte svara på om Sense kommer att kunna uppdateras med EKG-mätning alls under 2021, så om mätning av elektrokardiogram är viktigt är det här knappast rätt smartklocka.

Annons
Läs också Den bästa smartklockan Apple har uppdaterat sin smartklocka med EKG och syremätning och fler sensorer än tidigare – och helt enkelt gjort den bästa smartklockan hittills.

Mycket bra batteritid

Med alla de andra funktionerna kan den användas från morgon till kväll. Den fungerar fint som vanligt armbandsur på kontorstid och är ett utmärkt träningsverktyg på kvällen.

Den praktiskt taget knapplösa boetten är inte särskilt stor. Drygt 40 mm åt båda håll innebär att storleken är ganska unisex och den skarpa pekskärmen är alltid tänd så att man inte behöver röra vid den för att se vad klockan är.

Som med så många andra smartklockor kan man byta urtavla på skärmen: allt från helt minimalistiska urtavlor, som bara visar timmar och minuter, till mycket mer komplexa med aktivitetsmål, datum, väderprognoser och mycket annat.

Fitbit Sense 7 scaled 1
Ställ in dina egna träningsmål och tävla med dig själv. Foto: Lasse Svendsen

Men konstigt nog har den inte en 24-timmars visning av tiden. Om den har det så är möjligheten att växla mellan 12 och 24 timmar väl begravd i Fitbit-appen. Som annars är ett skolexempel på hur man sorterar och visar komplexa data i en app. Fitbitare vet vad vi pratar om – och de som inte gör det kommer att bli positivt överraskade över hur överskådlig appen är att navigera i.

Batteritiden i Sense krossar Apple Watchs blygsamma 18 timmar innan den måste laddas igen, genom att ”ticka och gå” i nästan en hel vecka. Mer än sex dagar, säger Fitbit, om man inte alltid har aktiverat alltid-på-skärmen. Och det är ingen överdrift. Batteritiden sjunker naturligtvis om man till exempel springer med GPS-spårning, men laddningen går snabbt och det tar bara ungefär en halvtimme att ladda från rött till ungefär 80 procents batterikapacitet.

Laddaren är ny, den hakar sig fast på baksidan med en magnet och sitter stadigt under laddningen.

Fitbit Sense 8 scaled 1
Sensorer för allt, inklusive EKG – fast det är inte aktiverat ännu. Foto: Lasse Svendsen

Klockan stöder Fitbit Pay, där det finns, och har Bluetooth för musikuppspelning. Den är rent genomgående välutrustad med en rad funktioner:

  • Vattentät till 50 m
  • Sömnmonitor
  • Syremätning
  • Pulsmätning
  • Andningsfrekvens
  • Hudtemperatursensor
  • Stressmätning
  • Menstruationscykel
  • Hjärtrytmmonitor – EKG stöds för närvarande inte

 

Så långt är allt bra

Många av sensorerna visar mer data från aktiviteterna man har ägnat sig åt i appen, men löpning eller simning är lätt att kolla direkt på skärmen på klockan. Som också kan spåra aktiviteter med SmartTrack, som känner igen vilken typ av aktivitet man har påbörjat och spårar den automatiskt.

Det fungerar faktiskt fint, Sense lyckades åtminstone skilja på löpning och fotboll, och om man vill kan klockan ställas in för att spåra vardagliga aktiviteter också. Från att man går upp till man går och lägger sig. Det är värt att nämna att den även har Active Zone Minutes, som är en inställning som meddelar när man når ett uppsatt träningsmål.

 

IMG_6532 IMG_6531
<
>
Fitbit Premium är en betaltjänst som är gratis de första månaderna.

Sensorerna som mäter syremättnad gav för övrigt samma resultat som en Apple Watch 6, och sömnmonitorn – som kräver att man har klockan på armen – kan användas som en väckarklocka så att man blir väckt när man sover som lättast och inte i djupsömn. På så sätt anser Fitbit man känner sig piggare när man vaknar.

Fitbit Sense 10 scaled 1
Bilden talar för sig själv. Foto: Lasse Svendsen

Klockan är alltså en hälsomonitor också. Den spårar inte bara sömnmönster och hjärtrytm – EKG om och när det blir tillgängligt – utan övervakar också om man är stressad. Som om man inte känner det själv. Den använder sensorer för att kontrollera elektrodermal aktivitet (EDA), vilket är små elektriska pulser som mäter temperatur och svett i huden och varnar om den upptäcker en förhöjd stressnivå.

Det fungerar faktiskt fint. Man börjar med att starta EDA-appen på klockan. Sedan måste man hålla handen över skärmen i uppemot två minuter medan sensorerna mäter, resultatet visas på skärmen och i Fitbit-appen.

Avsaknaden av EKG-mätning kan många av oss leva med. Fitbit Sense har så många andra bra egenskaper att de flesta blir väldigt nöjda med hur den kombinerar vanliga smartfunktioner med bra tränings- och aktivitetsmätningar.

Men på ett område misslyckas klockan. Den så kallade knappen på vänster sida är värdelös.

Fitbit Sense 9 scaled 1
Frånvaron av knappar och ibland långsamma reaktioner gör att Fitbit Sense är lite mindre användarvänlig. Foto: Lasse Svendsen

Fitibit har nämligen valt att ha en nästan knapplös design. Det fungerar fint för det mesta, man bara klämmer lätt med fingrarna mot sidorna på klockan, annars rör man vid skärmen och sveper uppåt och mot sidorna för att hantera funktionerna.

Det tar lite tid, så man får ha tålamod. Reaktionen kan vara lite trög, Sense är inte i närheten av lika snabb som Apple Watch SE. Ibland reagerar inte beröringsfältet på sidan alls, andra gånger måste man trycka både två och tre gånger innan skärmen svarar – och ingenting av detta fungerar om man har handskar på sig.

Läs också Det bästa Apple Watch-köpet Apple Watch 6 är kanske den bästa smartklockan, men Apple Watch SE är det bästa köpet.

Våta fingrar kan också vara ett problem, jag upplevde ofta att jag var tvungen att torka av tummen och pekfingret på jackan för att kunna stoppa spårning av en aktivitet.

Bara en enda riktig knapp hade hjälpt mycket. En som kan användas som start/stopp-knapp, Fitbit?

Fitbit Sense 6 scaled 1
Fitbit Sense är ett utmärkt träningsredskap, men har ett par brister. Foto: Lasse Svendsen

Slutsats

Fitbit Sense är en utmärkt smartklocka, utrustad med många praktiska funktioner. Den är också en utmärkt träningsklocka och hade det inte varit för ett par användningsmissar så hade den fått mycket bättre betyg. Osäkerheten kring EKG-mätning gör oss också tveksamma till Sense som vardags- och träningsklocka. När funktionen är tillkännagiven bör man kunna förvänta sig att få den inom en snar framtid. Den långsamma reaktionen i styrningen kan förbättras med en firmware-uppdatering, då bör Fitbit också lägga in i EKG-mätningen, annars kan vi bara ge Fitbit Sense en rekommendation med viss reservation.

Karakter
Fitbit Sense
Basic
Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

1 reaktion på ”Fitbit Sense”

  1. Tony Eklöf

    Läste just testet av Fitbit Sense. I valet och kvalet om att beställa en Sense försöker jag ”läsa på” lite. Testet utfördes hösten 2020 med bl.a. kommentaren att ”EKG-funktionen” inte är tillgänglig i norden. Eftersom Sense våren 2022 fortfarande är Fitbit’s flaggskepp vore det uppskattat med en uppföljning av testet.
    Har Fitbit t.ex.kommit igång med ”EKG-funktionen” eller kommit ut med någon uppdatering av programvaran för den upplevda segheten.
    Inte nödvändigtvis ett nytt test men väl en informativ uppdatering efter 1,5 år av testet för en fortfarande aktuell produkt utan (än så länge) ny efterföljare.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

50%

Nyårserbjudande - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 925 kr)

Prova LB+ Total i 1 månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-

30% På LB+ Total i 6 månader!

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 6 månader

Bara 77:- / mån
79:- / for 1 månad
107.80:- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser

Apple iPad mini 7 har gott om kraft men saknar nytänkande

Årets bas-iPhone närmar sig Pro-serien

Tillbaka i täten

Den perfekta kompromissen?

Vikbar magi?

För sent och för dyrt

Ännu smidigare att hålla koll på hälsan

Denna iPhone kan du gott hoppa över

Kronan på verket

En lagom mobil att behålla länge

Fungerar Pixel-magin även i det vikbara formatet?

Snygg och tuff träningsklocka

Ljud & Bild