Onkyo hävdar att deras videoprocessning är bäst på marknaden och det kan mycket väl stämma. Bildbehandling från HQV och Marvell skalar upp bilden till 1080p respektive 4K. Pricken över i är ISF-kalibrering som gör att bilden kan få helt korrekta färger.
InstaPrevue gör det enkelt att växla mellan HDMI-källor utan att behöva veta vilken som är inkopplad var. På TV-skärmen visas nämligen bildsignalen från alla ingångar samtidigt som miniatyrer, så att du kan markera den bild du vill titta på.
Onkyo har naturligtvis satsat på ljud också, med 32-bitars konvertering och Audysseys mest avancerade rumskorrektion, MultEQ XT32. Den THX Select2-godkända receivern kan strömma de flesta musikformat också, även Apple Lossless och FLAC, och bland musiktjänster som är inbyggda i apparaten finns både Spotify och Onkyos egen e-Onkyo Music där det går att köpa och ladda ner högupplöst musik. Till strömning föredrar jag Spotify-funktionen, som styrs från fjärrkontroll-appen, men det faktum att man inte kan lägga till och ta bort låtar från spellistor gör den en smula inskränkt när man till exempel har fest. I egenskap av Apple-användare saknar jag AirPlay.
Fjärrkontroll-appen Onkyo Remote 2 är framtagen för smartmobiler (iOS och Android), det finns ingen särskild version för surfplattor. Grundläggande inställningar går att göra och den faller oss ganska väl i smaken. Fast den har inte samma översikt som Pioneers och Yamahas iPad-appar.
Ljudkvalitet
Audyssey MultEQ XT32 gör ett bra jobb med kalibreringen. Till film föredrar jag att köra i ljudläget Audyssey DSX, som även utnyttjar höjdhögtalarna längst fram. ”Battleship” på Blu-ray låter häftigt, med fin kontroll på allt dunder och brak i basen samtidigt som dialogen återges mycket bra. Rösternas pondus går långt ned i registret utan att det går ut över artikuleringen av konsonanter, vilket gör dialogen tydlig och inte mumlande.
I ”Avatar” är det fart och fläkt i basen när huvudpersonen jagas av den dinosaurieliknande varelsen, och gevärskulorna flyger förbi oss i rummet och gör allting levande. När hjälten hoppar ner i vattenfallet får vi en härligt klaustrofobisk känsla. Ljudet under vattenytan är realistiskt och fängslande.
Klassisk musik i surround, närmare bestämt Trondheimssolisternas ”Souvenir” på Blu-ray, återges med grova och aggressiva stråkar, med ett stort mellanregister och fin grogrund i basen. Instrumenten hade kanske kunnat ha lite mer upplösning i toppen, fast jag tycker samtidigt att även klassisk musik kan tjäna på att låta lite tufft i toppen och inte bara mjukt och fint. Pop och rock låter också tufft, det här är en riktig allroundmaskin.
Slutsats
TX-NR818 har gott om muskler och målar upp en ljudbild som är full av fart och fläkt. Filmdialogen är stor och tuff utan att det går ut över artikuleringen och ljudbilden är stor och omslutande. Det låter extra häftigt med höjdhögtalare längst fram, även om ljuden som kommer därifrån är lite slumpmässiga ibland. Fundera på om du kanske hellre vill ha de extra högtalarna baktill – eller om ett vanligt 5.1-system räcker.
Musik i stereo låter också tufft. Onkyo-receivern har en neutral klangbalans med kanske en gnutta extra fyllighet i basen. Övertonerna hade gärna fått ha ännu mer upplösning, fast det är hårklyverier.
Vi hoppas att Onkyo snart kommer med en fjärrkontroll-app som är särskilt anpassad för surfplattor och som har fler funktioner än dagens smartmobil-app.
Också i detta test:
Denon AVR-3313
Varma toner
Detta är hemmabioreceivern för alla som vill koncentrera sig på att lyssna i stället för att göra inställningar och ratta sig fram. Denon AVR-3313 är enkel att sköta och med AirPlay och Spotify är den en naturlig motor i hemmabion. Ljudet är också underhållande.
Marantz SR6007
Snyggt och prydligt
Marantz senaste tillskott är en enkel receiver som bara har de mest grundläggande inställningsmöjligheterna. Både AirPlay och Spotify ger dessutom fina möjligheter att strömma musik. Ljudkvaliteten är väldigt fin och upplöst, men aldrig farlig.
Yamaha RX-A1020
Kungen av hemmabio
Yamaha RX-A1020 är en avancerad receiver med smarta funktioner som lyfter ljudet till nya höjder. Och när den dessutom låtar supertufft med både musik och film är det ingen tvekan. Vill du ha den bästa hemmabioupplevelsen från en receiver för runt tiotusen kronor så är det den här du ska köpa.
Sammanfattning
Funktionalitet möter ljudkvalitet
Klart att man kan få en välljudande förstärkare som är fullspäckad med funktioner för runt tiotusen kronor!
Pioneer SC-LX56
Lyfter slöjan
Pioneer har en niokanalig receiver som slår hårt direkt från första scenen, och släpper oss nära inpå musiken med ett neutralt och oförvrängt ljud. Lite trafobrum och en svag fläkt på baksidan kan störa friden i tysta omgivningar.
Läs hela artikeln med LB+
Nyårserbjudande - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 925 kr)
Prova LB+ Total i 1 månad
Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-
30% På LB+ Total i 6 månader!
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 6 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser