TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

: 5 D/A omvandlare med USB

Den digitala knutpunkten

Med en D/A-omvandlare kan du få tvättäkta hifi-ljud från datorn, CD-spelaren eller nätverksspelaren.

Av / 2012-07-20 - 14:41
5 D/A omvandlare med USB

Brukar du streama musik från Spotify? Har du märkt att ljudet från datorn är lite instängt, saknar du kanske ljudet från din gamla fina CD-spelare? Lösningen är något så enkelt som en separat D/A-omvandlare (DAC). Riktigt bra sådana kostar från lite drygt tretusen kronor och lyfter ljudet från datorn otroligt mycket. Och även om den komprimerade musiken på Spotify aldrig kan låta lika fint som de bästa CD-skivorna så lär du bli förvånad när du hör hur bra det faktiskt kan bli. Koppla en USB-kabel från datorn till omvandlaren och en signalkabel vidare till stereon, sedan kan du spela musik precis som vanligt. Det var faktiskt hela bruksanvisningen!

Vår digitala vardag
Spotify är självfallet bara ett av alla alternativ. Nu för tiden utvecklas tekniken fortare än någonsin åt alla håll och kanter. I musikvärlden innebär det att det numera finns en hel uppsjö av möjligheter för medieavspelning! Somliga använder fortfarande sin gamla CD-spelare. Andra spelar musik från PC eller Mac och musiken är ibland lagrad lokalt och streamas ibland från tjänster som Spotify, Wimp eller förlustfria Qobuz. Eller vad sägs om en nätverksströmmare från Sonos eller Logitech? PlayStation 3 har samma funktion.

Och så finns det de som spelar musiken från sin smartmobil eller surfplatta som är inkopplad till stereon via AirPlay och en Airport Express (Android-användare kan köra Double Twist och göra samma sak).

Möjligheterna är nästan oändliga, man kan välja helt efter personliga behov. Gemensamt för alla varianter, bortsett från CD-spelarna, är att fokus ligger på funktionalitet, inte ljudkvalitet. Nu pratar jag inte om High End-nätverksspelare från exempelvis Linn eller Naim, utan om apparater för normala människor. En annan gemensam nämnare, och en mer glädjande sådan, är att det är enkelt att uppgradera ljudet till en förträfflig nivå. Så länge musikfilerna håller tillräcklig hög kvalitet finns det ingen anledning att du inte ska kunna få lika bra ljud från datorn som från en påkostad CD-spelare. Bara genom att koppla in en DAC.

Audiofilt nav
En D/A-omvandlare – eller DAC – fungerar som en knutpunkt för alla dina digitala signalkällor. Ju fler ingångar omvandlaren har desto fler olika källor kan kopplas in. En riktigt bra omvandlare förbättrar ljudet från din gamla CD-spelare och kan agera ljudkort för datorn. PC-användare kopplar in den i USB-porten (alla testdeltagare har USB-ingång) medan Mac-användare kan välja mellan USB och den optiska digitalutgången i hörlursuttaget.

Annons

Samma D/A-omvandlare kan också användas för att förbättra ljudet från TV-boxen eller Blu-ray-spelaren (kom bara ihåg att ställa in den så att den skickar ut PCM-ljud ur digitalutgången). Detta gäller dock inte de som har en hemmabioanläggning eftersom en sådan här D/A-omvandlare bara fungerar i stereo.

Stationära
I förra numret testade vi bärbara D/A-omvandlare som passade smidigt i en laptop-väska. Den här gången tittar vi närmare på stationära modeller som ska lyfta ljudet från datorn till en nivå som motsvarar – eller till och med överträffar – ljudet från en bra CD-spelare.

5 x DAC
Detta är inte ett grupptest med vinnare och förlorare utan snarare en liten presentation av nya, fina D/A-omvandlare i olika prisklasser. Billigast är Cambridge Audio DacMagic Plus och Asus Xonar Essence One, som kostar strax under       4 000 kronor. Båda har hörlursuttag och variabel volymkontroll, så att de kan användas direkt med en effektförstärkare eller ett par aktiva högtalare. Hegel HD11 och Burson Audio DA-160 kostar 7 000 respektive 9 500 kronor och har inte dessa funktioner. I stället är de seriösa hifi-omvandlare som lär kunna lyfta ljudkvaliteten från redan fina CD-spelare och nätverksspelare. Är du villig att hosta upp en sådan summa pengar kan du mycket väl få en DAC som räcker livet ut.

Till sist har vi tagit med den kolossalt kostsamma Weiss DAC202, en omvandlare som verkligen har allt: ett ljud i världsklass och massor av anslutningar. Den har till och med en påkostad hörlursförstärkare och så vitt vi vet är DAC202 den enda på marknaden som har Firewire i stället för USB för anslutning till datorn. Det är en lösning som är lysande rent ljudmässigt, men som kostar. 52 000 kronor, närmare bestämt …

Så testade vi
Alla omvandlarna är testade med vår referensförstärkare Hegel H200 (25 000 kr) och Dynaudios påkostade stativhögtalare Focus 160 (20 000 kr). Vi har kört med balanserad inkoppling när det varit möjligt, och hörlursuttaget är testat med de tämligen tungdrivna Sennheiser HD 598 (ca    2 000 kr). Vi har också testat med USB från MacBook Pro och CD-musik från Denons Blu-ray-spelare DBP-2012UD (5 500 kr) via koaxialutgången. När vi inte spelat CD har vi använt ljudfiler av lägst CD-kvalitet (16 bit/44,1 kHz), samt även provat med 24 bit/96 kHz.

Burson Audio DA-160

Seriös hifi

Burson är en relativt ny stjärna på hifi-himlen men det hindrar dem inte att bygga fina apparater. Som den här digitalomvandlaren.

Varmt ljud.
Inte så mycket tryck. Inget hörlursuttag. Ingen fjärrkontroll.
Läs hela testet

Cambridge Audio DacMagic

Cambridge ger mest för pengarna

DacMagic Plus överträffar sin populära föregångare genom att ha fler digitalingångar, bättre uppsampling samt hörlursuttag.

Ljudkvalitet. Anslutningar. Bra pris.
Ingen fjärrkontroll.
Läs hela testet

Hegel HD11

Billig ”High End”

Hegels nya HD11 låter sällsynt bra. Den gräver fram detaljerna i digitalsignalen och levererar dem fläckfritt, utan att tillföra några konstigheter.

Lysande ljud. Fjärrkontroll.
Inget hörlursuttag.
Läs hela testet

Weiss DAC202

Dunderkuren

DAC202 kostar fläsk. Men för pengarna får du en av de allra mest välljudande omvandlarna som går att köpa i dag.

Sagolikt ljud. Lysande hörlursförstärkare. Fjärrkontroll.
Kostsam
Läs hela testet

Asus Xonar Essence One

Påkostad budgetomvandlare

Datortillverkaren Asus har kastat sig in på hifi-marknaden. Med sig i bagaget har de världens första DAC med symmetrisk 8x-uppsampling.

Bra ljud. Många funktioner. Lågt pris.
Ingen fjärrkontroll. Ljudbilden hade kunnat vara luftigare.
Läs hela testet
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

50%

Nyårserbjudande - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 12 månader! (Spara 925 kr)

Prova LB+ Total i 1 månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-

30% På LB+ Total i 6 månader!

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 6 månader

Bara 77:- / mån
79:- / for 1 månad
107.80:- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Ljud & Bild