TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV
L&B:s Julkalender 2024 Delta här!

: Canon PowerShot S95

Fickvänligt proffs

En pytteliten kamera kan faktiskt ha höga prestanda. S95 är inte mycket större än en Ixus, fast mycket mer avancerad.

Av / 2010-11-25 - 07:00
Canon PowerShot S95

Ljud & Bild tycker

  • Många funktioner. Hög optisk kvalitet. Lite brus upp till ISO 1600. Liten och lätt.
  • Kort batteritid. Kromatisk felbrytning. Bränner ut i högdager.

Man ska inte låta sig luras av utseendet. Under den kompakta och mattsvarta ytan döljer det sig en ambitiös kamera. PowerShot S95 är inte större än en kompaktmodell för halva priset, men är utrustad med allt man behöver som krävande fotograf. Råfiler i kombination med JPEG samt 720p-HD-video i skön förening. Bildstabilisator och ljuskänslighet upp till ISO 3200 antyder att man kan ta handhållna bilder utan blixt i dåligt ljus. S95 saknar för övrigt blixtsko, så man är beroende av den inbyggda blixten. Det går också att använda HF-DC1, som är en trådlös slavblixt som utlöses av kamerans inbyggda blixt.
 
Användning
Även om S95 är liten så ligger den bekvämt i handen. Den matta ytan ger ett bra grepp. Knapparna har tydliga markeringar och är naturligtvis små, men enkla att komma åt snabbt. Funktionsratten på ovansidan är nedsänkt i kamerahuset och markeringsstoppen är tillräckligt tröga för att man inte ska snurra på ratten av misstag när man tar ur kameran ur fickan.
Ringen runt objektivet kan praktiskt nog programmeras till en egen inställning som man väljer själv, till exempel ISO-val, exponeringskompensation, manuell fokus, vitbalans, brännvidd i fem steg, dynamisk korrektion (auto, 200/400 procent) eller bildformat (16:9, 3:2, 4:3, 1:1, 4:5). Dessa inställningar finns även i det överskådliga och svenska menysystemet.
Exponeringskompensation, bländare, slutare, blixt, självutlösare och fokus ställs in med inställningsratten till höger om skärmen.
Man kan också programmera snabbval av globala inställningar i C-menyn (Custom) som ligger lätt åtkomlig på funktionsratten på toppen. Förutom en mer exakt hybrid-optisk bildstabilisator (Hybrid IS) finns HDR (High Dynamic Range) som en separat funktion. Denna utökar dynamikomfånget genom att ta tre exponeringar i snabb takt och sedan blanda ihop dem till en enda bild som har bättre dynamik. Det fungerar inte så bra om inte kameran står på stativ, och passar uteslutande för orörliga motiv.
Canon PowerShot S95 
Bildkvalitet
Små bildsensorer orsakar mer brus eftersom många pixlar som sitter tätt packade orsakar bildstörningar. Men S95 är en av de bästa kompaktkamerorna även på detta område. Så länge man inte brukar skriva ut bilderna i större format än A4 så syns inga väsentliga orenheter under ISO 1600. Det fina kornbruset vid ISO 800 kan de flesta leva med, till skillnad från ISO 3200 som bara är grusigt. Skärpan försämras inte särskilt påtagligt på högre ISO-värden, och färgåtergivningen är relativt konsekvent.
Färgerna är för övrigt av lite ivrigare sort, med övermättat rött och grönt i standardläge, därför är den neutrala inställningen ett bättre alternativ om man lagrar JPEG-filer. Bilddynamiken är inte bättre än den måste, kameran bränner ut i högdager ganska så fort, så det kan vara bra att underexponera med mellan ett tredjedels och ett helt steg för att bevara detaljer i högdager. Vitbalansen är förhållandevis exakt inomhus och har bara små avvikelser som är enkla att korrigera. Utomhus är det aldrig några problem.
Skärpan är mycket bra. Allra bäst är den från 35 till 85 mm, där också hörnskärpan är acceptabel. Vid 28 och 90 mm sjunker skärpan i hörnen, särskilt vid full bländaröppning, och det syns tunnformad förvrängning på våra testplanscher. Optisk färgbrytning syns dessvärre ganska ofta.
Videosnuttarna ser bra ut på kameraskärmen, men på stora datorskärmar kan man se att komprimeringen ger sämre skärpa och i dåligt ljus får man mycket bildstörningar i inspelningarna. Dessutom syns tydliga hackningar i rörliga motiv, men upplösningen är rent allmänt bra och i goda ljusförhållanden blir filmerna bra. Kom bara ihåg att inte använda den digitala zoomen, den orsakar bara suddigheter och föga klädsamma färgförskjutningar.
 

Teknik

Bildstorlek
3648 x 2736

Sensorstorlek
1/1,7 tum

Bildformat
RAW, JPEG, MOV (H.246)

Annons

Färgrymd
sRGB

Känslighet
ISO 80–3 200

Seriefoto
1,9 bilder/s

Video
1280 x 720, 24/s

Slutartider
15–1/1600 s

Största bländaröppning
F2,0-4,9

Bildstabilisator
Optisk

Minsta fokusavstånd
5 cm

Sökare
Nej

Blixt
Inbyggd, max 6,5 m

Anslutning
USB 2.0 Hi-Speed/HDMI-mini

Batteri
Litiumjon, 200 bilder

Mått (B x H x D)
100 x 58 x 30 mm

Vikt
193 gram med batteri

Också i detta test:

Panasonic Lumix LX5

Proffsens dröm

Få kameror är så välgjorda och renodlade. Tack vare knivskarp optik och utmärkt skötsel är LX5 rena drömmen att ta bilder med.

Skarp optik. Mycket bra dynamik. Hög videokvalitet. Många funktioner. Relativt lite brus upp till ISO 1600.
Synlig förlust av skärpa från ISO 800. Små och dåligt märkta knappar.
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

50%

Julerbjudande - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)

Prova LB+ Total i 1 månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-

LB+ Total 12 månader / 156 kr

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

925 kr
79 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annons
Ljud & Bild